Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι πρώτες εικόνες από την κοκαΐνη της Βάρκιζας

Οι πρώτες εικόνες από την κοκαΐνη της Βάρκιζας

Παρακλάδι συμμοριών από την Σερβία που διακινούν ναρκωτικά μέσω της διαδρομής των δυτικών Βαλκανίων –σε περιορισμένο ακόμα επίπεδο – φαίνεται να είναι το δίκτυο που εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, μετά την επιχείρηση σε πολυτελή κατοικία της Βάρκιζας.

Παρακλάδι συμμοριών από την Σερβία που διακινούν ναρκωτικά μέσω της διαδρομής των δυτικών Βαλκανίων –σε περιορισμένο ακόμα επίπεδο – φαίνεται να είναι το δίκτυο που εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, μετά την επιχείρηση σε πολυτελή κατοικία της Βάρκιζας.

Τα κυκλώματα αλλάζουν συνέχεια διαδρομές για τις μεταφορές φορτίων. Δυναμικά, ωστόσο, στην διακίνηση κοκαΐνης έχουν μπει τα τελευταία χρόνια τα αλβανικά κυκλώματα και ο ρόλος τους συνεχώς αναβαθμίζεται. Η Αλβανία παίζει πλέον κομβικό ρόλο και για την μεταφορά κοκαΐνης με προορισμό την Ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, από την παρτίδα που κατασχέθηκε ένα μέρος της θα κατευθυνόταν στην εγχώρια αγορά, ενώ η μεγαλύτερη ποσότητα θα διοχετευόταν σε άλλες αγορές της Ευρώπης.

Οι αλλαγές στις διαδρομές και η αναβάθμιση του Βαλκανικού άξονα αποτελεί μια ακόμα μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές διωκτικές αρχές, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις που δέχεται η χώρα, λειτουργώντας σαν πύλη – ενδιάμεσος σταθμός στην μεταφορά κοκαΐνης σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.


Η ποσότητα των 135 κιλών κοκαϊνης που κρυβόταν σε πολυτελή κατοικία στην λεωφόρο Ποσειδώνος, στη Βάρκιζα, αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων τριών χρόνων παρτίδας η οποία κατασχέθηκε σε χώρο αποθήκευσης – καβάντζας οργανωμένου κυκλώματος.

Φορτία τέτοιου μεγέθους ποσότητας κοκαΐνης, συνήθως, κατάσχονται σε κοντέϊνερ σε λιμάνια της χώρας κατά την διάρκεια μεταφορών που ακολουθούν την θαλάσσια οδό.

Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της υπόθεσης και των υψηλών προδιαγραφών του δικτύου μεταφοράς της παρτίδας είναι ότι η ποσότητα που κατασχέθηκε σε μια και μόνο επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, σχεδόν, ισοδυναμεί με όλη την ποσότητα των 166,112 κιλών κοκαΐνης που είχε κατασχεθεί το 2016 και, επιπλέον, ξεπερνά την ποσότητα των 101,531 κιλών που είχε κατασχεθεί όλη τη χρονιά το 2015.

Μετά από πολυήμερες έρευνες και αξιοποιήσεις – διασταυρώσεις πληροφοριών για κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης με έδρα τα νότια προάστια, η υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών κατάφερε να βρει την άκρη του νήματος.

Ολόκληρη η επιχείρηση από τις παρακολουθήσεις μέχρι την έφοδο στην καβάντζα έγιναν με χειρουργική ακρίβεια, ώστε το κύκλωμα να μην προλάβει να σβήσει ίχνη και να εξαφανίσει αποδεικτικά στοιχεία. Στόχος της επιχείρησης ήταν το μπλόκο ατόφιας παρτίδας πριν αρχίσει να παίρνει τμηματικά το δρόμο εξαγωγής σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ή διακίνησης στην εγχώρια αγορά.

Το πράσινο φως για την έφοδο άναψε νωρίς το πρωί της Κυριακής και οι αστυνομικοί που μετείχαν έπιασαν στον ύπνο έναν 33χρονο Σερβικής καταγωγής και κατάσχεσαν την μεγάλη ποσότητα, καθώς και χρηματικό ποσόν περίπου 12.000 ευρώ.

Βέβαια τα χρήματα που κατασχέθηκαν αποτελούν «ψίχουλα » σε σχέση με τα κέρδη του κυκλώματος. Η αξία της συγκεκριμένης ποσότητας σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις υπολογίζεται στα 5.000.000 ευρώ.

H τιμή της κοκαΐνης στην εγχώρια μαύρη αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες, κυμαίνεται από 60 ευρώ μέχρι 110 ευρώ το γραμμάριο (ανάλογα με την ποιότητα ) και από 35.000 ευρώ –η κατώτερη τιμή – το κιλό.

Επίσημες ανακοινώσεις για την υπόθεση κατάσχεση της παρτίδας της κοκαΐνης αναμένεται να γίνουν από την ΕΛ.ΑΣ. εντός των ημερών. Γι’ αυτό το λόγο οι πληροφορίες για την δομή και τη δράση του κυκλώματος είναι περιορισμένες, ενώ δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των μελών που συγκροτούσαν το οργανωμένο δίκτυο.

Ακόμα, δεν έχει γίνει γνωστός και ο ρόλος του έπαιζε ο 33χρονος Σέρβος, ο Μάρτιν, στην ιεραρχία του κυκλώματος και το επίπεδο της δραστηριότητας του στην πυραμίδα. Αν δηλαδή ήταν βασικό μέλος υποομάδας εισαγωγής και στη συνέχεια διακίνησης ή έπαιζε το ρόλο του αποθηκάριου της καβάντζας.

Πάντως ήταν σύμφωνα με πληροφορίες, ο ενοικιαστής μέσω διαδικτύου, της πανάκριβης μονοκατοικίας.

Η αστυνομική έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη για την εξάρθρωση του κυκλώματος, την σύλληψη μελών του, καθώς και για τον εντοπισμό και άλλων τυχόν χώρων αποθήκευσης παρτίδων.

Ο 33χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και πήρε προθεσμία για την Τρίτη. Σε δηλώσεις τους οι ποινικολόγοι Σάκης Κεχαγιόγλου και Γεώργιος Δρύλλης που ανέλαβαν από κοινού την υπεράσπιση του Σέρβου αναφέρουν πως «αναλάβαμε την υπεράσπιση του 33χρονου, ο οποίος θα απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη 5 Δεκεμβρίου».

«Η κατάσχεση της σημαντικής ποσότητας κοκαΐνης αποτελεί αναμφισβήτητα επιτυχία της Δίωξης Ναρκωτικών. Ο βαθμός, δε, εμπλοκής του εντολέα μας και η περιγραφή των γεγονότων, όπως συνέβησαν, αλλά και ο καθορισμός της δικής του ευθύνης, θα διαλευκανθούν, μετά από συνεργασία μαζί του τις επόμενες ημέρες και αφού λάβουμε τη δικογραφία στα χέρια μας» καταλήγουν.

Ευαγγελία Νεσφυγιέ

in.gr

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024