Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηττήθηκε η πρόταση για απαγόρευση του ντονέρ

Ηττήθηκε η πρόταση για απαγόρευση του ντονέρ

Ηττήθηκε οριακά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόταση για απαγόρευση της χρήσης φωσφορικών αλάτων σε βιομηχανικά κρέατα, που θα επηρέαζε το ντονέρ. Η πρόταση συγκέντρωσε 376 ψήφους, δηλαδή τρεις λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτούνταν. Καταψήφισαν 272 ευρωβουλευτές, ενώ 30 απείχαν από την ψηφοφορία.

Ηττήθηκε οριακά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόταση για απαγόρευση της χρήσης φωσφορικών αλάτων σε βιομηχανικά κρέατα, που θα επηρέαζε το ντονέρ.

Η πρόταση συγκέντρωσε 376 ψήφους, δηλαδή τρεις λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτούνταν. Καταψήφισαν 272 ευρωβουλευτές, ενώ 30 απείχαν από την ψηφοφορία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει να επιτραπεί η χρήση του φωσφορικού άλατος στο κατεψυγμένο κρέας κεμπάμπ, για να εναρμονιστεί με την τρέχουσα πρακτική. Αυτή η χημική ουσία θεωρητικά απαγορεύεται να χρησιμοποιείται στο κεμπάμπ αλλά ο κανόνας σπανίως εφαρμόζεται.

Τα φωσφορικά άλατα επιτρέπονται σε ορισμένα είδη λουκάνικων. Φυσικές πηγές φωσφορικών αλάτων είναι ορισμένα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως τα κρέατα, οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές προσπάθησαν να μπλοκάρουν την πρόταση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι τα πρόσθετα αυτά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και να προκαλούν βλάβες στα οστά.

Επισήμαναν, επίσης, ότι δεν επιτρέπεται γενικά η χρήση τους σε κρέατα. «Εκτός και αν αποδείξουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα πρόσθετα φωσφορικά άλατα δεν είναι επιβλαβή, η χρήση τους σε όλα τα τρόφιμα πρέπει να επανεξεταστεί αμέσως από την Επιτροπή», τόνισε ο Μπαρτ Στάες, ο βέλγος ευρωβουλευτής των Πρασίνων που εισηγήθηκε την απαγόρευση.

Οι ευρωβουλευτές που ήταν παρόντες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισαν την πρόταση του συναδέλφου τους με 373 ψήφους έναντι 272 κατά. Όμως, για να μπλοκάρουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρειαζόταν η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 376 ψήφοι.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι αν απαγορευτεί η χρήση φωσφορικών αλάτων μπορεί να χαθούν 200.000 θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη – περισσότερες από τις μισές στη Γερμανία, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024