Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καταλονία: Η «πασιονάρια» της σιωπηλής πλειοψηφίας των ενωτικών

Καταλονία: Η «πασιονάρια» της σιωπηλής πλειοψηφίας των ενωτικών

Στα 36 της χρόνια, η Ινές Αριμάδας κατεβαίνει υποψήφια για την προεδρία της Καταλονίας με το κεντρώο κόμμα Ciudadanos και σύνθημα «Είμαστε το ίδιο Καταλανοί με αυτούς που θέλουν την ανεξαρτησία». Σύμφωνα με αναλυτές, είναι η μεγάλη ελπίδα της «σιωπηλής πλειοψηφίας» των ενωτικών και όσων τρέμουν μία νίκη των αυτονομιστών στις επικείμενες εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου.

Στα 36 της χρόνια, η Ινές Αριμάδας κατεβαίνει υποψήφια για την προεδρία
της Καταλονίας με το κεντρώο κόμμα Ciudadanos και σύνθημα «Είμαστε το
ίδιο Καταλανοί με αυτούς που θέλουν την ανεξαρτησία». Σύμφωνα με
αναλυτές, είναι η μεγάλη ελπίδα της «σιωπηλής πλειοψηφίας» των ενωτικών
και όσων τρέμουν μία νίκη των αυτονομιστών στις επικείμενες εκλογές της
21ης Δεκεμβρίου.

«Η Βαρκελώνη είναι η πόλη μου, η Ισπανία η χώρα μου και η Ευρώπη το μέλλον μας» λέει η Αριμάδας, που εμφανίζεται φαβορί στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Βήματος» η Ινές Αριμάδας, γεννημένη στην Ανδαλουσία, αλλά μεγαλωμένη στην Καταλονία, μιλάει για συμφιλίωση και συμβιβασμό, προσπαθώντας να εμφανιστεί σαν η φωνή της λογικής και της ηρεμίας στο ταραγμένο πολιτικό σκηνικό. Υπόσχεται να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει το «σύνολο», τη μεγάλη, μετριοπαθή πλειοψηφία των πολιτών της Καταλονίας, εμπνευσμένη από το κεντρώο, φιλοευρωπαϊκό μήνυμα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, και λέει ότι αισθάνεται «Ανδαλουσιανή, Καταλανή, Ισπανίδα και Ευρωπαία».

Επιμένει να μιλάει ισπανικά και όχι καταλανικά στο περιφερειακό Κοινοβούλιο, αλλά κάνει τα πάντα για να δείξει ότι δεν είναι «πιόνι της Μαδρίτης». Οσον αφορά την ανεξαρτησία, τάσσεται έντονα κατά της απόσχισης και έχει περιγράψει τη φυγή των επιχειρήσεων από την Καταλονία μετά το χαοτικό δημοψήφισμα ως «δυσφήμηση».

Εχει πει ότι τα γεγονότα στην Καταλονία δικαιολογούν την επιβολή του άρθρου 155, της ρήτρας του Συντάγματος η οποία εξουσιοδότησε την κυβέρνηση της Μαδρίτης να αναλάβει τον έλεγχο των βασικών καταλανικών θεσμών, και κατηγορεί τον Κάρλες Πουιτζντεμόν, τον έκπτωτο ηγέτη των εθνικιστών, για έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και τυχοδιωκτισμό.

Με κάτι τέτοια έχει γίνει το «κόκκινο πανί» για τους εθνικιστές catalanistas, αλλά και για πολλούς ισπανούς αριστερούς, που πιστεύουν πως το φιλελεύθερο κόμμα της Αριμάδας, που ιδρύθηκε πριν από μόλις 12 χρόνια, δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια νεότερη εκδοχή του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) σε πιο ελκυστικό περιτύλιγμα. Η Αριμάδας και ο ηγέτης του κόμματος Αλμπερτ Ριβέρα (ο οποίος είναι Καταλανός αλλά τάσσεται αναφανδόν κατά της ανεξαρτησίας) μπορεί να είναι νέοι και φωτογενείς, οι επικριτές τους όμως ισχυρίζονται ότι δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε πραγματικά καινούργιο. Το κόμμα είναι πιο δημοφιλές στους νέους, αλλά πολλοί προτιμούν τις πιο ριζοσπαστικές αριστερές πολιτικές των Podemos, που λένε πως θέλουν να γκρεμίσουν την ισπανική κοινωνία και να τη χτίσουν από την αρχή.

Παρά την κριτική και από τις δύο πλευρές, η άνοδος της Αριμάδας στην κορυφή της καταλανικής πολιτικής είναι εντυπωσιακή. Δημοκοπήσεις τη δείχνουν να προηγείται παρά το γεγονός ότι είναι η πιο νεαρή και άπειρη υποψήφια, και η μοναδική γυναίκα.

in.gr

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024