Στη σκιά του Brexit, τα ευρωπαϊκά έθνη πρόκειται να κάνουν ένα βήμα προς
την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της ΕΕ. Στη διάρκεια της διήμερης
Συνόδου Κορυφής αποφασίζεται η υλοποίηση της αμυντικής ενοποίησης των
«25», μια φιλοδοξία που υπήρχε εδώ και 70 χρόνια…

Διασκεδάζοντας τις αρνητικές για την έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντυπώσεις από το Brexit, οι «25» -οι χώρες της ΕΕ εκτός Δανίας και Μάλτας- θα θεσμοθετήσουν την Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία για την Ασφάλεια και την Άμυνα (PESCO), που προβλέπει χρηματοδότηση και ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων.

«Η σημερινή είναι μια ιστορική ημέρα» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, που συνέβαλε στην προώθηση των γαλλογερμανικών σχεδίων για στρατιωτική ενοποίηση.

«Η ΕΕ θα αποτελέσει χώρο εξαιρετικής ασφάλειας» δήλωσε η Μογκερίνι προσερχόμενη στη Σύνοδο, όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εγκρίνουν τη συμφωνία για την Άμυνα.

Για πραγματική πρόοδο μίλησε ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε ότι η συμφωνία θα προσδώσει μεγαλύτερη ευελιξία στην ΕΕ.

«Δεν πρόκειται για αντικατάσταση του ΝΑΤΟ αλλά για καλύτερη διαχείριση των πόρων μας» είπε συγκεκριμένα.

Προσπάθεια για την οικοδόμηση στρατιωτικών διασυνδέσεων απέτυχαν στο παρελθόν. Πρώτη η Γαλλία τη δεκαετία του ’50, αλλά στη συνέχεια και η Βρετανία, η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της ΕΕ, επεδίωξε να ματαιώσει την αμυντική συνεργασία της ΕΕ, αντιτιθέμενη σε ο,τιδήποτε μπορεί να οδηγήσει προς έναν ευρωπαϊκό στρατό.

Στρατιωτική ενοποίηση των «25»

Ωστόσο, η PESCO δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ, το οποίο θα διατηρήσει τον πρωταρχικό του ρόλο στην υπεράσπιση της Ευρώπης.

Στόχος της PESCO είναι η εξοικονόμηση πόρων. Αλλωστε υπό τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες, οι χώρες μέλη δεν έχουν την πολυτέλεια να ξοδεύουν δισεκατομμύρια ευρώ για ξεχωριστούς στρατούς.

«Καμία χώρα – μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες της από μόνη της» δήλωσε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι χθες, Τετάρτη. «Αυτός είναι και ο λόγος που τα 3/4 των πολιτών της ΕΕ υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα» τόνισε.

Το «σήμα» για τη θεσμοθέτηση της PESCO θα δοθεί στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 19:45 απόψε.

Διαβάστε επίσης:

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο