Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αβραμόπουλος: Απαράδεκτη η εμπορία ανθρώπων τον 21ο αιώνα

Αβραμόπουλος: Απαράδεκτη η εμπορία ανθρώπων τον 21ο αιώνα

Την ανάγκη να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες από όλα τα κράτη-μέλη για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, εξέφρασε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην κοινή συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Εισηγητών και της Πλατφόρμας της Κοινωνίας των Πολιτών της ΕΕ κατά της εμπορίας ανθρώπων, στις Βρυξέλλες.

Την ανάγκη να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες από όλα τα κράτη-μέλη για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, εξέφρασε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην κοινή συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Εισηγητών και της Πλατφόρμας της Κοινωνίας των Πολιτών της ΕΕ κατά της εμπορίας ανθρώπων, στις Βρυξέλλες.

Ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι οι μέθοδοι δράσης των διακινητών εξελίσσονται διαρκώς και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Το κίνητρό τους, είπε, είναι το κέρδος, το οποίο παραμένει μεγάλο όσο εξακολουθεί να υπάρχει νοοτροπία ατιμωρησίας.

«Είναι απαράδεκτο για τις κοινωνίες και τον πολιτισμό μας το γεγονός ότι τον 21ο αιώνα συνεχίζεται η εμπορία ανθρώπων» είπε ο έλληνας επίτροπος, προσθέτοντας ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να συμβάλουν στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, αποθαρρύνοντας αποτελεσματικά τη ζήτηση υπηρεσιών που αποτελούν αντικείμενο της εκμετάλλευσης των θυμάτων.

Ο Δ. Αβραμοπουλος εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει πιο συντονισμένη και ενιαία προσέγγιση, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ, μεταξύ των οργανισμών και των αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και με τρίτες χώρες. Παράλληλα, τόνισε, θα πρέπει να αποκτήσουμε καλύτερη γνώση για το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων και να εξασφαλίσουμε κατάλληλη χρηματοδότηση για τη στήριξη των δράσεών μας.

«Οι πρόσφατες εικόνες αγοραπωλησιών απελπισμένων ανθρώπων στη Λιβύη προκαλούν αποτροπιασμό, ωστόσο δεν είναι κάτι καινούριο. Η κατάσταση στη χώρα είναι ακόμα χειρότερη και, δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο της Λιβύης» ανέφερε στη συνέχεια ο επίτροπος.

Όπως σημείωσε, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, από το 2014 ο αριθμός των γυναικών και των κοριτσιών, κυρίως από τη Νιγηρία, που φθάνουν στην Ευρώπη και είναι πιθανά θύματα εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση έχει αυξηθεί κατά 600%.

«Είναι καθήκον μας να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου παγκοσμίως, τη δίωξη των αδίστακτων δικτύων εγκληματιών και την πάταξη της ανήθικης δραστηριότητάς τους. Είναι επίσης καθήκον μας να παρέχουμε αποτελεσματική προστασία και στήριξη σε γυναίκες, άνδρες και παιδιά που έχουν βιώσει αυτές τις τραγικές εμπειρίες. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δράσουμε από κοινού» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόσφατη δημιουργία της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης θα συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειές μας για την εξάρθρωση των εγκληματικών δικτύων εμπόρων και διακινητών στην περιοχή, εκτίμησε ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι η εμπορία ανθρώπων συμβαίνει και εντός της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 65% των καταγεγραμμένων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην ΕΕ είναι πολίτες της. Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα θύματα από αυτά που έχουν καταγραφεί επισήμως.

Ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ έχει αναπτύξει ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο και μια συνεκτική πολιτική, που βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και εστιάζει στην προστασία των θυμάτων, ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα παιδιά. Ανέφερε ως παράδειγμα την επιχείρηση «Dragon», η οποία συντονίστηκε και υποστηρίχθηκε από την Europol και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στις δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024