Η τάση για την Ελλάδα είναι θετική και θα βελτιωθεί περαιτέρω, αν η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί σύντομα, με την εκπλήρωση των δεσμεύσεων του προγράμματος που έχουν απομείνει, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την Ελλάδα, Νικολά Τζιαμαριόλι.

Mιλώντας στο 19ο ετήσιο συνέδριο Invest in Greece, που γίνεται στη Νέα Υόρκη, τόνισε πως «αν η Ελλάδα συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, θα ακολουθήσει το ίδιο υπόδειγμα των άλλων χωρών που ήταν σε πρόγραμμα του ESM/EFSF.

Οι αποδόσεις και τα spreads των ελληνικών ομολόγων είναι ακόμη υψηλά, αλλά είναι σε πτωτική τροχιά, σημείωσε ο αξιωματούχος του ESM, τονίζοντας ότι η Ελλάδα χρηματοδοτήθηκε από την αγορά τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο εκτέλεσε τη μεγαλύτερη άσκηση διαχείρισης στοιχείων παθητικού που έχει γίνει στην ιστορία, με την ανταλλαγή των ομολόγων που είχαν εκδοθεί με το PSI το 2012.

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, ο κ. Τζιαμαριόλι είπε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο πολύ το απόθεμά του αλλά οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησής του. «Για να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες υπό έλεγχο, η Ελλάδα θα πρέπει να εμμείνει στην πορεία πρωτογενών πλεονασμάτων, για την οποία έχει δεσμευθεί», είπε.

Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι ο ESM υλοποίησε φέτος με επιτυχία τα λεγόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ο ESM, είπε, εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά θα μειώσουν τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και κατά περίπου τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας προς το ΑΕΠ κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες, περισσότερο από ότι προβλεπόταν αρχικά.

Η Ελλάδα, κατέληξε ο Τζιαμαριόλι, πρέπει να συνεχίσει να μεταρρυθμίζει την οικονομία της, ώστε να μπορέσει να εξέλθει με επιτυχία από τον τρίτο πρόγραμμα βοήθειας τον επόμενο Αύγουστο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο