«Η καθαριότητα και η φύλαξη συνιστούν ανελαστικές ανάγκες των υπουργείων και εποπτευομένων φορέων» είπε μιλώντας πριν από λίγο στην Ολομέλεια η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, καλώντας το Σώμα να υπερψηφίσει την τροπολογία για τις προσλήψεις προσωπικού ΙΔΟΧ 18μηνης διάρκειας για την καθαριότητα και τη φύλαξη των υπουργείων και των εποπτευομένων από αυτά φορέων.

«Η διάταξη έρχεται κατεπειγόντως σε αυτό το νομοσχέδιο προκειμένου να διευθετηθούν τα ζητήματα απασχόλησης αυτού του προσωπικού και να επιλύσει τα ζητήματα της επόμενης διαγωνιστικής διαδικασίας με συγκεκριμένο τρόπο» είπε η κ. Γεροβασίλη και υπογράμμισε ότι «οι συμβάσεις του προσωπικού που υπηρετούσε σε διάφορους φορείς της διοίκησης είχαν παραταθεί με νομοθετικές διατάξεις μέχρι 31.12.2017 και επομένως, με δεδομένο και το φόρτο εργασίας της Βουλής, μόνο σήμερα ήταν δυνατό να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση η ρύθμιση, πολύ περισσότερο που με την τροπολογία καταβάλλονται και τα δεδουλευμένα στο προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης που απασχολήθηκε από 30.6.2017, ώστε οι εργαζόμενοι αυτοί να μην μείνουν απλήρωτοι και τις μέρες των Χριστουγέννων.
 
»Είναι γνωστό ότι το πλαίσιο που καθόρισε τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο επί σειρά ετών ήταν εξόχως προβληματικό, και ειδικά στον τομέα καθαριότητας και φύλαξης η κατάσταση ήταν χαοτική. Έτσι, αυτές οι συμβάσεις οι πολυκατακερματισμένες ήταν ένα καθεστώς ανασφάλειας για τους εργαζόμενους αλλά ταυτόχρονα και ένα προνομιακό πεδίο πελατειακών και ρουσφετολογικών διευθετήσεων» είπε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο και κάτω από ασφυκτικές δημοσιονομικές πιέσεις, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει με παρατάσεις, για ένα διάστημα, τις υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης.

«Εμείς προσπαθούμε μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο να δώσουμε λύση στα προβλήματα των συμβασιούχων. Ολοκληρώνουμε τη χαρτογράφηση των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα. Επίσης, με εγκύκλιο έχουμε ζητήσει από τα υπουργεία να προγραμματίσουν έκτακτο προσωπικό μέχρι 31 Ιανουαρίου και έχουμε καταστήσει σαφές ότι αιτήματα μετά από αυτή την ημερομηνία δεν θα είναι δυνατό να τα ικανοποιήσουμε, διότι πρέπει να σταματήσουν να γίνονται πλέον αποσπασματικά προσλήψεις και να αποκαταστήσουμε προσωπικό με μόνιμες σχέσεις εργασίας, όπου είναι δυνατό και όπου οι εργαζόμενοι εξυπηρετούν πραγματικές πάγιες διαρκείς ανάγκες» είπε η Όλγα Γεροβασίλη.
 
«Η πολιτική της διαχείρισης του προσωπικού διαμορφώνεται για το 2018 με τον κανόνα 1 προς 3. Αυτοί οι περιορισμοί αφήνουν εξαιρετικά στενά περιθώρια για προσλήψεις ΙΔΑΧ και ταυτόχρονα είμαστε αντιμέτωποι με τις ανάγκες που περιέγραψα. Ο στόχος μας ήταν και παραμένει οι προσλήψεις να γίνονται με σταθερές σχέσεις εργασίας εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και μεταβατικά λοιπόν έρχεται αυτή η τροπολογία να δώσει τη δυνατότητα σε υπουργεία να προσλάβουν προσωπικό με σχέσεις ορισμένου χρόνου μεν αλλά 18μηνης διάρκειας» είπε η υπουργός και τόνισε ότι η τροπολογία είναι εντός του Συντάγματος, που επιτρέπει στον κοινό νομοθέτη να καθορίσει τη διάρκεια.

«Οι 18 μήνες δεν συνιστούν μονιμοποίηση, αλλά ένα απόλυτα πρακτικό και επαρκές χρονικό διάστημα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανελαστικές ανάγκες και ταυτόχρονα να υπάρξει μείωση του γραφειοκρατικού και δημοσιονομικού κόστους με τους επανειλημμένους διαγωνισμούς» είπε η κ. Γεροβασίλη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr