Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι δέκα προβλέψεις της Saxo Bank για το 2018

Οι δέκα προβλέψεις της Saxo Bank για το 2018

Aπό το σενάριο όπου οι κεντρικές τράπεζες χάνουν το σκήπτρο της νομισματικής πολιτικής ή το ξέσπασμα μιας νέας πολιτικής κρίσης στην Ευρώπη μέχρι το ενδεχόμενο η Κίνα να σφετεριστεί τη θέση του δολαρίου, οι «10 ακραίες προβλέψεις για το 2018» της Saxo Bank σκιαγραφούν γεγονότα και κινήσεις της αγοράς.

Aπό το σενάριο όπου οι κεντρικές τράπεζες χάνουν το σκήπτρο της νομισματικής πολιτικής ή το ξέσπασμα μιας νέας πολιτικής κρίσης στην Ευρώπη μέχρι το ενδεχόμενο η Κίνα να σφετεριστεί τη θέση του δολαρίου, οι «10 ακραίες προβλέψεις για το 2018» της Saxo Bank σκιαγραφούν γεγονότα και κινήσεις της αγοράς.

Όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ:

  • Η Fed χάνει την ανεξαρτησία της: Η Fed γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος. Το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει εξουσίες έκτακτης ανάγκης και αναγκάζει την κεντρική τράπεζα να ορίσει τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων μακροπρόθεσμης διάρκειας στο 2,5%, ώστε να αποτραπεί μια κατάρρευση της αγοράς ομολόγων – μια πολιτική που τελευταία φορά τέθηκε σε ισχύ ακριβώς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων: Η πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων που εφαρμόζει η Τράπεζα της Ιαπωνίας στηρίζεται στα χαμηλά παγκόσμια επιτόκια και στις χαμηλές αποδόσεις. Το 2018 η συνθήκη αυτή απλώς καταρρέει. Με την άνοδο του πληθωρισμού, οι αποδόσεις αυξάνονται απότομα και το αποτέλεσμα είναι μια εντυπωσιακή πτώση του γεν. Εν τέλει η κεντρική τράπεζα αναγκάζεται να καταφύγει σε μέτρα τύπου ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο όχι προτού η ισοτιμία δολαρίου/γεν χτυπήσει το 150 και στη συνέχεια υποτιμηθεί γρήγορα στο 100.
  • Η Κίνα εγκαινιάζει την τιμολόγηση πετρελαίου σε ρενμίνμπι: Με την παγκόσμια δύναμη και εξουσία των ΗΠΑ να φθίνει και με δεδομένη τη γενικότερη επιτυχία των εκφρασμένων σε γουάν συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στα εμπορεύματα, η απόφαση του Shanghai International Energy Exchange (Διεθνές Χρηματιστήριο Ενέργειας της Σαγκάης) να εκδώσει ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης στο αργό πετρέλαιο εκφρασμένο σε γουάν συνεπάγεται εγγυημένη επιτυχία.
  • Αλμα της μεταβλητότητας μετά το «στιγμιαίο κραχ» στις χρηματαγορές: Η κατάρρευση της μεταβλητότητας που παρατηρήθηκε σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων το 2017 ανήκε στο ίδιο πλαίσιο. Το αποτέλεσμα είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που απειλεί να ανατινάξει τα πάντα, καθώς ο S&P 500 χάνει το 25% της αξίας του με μια ταχύτατη, εντυπωσιακή και μονοκόμματη κίνηση που θυμίζει το 1987.
  • Στις εκλογές του 2018: Η γενική αποστροφή των νεότερων ψηφοφόρων για την προσωπικότητα Τραμπ, το εντεινόμενο χάσμα ανισότητας, το οποίο επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο με την κυνική φορολογική μεταρρύθμιση των Ρεπουμπλικανών, και η εμφάνιση μιας νέας γενιάς Δημοκρατικών υποψηφίων, που δεν φοβούνται να δοκιμάσουν έναν αριστερό λαϊκισμό τύπου Σάντερς, οδηγούν τη γενιά της νέας χιλιετίας μαζικά στις κάλπες τον Νοέμβριο. Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων 30ετούς διάρκειας ξεπερνούν το 5% στη λήξη.
  • Η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία απειλεί να αναλάβει τα ηνία της ΕΕ: Για πρώτη φορά από το 1951 το πολιτικό κέντρο της Ευρώπης μετατοπίζεται από το γαλλο-γερμανικό ζεύγος στη ζώνη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η θεσμική εμπλοκή που βιώνει η ΕΕ δεν αργεί να ανησυχήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το ευρώ αποδυναμώνεται με γρήγορους ρυθμούς προς την κατεύθυνση της ισοτιμίας με το δολάριο ΗΠΑ.
  • Το bitcoin γίνεται βορά στους λύκους: Το φαινόμενο bitcoin χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, καθώς η Ρωσία και η Κίνα το οδηγούν έξυπνα στο περιθώριο ή και απαγορεύουν την κυκλοφορία μη περιορισμένων κρυπτονομισμάτων στις εγχώριες αγορές τους. Μετά τη θεαματική κορύφωση του 2018, το 2019 το bitcoin συντρίβεται και σκαλώνει κοντά στο βασικό «κόστος παραγωγής» του, στα 1.000 δολάρια.
  • Η Ανοιξη της Νότιας Αφρικής βγάζει άνθη: Το 2018, ύστερα από μια εκπληκτική σειρά γεγονότων, ένα κύμα δημοκρατικής μεταρρύθμισης εξαπλώνεται στην υποσαχάρια Αφρική. Η αναγκαστική παραίτηση του μακροχρόνιου προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, στα τέλη του 2017 πυροδοτεί μια σειρά πολιτικών αλλαγών σε άλλες αφρικανικές χώρες. Ο Τζέικομπ Ζούμα της Νότιας Αφρικής εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει την εξουσία, ενώ ο Ιωσήφ Καμπίλα του Κονγκό αντιμετωπίζει πρωτοφανείς διαδηλώσεις που τον εξωθούν να φύγει από τη χώρα. Η Νότια Αφρική, ωστόσο, είναι ο βασικός νικητής καθώς το ZAR γίνεται το αγαπημένο νόμισμα από τις αναδυόμενες αγορές, προσφέροντας αποδόσεις άνω του 30%.
  • Η Tencent εκθρονίζει την Apple από την κορυφή της λίστας χρηματιστηριακών αξιών: Η Tencent, που εντάσσεται στην παγκόσμια πεντάδα σε όρους χρηματιστηριακής αξίας, το 2018 κατατροπώνει τους λοιπούς κολοσσούς, με τις μετοχές της να ενισχύονται κατά 100%, και επιπλέον ξεπερνά την Apple καθώς η κεφαλαιοποίησή της υπερβαίνει το 1 τρισ. δολάρια.
  • Εφτασε η στιγμή των γυναικών: Το 2018, το σοβινιστικό ανδροκρατούμενο καθεστώς της «κλειστής λέσχης» κλονίζεται συθέμελα από τους μετόχους και μέχρι το τέλος του έτους γυναίκες κατέχουν την έδρα σε περισσότερες από 60 εταιρείες της λίστας Fortune 500.

in.gr

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024