Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ημέρα Οργής: Συγκρούσεις σε Ιερουσαλήμ και Δυτική Όχθη

Ημέρα Οργής: Συγκρούσεις σε Ιερουσαλήμ και Δυτική Όχθη

Συγκρούσεις ξέσπασαν στην Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ανάμεσα σε ισραηλινές δυνάμεις και Παλαιστινίους. Συνεχίζονται, για τρίτη ημέρα, οι διαδηλώσεις στον μουσουλμανικό κόσμο κατά της απόφασης του αμερικανού προέδρου για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

Συνεχίζονται, για τρίτη ημέρα, οι διαδηλώσεις στον μουσουλμανικό κόσμο κατά της απόφασης του αμερικανού προέδρου για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Συγκρούσεις ξέσπασαν στην Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ανάμεσα σε ισραηλινές δυνάμεις και Παλαιστινίους.

Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik πως οι τραυματίες από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους και ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Όχθη, κοντά στη Ναμπλούς, ανέρχονται ήδη σε περίπου 40.

Στους δρόμους της Παλιάς Πόλης, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, συγκρούσθηκαν πολλές δεκάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές και περίπου 50 ισραηλινοί αστυνομικοί, με αποτέλεσμα να σπάσουν πολλές βιτρίνες των γύρω καταστημάτων, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι αστυνομικοί ξυλοκοπούσαν και χτυπούσαν με κλομπ τους διαδηλωτές για να τους απωθήσουν στους γύρω δρόμους.

Στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, οι συγκρούσεις ήταν περιορισμένες μέχρι το μεσημέρι.

Στη Χεβρώνα, τη Βηθλεέμ, την Ιεριχώ και κοντά στη Ναμπλούς, οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα στις πέτρες που πετούσαν ενταντίον τους νεαροί Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες.

Στη Χεβρώνα, εκατοντάδες διαδηλωτές διασκορπισμένοι σε πολλά σημεία της πόλης πέταξαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών.

Η σημερινή ημέρα αναγγέλλεται σαν ένα βαρόμετρο της παλαιστινιακής οργής για την απόφαση, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρισθεί η Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Διαδηλώσεις στο Ιράν: Θάνατος στην Αμερική

Eκατοντάδες Ιρανοί συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα για να
καταδικάσουν την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να
αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μετέδωσε η κρατική
τηλεόραση.

Οι ηγέτες του Ιράν, όπου η εναντίωση στο Ισραήλ και η υποστήριξη στους Παλαιστινίους έχει υπάρξει κεντρικό θέμα στην εξωτερική πολιτική έπειτα από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, έχουν καταγγείλει την κίνηση του Τραμπ, περιλαμβανομένης της απόφασής του να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Η κρατική τηλεόραση πρόβαλε τηλεοπτικά πλάνα που δείχνουν τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ» και να κρατούν παλαιστινιακές σημαίες και πανό που έγραφαν: «Η Αλ Κουντς ανήκει στους μουσουλμάνους», χρησιμοποιώντας το αραβικό όνομα της πόλης. Σε πολλές πόλεις διαδηλωτές έκαψαν ομοιώματα του Τραμπ, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά των ΗΠΑ και στην Κωνσταντινούπολη

Χιλιάδες διαδήλωσαν μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη εναντίον της αναγνώρισης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Η τουρκική κυβέρνηση καταδίκασε έντονα την απόφαση αυτή και ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε πως βυθίζει την περιοχή σε έναν «κύκλο πυρός».

Η Τουρκία και το Ισραήλ εξομάλυναν τις σχέσεις τους πέρυσι έπειτα από μια διπλωματική κρίση που ξέσπασε το 2010 όταν Ισραηλινοί κομάντο πραγματοποίησαν έφοδο στο σκάφος μιας μκο που κατευθυνόταν στη λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο δέκα Τούρκων ακτιβιστών.

Τα δύο μέρη ενέτειναν τη συνεργασία τους, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, όμως ο Ερντογάν, που υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση, εξακολουθεί συχνά πυκνά να επικρίνει την ισραηλινή πολιτική.

in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024