Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Πιέρ Μοσκοβισί αποφασίζει για τον ΦΠΑ στα νησιά

Ο Πιέρ Μοσκοβισί αποφασίζει για τον ΦΠΑ στα νησιά

Ανοικτό παραμένει το θέμα κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου 2018 άφησε να εννοηθεί αρμόδια ευρωπαϊκή πηγή. Ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος» την τελική απόφαση αναμένεται να λάβει ο ίδιος ο Πιέρ Μοσκοβισί, καθώς το ζήτημα συνδέεται με το μεταναστευτικό πρόβλημα και έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Λύση που εξετάζεται πάντως, όπως επιβεβαίωσε και ο Τσακαλώτος, είναι και η ενίσχυση των νησιών όχι μέσω ΦΠΑ αλλά μέσω επενδύσεων.

Ανοικτό παραμένει το θέμα κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ (οι εκπτώσεις στους συντελεστές) στα νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου 2018 άφησε να εννοηθεί αρμόδια ευρωπαϊκή πηγή. Ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος» την τελική απόφαση αναμένεται να λάβει ο ίδιος ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, καθώς το ζήτημα συνδέεται με το μεταναστευτικό πρόβλημα και έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία.

Λύση που εξετάζεται πάντως, όπως επιβεβαίωσε και ο Τσακαλώτος, είναι και η ενίσχυση των νησιών όχι μέσω ΦΠΑ, αλλά μέσω επενδύσεων στα νησιά που τις χρειάζονται περισσότερο. Κι αυτό γιατί όπως εξήγησε η ευρωπαϊκή πηγή θεωρείται ότι το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου δημιουργεί πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και αφήνει ανοικτό παράθυρο για φοροδιαφυγή.

Τα προαπαιτούμενα και η εκταμίευση

Από τα 110 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, προς το παρόν έχει ολοκληρωθεί περίπου το ένα τρίτο. Ημερομηνία ορόσημο παραμένει η 22α Ιανουαρίου καθώς στην συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να εγκριθεί το πρόγραμμα συμμόρφωσης (compliance report) αλλά και το αναθεωρημένο μνημόνιο.

Όσον αφορά στο ύψος της δόσης που θα εκταμιεύσει η Ελλάδα, ο ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η συζήτηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη αλλά «αφετηρία» θα αποτελέσει ποσό της τάξεως των 5 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την τέταρτη αξιολόγηση που θα ακολουθήσει, ο ευρωπαϊος αξιωματούχος μιλά για 80-81 προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν προκειμένου να εκταμιευτεί η τελευταία δόση του προγράμματος και να συμφωνηθεί η πορεία για την μεταμνημονιακή εποχή.

Το βασικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι «πόσα χρήματα θα πρέπει να έχει διαθέσιμα η Ελλάδα ως buffer στο τέλος του προγράμματος», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Αν ακολουθηθεί ο υπάρχον σχεδιασμός, υπενθύμισε ο αξιωματούχος, θα εκταμιευτούν περίπου 18,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του προγράμματος ενώ θα απομείνουν περίπου 27,4 δισ. ευρώ ως υπόλοιπο από το εγκεκριμένο «πακέτο» της 3ης δανειακής σύμβασης.

in.gr

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024