Έμπλεη σκωπτικων σχολίων ως προς το περιεχόμενο των δηλώσεων του υπουργου Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή, κατα τη χθεσινή σύγκρουση του με τον πρόεδρο του ΣτΕ κ. Νικόλαο Σακελλαριου στη γενικη συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλαδας, ειναι η σημερινη ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ.

Οι δικαστές του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου διορθώνουν τον υπουργό, κάνοντας λόγο για «ανακρίβειες», και σημειώνουν τα πλέον κομβικά σημεία της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ προκειμενου για την οποια καλοπροαίρετη κριτική.

Θυμίζουν καταρχήν οτι η αποφαση δεν απαλλάσσει απο την υποχρέωση υποβολής πόθεν εσχες τους δικαστες ενώ σημειώνουν ότι «ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΟΧΡΕΟΣ (και όχι μόνο οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) δεν υποχρεούται να δηλώνει μετρητά και κινητά πράγματα μεγάλης αξίας» -απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον υπουργό που δήλωνε ότι «όταν υπάρχουν εξαιρέσεις από τη δήλωση για αντικείμενα η χρήματα σε θυρίδες, φαλκιδεύεται ο νόμος. Αυτό που ισχύει για όλους, για τον πολιτικό κόσμο, πρέπει να ισχύει και για τους δικαστικούς λειτουργούς».

Η ανακοίνωση εχει ως εξής:

«Το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να διευκολύνει την άσκηση καλοπροαίρετης κριτικής στην 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το “πόθεν έσχες”, η οποία πρέπει να βασίζεται στο αληθές περιεχόμενο της απόφασης και όχι σε ανακρίβειες, διευκρινίζει ότι η απόφαση αυτή έκρινε τα εξής:

1. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις “πόθεν έσχες”.

2. Όλοι οι υπόχρεοι (μεταξύ των οποίων και οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις “πόθεν έσχες”.

3. ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΟΧΡΕΟΣ (και όχι μόνο οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) δεν υποχρεούται να δηλώνει μετρητά και κινητά πράγματα μεγάλης αξίας.

4. Ο έλεγχος των δηλώσεων “πόθεν έσχες” δεν μπορεί να ανατρέχει σε χρόνο ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ από την υποβολή της εκάστοτε δηλώσεως ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΥΠΟΧΡΕΟ (και όχι μόνο για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς).

5. Οι δηλώσεις “πόθεν έσχες” των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών πρέπει να ελέγχονται από όργανο που αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς και όχι από υπαλλήλους που υπάγονται στον εκάστοτε Υπουργό, ώστε να διασφαλίζεται η δικαστική ανεξαρτησία».

Ελευθερία Κόλλια

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο