Την πρώτη ευρωπαϊκή λίστα φορολογικών παραδείσων ενέκριναν σήμερα, Τρίτη, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, στην οποία -προς το παρόν- περιλαμβάνονται 17 χώρες, οι οποίες δεν σέβονται τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα φορολόγησης.

Ενδεικτικό της δυσκολίας του έργου είναι ότι τα παζάρια συνεχίζονταν κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή.

Πάντως ο αριθμός των χωρών όσο και οι τιμωρίες που αποφασίστηκαν είναι αρκετά κάτω των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί, γεγονός που αναγνώρισαν και οι αξιωματούχοι της Κομισιόν. Χαρακτηριστική η δήλωση του Π.Μοσκοβισί: «Ως Ευρωπαίος πολίτης συμμερίζομαι τις προσδοκίες εκείνων που ήλπιζαν για περισσότερα. Ας πάρουμε αυτήν τη λίστα για αυτό που είναι: Ένα πρώτο βήμα. Και ας συνεχίσουμε να ασκούμε την πίεση μαζί, στα κράτη-μέλη και στις τρίτες χώρες».

Παζάρια για τη «μαύρη» και τη «γκρίζα» λίστα

Μέχρι την τελευταία στιγμή, η πολυαναμενόμενη -ειδικά μετά τις διαρροές των LuxLeaks στα τέλη του 2014, των Panama Papers τον Απρίλιο του 2016 και των Paradise Papers τον Νοέμβριο του 2017- «μαύρη λίστα» της ΕΕ αποτελούσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών-μελών.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, εμπειρογνώμονες από τα κράτη-μέλη της ΕE εξέτασαν 92 χώρες προκειμένου να αποφανθούν εάν εφαρμόζουν επιβλαβείς φορολογικές πρακτικές.

Τελικά, οι 28 υπουργοί συμφώνησαν σήμερα σε έναν κατάλογο 17 χωρών (Nότια Κορέα, Παναμάς, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαρμπέιντος, Γρενάδα, Μακάο, Νήσοι Μάρσαλ, Παλάου, Αγία Λουκία, Μπαχρέιν, Γκουάμ, Σαμόα, Aμερικανική Σαμόα, Ναμίμπια, Τρινιντάντ & Τομπάγκο, Τυνησία και Μογγολία), οι οποίες δεν σέβονται τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα φορολόγησης.

Ενδεικτικό των «παζαριών» που έλαβαν χώρα είναι το γεγονός ότι σήμερα το πρωί «βγήκαν» από τη λίστα το Μαρόκο και το Πράσινο Ακρωτήρι.

Επιπλέον, σήμερα εγκρίθηκε η «γκρίζα» λίστα 47 χωρών που ανέλαβαν δεσμεύσεις να αλλάξουν τη φορολογική νομοθεσία τους υπό την πίεση των Ευρωπαίων.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Τουρκία, η Ελβετία, η ΠΓΔΜ, η Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Το ECOFIN δημοσίευσε, επίσης, τις δεσμεύσεις που έλαβαν οι εν λόγω χώρες προκειμένου να είναι δυνατός ο έλεγχος.

Τέλος, καταγράφηκαν οι περιπτώσεις οκτώ χωρών που πλήττονται από τυφώνες και θα αξιολογηθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Μοσκοβισί: Έγινε τουλάχιστον το πρώτο βήμα

Ο αρμόδιος επίτροπος για τη Φορολογία, Πιέρ Μοσκοβισί, χαιρέτισε τη δημοσίευση της εν λόγω λίστας, αποκαλώντας την «σημαντικό ορόσημο, μετά από δύο χρόνια αγώνα».

«Ως Ευρωπαίος πολίτης συμμερίζομαι τις προσδοκίες εκείνων που ήλπιζαν για περισσότερα. Ας πάρουμε αυτήν τη λίστα για αυτό που είναι: Ένα πρώτο βήμα. Και ας συνεχίσουμε να ασκούμε την πίεση μαζί, στα κράτη-μέλη και στις τρίτες χώρες» δήλωσε ο ίδιος.

Η τιμωρία για τους «παραδείσους»

Σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν σε μία λίστα «αμυντικών μέτρων» που θα πρέπει να επιβληθούν κατά των χωρών που περιλαμβάνονται στη «μαύρη λίστα» σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τον περιορισμό της πρόσβασης στο Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Αειφόρο Ανάπτυξη ή μέτρα εθνικού χαρακτήρα, όπως η ενίσχυση των ελέγχων των συναλλαγών ή μέτρα παρακράτησης φόρου.

«Από την πλευρά της Επιτροπής, θα θέλαμε να δούμε πιο ισχυρά αντίμετρα. Ωστόσο, θα συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε αυτές τις χώρες και το κατά πόσο εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους» ανέφερε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διαφορετικές προθεσμίες συμμόρφωσης για κάθε χώρα (δύο χρόνια στις αναπτυσσόμενες και ένας χρόνο στις αναπτυγμένες).

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρόκειται για μία «κλειστή λίστα», καθώς, εάν δεν αλλάξουν τη νομοθεσία τους οι χώρες που βρίσκονται στη «γκρίζα» λίστα θα μπορούσαν να βρεθούν στη «μαύρη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο