ΗΠΑ: Λιγότεροι από 3.000 τζιχαντιστές απομένουν στο πεδίο
Λιγότερα από 3.000 μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) απομένουν επί του πεδίου στο Ιράκ και τη Συρία, εκτίμησε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα εναντίον των τζιχαντιστών, συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον.
Λιγότερα από 3.000 μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) απομένουν επί του πεδίου στο Ιράκ και τη Συρία, εκτίμησε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα εναντίον των τζιχαντιστών, συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον.
Ερωτηθείς μέσω Twitter πόσοι μαχητές του Ντάες (ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά) απομένουν πλέον στα πεδία των μαχών σε αυτές τις δύο χώρες, ο Ντίλον απάντησε ότι «οι μαχητές του Ντάες είναι λιγότεροι από 3.000. Είναι ακόμη μια απειλή, αλλά συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τους εταίρους μας για να ηττηθούν».
Το 2014, το ΙΚ κατέλαβε το ένα τρίτο του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της Μοσούλης, ενώ επίσης έθεσε υπό τον έλεγχό του μεγάλο μέρος της ανατολικής Συρίας.
Οι τζιχαντιστές ανακήρυξαν την ίδρυση «χαλιφάτου» στα εδάφη που κατείχαν στις δύο χώρες. Η οργάνωση θεωρείται ότι διέθετε και μετράει ακόμη δεκάδες χιλιάδες μαχητές ή μέλη από όλον τον κόσμο.
Ομως, το 2017, το ΙΚ υπέστη βαριές ήττες – έχασε τη Μοσούλη στο Ιράκ, τη Ράκα και τη Ντέιρ Εζόρ στη Συρία, χάρη σε παράλληλες επιχειρήσεις εναντίον του – και πλέον, πέρα από μερικούς διεσπαρμένους θύλακες, οι περισσότεροι μαχητές του που απομένουν στο πεδίο βρίσκονται στην έρημο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr
- Βραζιλία: Ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Μπουένος Αϊρες μετά τις «προσβλητικές» δηλώσεις του Μιλέι
- ΛΔ Κονγκό: 3.200 κρούσματα του Εμπολα, συμπεριλαμβανομένων 1.405 θανατηφόρων
- Γερμανία: Ο υπουργός Μεταφορών ζητά την απόλυσή του κάνοντας λόγο για «αναξιοπρεπή κατάσταση»
- Ουκρανία: «Χτυπήθηκαν λιμάνια και πλοία» από τις ρωσικές δυνάμεις ενώ βυθίστηκε το Golden Leo
- Βιετνάμ: 17 ναυτικοί αγνοούνται έπειτα από ναυάγιο φορτηγού στη Νότια Σινική Θάλασσα
- Πετρέλαιο: Πτώση των τιμών κατά 5% και πλέον εξαιτίας ελπίδων για συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν
- Στενά του Ορμούζ: Αυτός είναι ο άνθρωπος που έπεισε τον Τραμπ να μην τα βομβαρδίσει άλλο
- Σούπερ Ελ Νίνιο: Δυσοίωνες προβλέψεις για την Αφρική – Οικονομική ζημιά ύψους 10-20 δισ. δολαρίων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/hamid-khaleghi-bNWXW7ZvYGo-unsplash-1-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442