Σ.Αραβία: Ανοίγουν και πάλι κινηματογράφοι 35 χρόνια μετά
Η Σαουδική Αραβία θα επιτρέψει τη λειτουργία κινηματογραφικών αιθουσών από την αρχή του 2018, αίροντας την απαγόρευση αυτών των χώρων ψυχαγωγίας η οποία ισχύει εδώ και 35 χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού.
Η Σαουδική Αραβία θα επιτρέψει τη λειτουργία κινηματογραφικών αιθουσών
από την αρχή του 2018, αίροντας την απαγόρευση αυτών των χώρων
ψυχαγωγίας η οποία ισχύει εδώ και 35 χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα το
υπουργείο Πολιτισμού.
«Είναι μια σημαντική στιγμή για την ανάπτυξη της πολιτιστικής οικονομίας στη χώρα», αναφέρει σε ανακοίνωση ο υπουργός Πολιτισμού Αουάντ αλ-Αουάντ. Στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζεται από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει μορφές ψυχαγωγίας -συναυλίες, θεάματα, κινηματογράφους- στο βασίλειο παρά την αντίθεση υπερσυντηρητικών κύκλων.
Τον Ιανουάριο, ο μουφτής της Σαουδικής Αραβίας είχε εκφράσει την αγανάκτησή του για το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν κινηματογραφικές αίθουσες, υποστηρίζοντας πως θα ήταν χώροι «ανηθικότητας» επειδή ευνοούν την ανάμιξη των φύλων.
Παρόλο που οι κινηματογραφικές αίθουσες ήταν απαγορευμένες, ο σαουδαραβικός κινηματογράφος αρχίζει να αναγνωρίζεται διεθμώς. Η ρομαντική κωμωδία «Ο Μπαράκα συναντά τον Μπαράκα» του Μαχμούντ Σαμπάγ προβλήθηκε στην Μπερνινάλε ενώ η ταινία «Wadjda» του Χαϊφάα Αλ-Μανσούρ ήταν το 2013 η πρώτη σαουδαραβική ταινία που συμμετείχε στα Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr
- Η Porsche ενδέχεται να περικόψει 4.000 θέσεις εργασίας, πέρα από αυτές που είχαν ήδη ανακοινωθεί
- «Σκάνδαλο στο Μουντιάλ»: Η κόκκινη κάρτα του Μπαλογκάν ακυρώθηκε μετά από τηλεφώνημα του Τραμπ στον Ινφαντίνο
- Γαλλία: Διάρρηξη στο μουσείο Λαλίκ – Εκλεψαν κοσμήματα «μερικών εκατομμυρίων» ευρώ
- Τουρκία: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ – Στις 8 Ιουλίου η συνεδρίαση των ηγετών
- Βραζιλία-Νορβηγία 1-2: Ο Χάαλαντ σκόρπισε την Σελεσάο και οι «Βίκινγκ» έγραψαν ιστορία – Σούπερ βόμβα! (vid)
- Δυτική Οχθη: Ισραηλινές δυνάμεις δολοφόνησαν 16χρονο Παλαιστίνιο – Το δεύτερο περιστατικό μέσα σε μία εβδομάδα
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Μία λύση – ανάσα
- Γάλλος ποδηλάτης που έκανε το γύρο της Ευρώπης βρέθηκε λόγω… GPS σε καταυλισμό στο Μενίδι, όπου τον λήστεψαν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/by-xoce-McV40W0W3Nw-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442