Για «συνεχή υποβάθμιση» του Κέντρου Δηλητηριάσεων κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ηλίας Σιώρας, καταγγέλλοντας ελλείψεις προσωπικού «σε μια εποχή, που οι διατροφικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, οι νέες ουσίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι αμέτρητες και ο κίνδυνος δηλητηριάσεων είναι αυξημένος».

Σύμφωνα με τον κ. Σιώρρα, «οι ελλείψεις προσωπικού είναι και η κύρια αιτία εργασιακής εξουθένωσης με υπαρκτό τον κίνδυνο για ανεπαρκή κάλυψη των αναγκών, για κάποιο λάθος, για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των περιστατικών».

Ο κ. Σιώρας, αναφέρει, ότι απ’ την ίδρυσή του, οι Οργανισμοί του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐα Κυριακού», προέβλεπαν για το Κέντρο Δηληριάσεων 10 οργανικές θέσεις γιατρών (συμπεριλαμβανομένου και του διευθυντή) και τρεις οργανικές θέσεις φαρμακοποιών. Με την «αναμόρφωση» των οργανισμών των νοσοκομείων το 2012, οι οργανικές θέσεις στο Κέντρο μειώθηκαν σε λιγότερες απ’ τις μισές: Οι θέσεις των γιατρών (μαζί με το διευθυντή) μειώθηκαν σε 6 και για τους φαρμακοποιούς η θέση είναι πια μία.

«Με δεδομένο ότι στον κάθε γιατρό που υπηρετεί τώρα αντιστοιχούν 7-8 εφημερίες το μήνα, για να λειτουργήσει το Κέντρο στοιχειωδώς επιστρατεύονται γιατροί από άλλα τμήματα του νοσοκομείου για να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΙΝΑΠ.

Ο κ. Σιώρας, προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή «οι γιατροί (μαζί με το διευθυντή) είναι μόλις πέντε, εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός και η θέση του απειλείται όπως όλων των άλλων επικουρικών. Ο έκτος που υπήρχε με μόνιμη θέση παραιτήθηκε λόγω διορισμού του σε άλλο νοσοκομείο. Η Κυβέρνηση, παρά το έντονο αίτημα του νοσοκομείου, δεν επαναπροκυρήσει ούτε καν αυτή την οργανική θέση που εκκενώθηκε».

Το Κέντρο Δηλητηριάσεων που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐα Κυριακού» από το 1975, έχει ως κύριο αντικείμενο την παροχή πληροφοριών και οδηγιών στους γιατρούς, τα νοσοκομεία και το κοινό για δηλητηριάσεις όλων των ηλικιών.

Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, είναι το μοναδικό κέντρο στη χώρα, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και οι πληροφορίες παρέχονται δωρεάν στο τηλέφωνο 210 7793777. Από στατιστικά στοιχεία του Κέντρου προκύπτει ότι πάνω από το 70% των κλήσεων αφορούν τυχαίες δηλητηριάσεις -κυρίως από φάρμακα- και 15% είναι τηλέφωνα για απόπειρες αυτοκτονιών.

Το Κέντρο διαθέτει ένα τεράστιο αρχείο φυσικών και χημικών ουσιών, που ενυπάρχουν στα φυσικά και βιομηχανικά προϊόντα, με το αντίδοτό τους και οδηγίες αντιμετώπισης των παρενεργειών τους. «Το αρχείο επικαιροποιείται συνεχώς, με μεγάλο κόπο, λόγω του μειωμένου προσωπικού», τονίζει ο κ. Σιώρας, και ζητά την αναβάθμιση του Κέντρου, ώστε «να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας αλλά και τις διασυνδέσεις του με αντίστοιχα επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού».

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας