Τα παιδιά είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν άσθμα αν οι μητέρες τους έπιναν αναψυκτικά με ζάχαρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of the American Thoracic Society.

Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι οι έγκυες γυναίκες που έπιναν κατά μέσο όρο δύο αναψυκτικά με ζάχαρη την ημέρα είχαν πάνω από 60% περισσότερες πιθανότητες να έχουν παιδιά διαγνωσμένα με άσθμα σε ηλικία 7-9 ετών, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έπιναν αναψυκτικά κατά την κύηση.

«Η πολλή ζάχαρη στη διατροφή μπορεί να συντελέσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, παράγοντας κινδύνου για άσθμα. Επίσης, η φρουκτόζη που περιέχουν τα αναψυκτικά ενδεχομένως να αποτελεί επιπρόσθετο κίνδυνο για την προαγωγή της φλεγμονής στο σώμα. Μια από τις θεωρίες που φαίνεται να ισχύει, υποστηρίζει ότι αν έχεις προδιάθεση σε αλλεργικές παθήσεις και εκτεθείς σ’ έναν επιπλέον ερεθιστικό παράγοντα, τότε αυξάνονται περισσότερο οι πιθανότητες νόσησης», σχολιάζει η Δρ Έμιλι Οκεν καθηγητήτρια Διατροφής στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο και μια εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 1.068 ζευγάρια μητέρας-παιδιού που είχαν λάβει μέρος σε μακροπρόθεσμη μελέτη για τη διατροφή και άλλους παράγοντες κατά τη διάρκεια της κύησης που μπορεί να επηρεάσουν την μελλοντική υγεία του παιδιού.

Οι έγκυες γυναίκες ερωτήθηκαν για την ποσότητα των αναψυκτικών που κατανάλωναν καθημερινά, περιλαμβανομένων αυτών που περιείχαν ζάχαρη και των φρουτοχυμών. Επίσης, έδωσαν πληροφορίες για την ποσότητα των σακχαρωδών αναψυκτικών που κατανάλωναν τα παιδιά τους.

Μέχρι το μέσον της παιδικής ηλικίας, ένα στα πέντε παιδιά είχε εκδηλώσει άσθμα.

Οι μητέρες που έπιναν τα περισσότερα αναψυκτικά με ζάχαρη κατά την κύηση (δύο κουτάκια την ημέρα) είχαν 63% περισσότερες πιθανότητες να έχουν παιδιά με άσθμα, από τις γυναίκες που δεν έπιναν αναψυκτικά με ζάχαρη.

Τα μικρά παιδιά που έπιναν ροφήματα με μεγάλη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να έχουν άσθμα. Όσα έπιναν τα περισσότερα είχαν πάνω από 64% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άσθμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτοί οι συσχετισμοί ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής που σχετίζονται με το άσθμα.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας