Πόσοι πρόσφυγες έχουν μετακινηθεί μόνοι τους από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα και πόσοι βρίσκονται ακόμη στη χώρα; Το ερώτημα αυτό θέτει ρεπορτάζ της ελβετικής ΝΖΖ.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung υπό τον τίτλο «Μυστηριώδης εξαφάνιση προσφύγων στην Ελλάδα», η εικόνα για τον ακριβή αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι αρκετά συγκεχυμένη. «Ασαφές είναι κυρίως πόσοι πρόσφυγες μετακινούνται παρανόμως από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και κατά πόσον ανταποκρίνεται εντέλει ο αριθμός των καταγεγραμμένων σήμερα 15.400 μεταναστών (στα νησιά). Η ελληνική αστυνομία ελέγχει μεν στα νησιά την πρόσβαση στα πλοία και τα τουριστικά γραφεία δεν πωλούν πλέον ακτοπλοϊκά εισιτήρια από τότε που τέθηκε σε ισχύ η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία […]. Οι έλεγχοι στα μικρά αεροδρόμια των νησιών όμως θεωρούνται πλημμελείς».

Όπως σημειώνεται, από το περασμένο καλοκαίρι δεν δημοσιοποιούνται πλέον στοιχεία για τον αριθμό και τη μετεγκατάσταση προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα. «Μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τούς υπολογίζουν στις 35.000 περίπου. Άλλη, μη επιβεβαιωμένη εκτίμηση κύκλων ασφαλείας ανεβάζει τον αριθμό των ‘παρανόμων’ μόνον στην Αθήνα σε 18.000-20.000». Οι άνθρωποι αυτοί είτε μένουν σε ιδιωτικά καταλύματα, είτε κρύβονται και ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες πληρώνουν διακινητές και πλαστογράφους διαβατηρίων για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

‘Αδικαιολόγητη η αποτυχία’ των ελληνικών αρχών
Η εφημερίδα συνδέει μάλιστα ακριβώς αυτές τις εκτιμήσεις με την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα γερμανικά αεροδρόμια σε πτήσεις από την Ελλάδα. Όπως γράφει, η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να μεταβούν στη Γερμανία με πλαστά έγγραφα είναι πολύ μεγάλος. Γι΄ αυτό και η Γερμανία προχωρά από το Νοέμβριο σε αυστηρούς ελέγχους στις πτήσεις από την Ελλάδα.

Πάντως, η ΝΖΖ δικαιολογεί την απόφαση των ελληνικών αρχών να μην προχωρήσει σε αποσυμφόρηση των νησιών μεταφέροντας τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως αξιώνουν οργανώσεις αρωγής. Αν το έκανε αυτό, όπως επισημαίνεται, οι διακινητές στην Τουρκία θα μετέφεραν άμεσα και νέους πρόσφυγες με τα πλοιάριά τους στα ελληνικά νησιά.

Παρά ταύτα ο Γκέραλντ Κνάους, επικεφαλής του European Stability Initiative, σε προτάσεις του οποίου βασίστηκε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, προχωρά σε έναν καταστροφικό απολογισμό, σύμφωνα με την εφημερίδα. ‘Φρικτές οι συνθήκες’ έγραψε στο Twitter για τη Μόρια της Λέσβου, προσθέτοντας ότι τους τελευταίους 15 μήνες και παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τρόφιμα και περίθαλψη δεν υπήρξε καμία βελτίωση. ‘Η αποτυχία αυτή είναι αδικαιολόγητη’, όπως είπε. Ο Γκέραλντ Κνάους επικρίνει τόσο τον τρόπο που διαχειρίζονται την κατάσταση οι ελληνικές αρχές όσο και τη βραδύτητα των δικαστικών αρχών στην εκδίκαση υποθέσεων ασύλου.

«Ο Ερντογάν αιφνιδιάζει την Ελλάδα»
Σε έναν απολογισμό της πρόσφατης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα προχωρά σήμερα η Berliner Zeitung υπό τον τίτλο «Ο Ερντογάν αιφνιδιάζει την Ελλάδα». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, για την επίσκεψη αυτή υπάρχουν, όπως αναμένετο, διαφορετικές αναγνώσεις: «Με την αξίωσή του για επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάννης […] ο Ερντογάν προκάλεσε μεγάλη οργή στην Ελλάδα ενώ στην Τουρκία οι επισημάνσεις του αξιολογήθηκαν από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο ως επίδειξη τουρκικής ισχύος».

Η Berliner Zeitung παραπέμπει σε σχόλια ελληνικών εφημερίδων, μεταξύ άλλων της Καθημερινής που σχολίασε ότι οι επισημάνσεις του Τούρκου Προέδρου για τη Συνθήκη της Λωζάννης έθαψαν τις όποιες ελπίδες για την επίλυση διμερών ζητημάτων, καθιστώντας σαφές ότι το στάτους της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας έχει πεθάνει. Πολύ χώρο αφιέρωσαν στην επίσκεψη και οι τουρκικές εφημερίδες, «χωρίς όμως να δείξουν την παραμικρή ευαισθησία για τις ελληνικές ανησυχίες». Η γερμανική εφημερίδα παραπέμπει μεταξύ άλλων στην φιλοκυβερνητική Aksam που έγραψε «Διόρθωση της Λωζάννης: ο Ερντογάν στέλνει ιστορική προειδοποίηση στους Παυλόπουλο και Τσίπρα» αλλά και σε σχόλιο του αρχισυντάκτη της αγγλικής έκδοσης της Hürriyet που εκτίμησε ότι «κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν έβγαλε τα γάντια και αιφνιδίασε την ελληνική ηγεσία».

Κώστας ΣυμεωνίδηςDeutsche Welle

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr