Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνημα Αλλαγής: Ποιοι έχουν λόγο στη λήψη αποφάσεων

Κίνημα Αλλαγής: Ποιοι έχουν λόγο στη λήψη αποφάσεων

«Συλλογική λειτουργία ναι, συλλογική ηγεσία όχι» είναι το μήνυμα που εκπέμπει προς όλες τις κατευθύνσεις η επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Φώφη Γεννηματά. Ποιοι έχουν λόγο στη λήψη αποφάσεων στο Κίνημα Αλλαγής.

Υπάρχει ένα πράγμα που η Φώφη Γεννηματά δεν διαπραγματεύεται: την πρωτοκαθεδρία της στον νέο φορέα. Το μήνυμα που μεταδίδεται από τη Χαρ. Τρικούπη είναι σαφές. «Συλλογική λειτουργία ναι, συλλογική ηγεσία όχι». Αποδέκτες δεν είναι μόνο οι πλευρές που εξέφρασαν ενόχληση για την από κοινού απόφαση με τον Σταύρο Θεοδωράκη να «βαφτίσουν» τον νέο φορέα Κίνημα Αλλαγής, βάζοντας στο παιχνίδι μόνο τον Γιώργο Παπανδρέου. Είναι και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που ανακοινώθηκε την Παρασκευή. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είμαστε άθροισμα κομμάτων και υποψηφίων. Υπάρχει επικεφαλής. Αυτό ισχύει και για τη λειτουργία του νέου οργάνου».

Ποιοι έχουν λόγο στη λήψη αποφάσεων

Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής», είναι φανερό ότι στο νέο σχήμα διαμορφώνονται νέες ισορροπίες. Η προσέγγιση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη είναι το νέο σημαντικό δεδομένο. Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ και ο επικεφαλής του Ποταμιού, που προεκλογικά εμφανίζονταν να εκπροσωπούν δύο διαφορετικούς κόσμους, έχουν συντονίσει πλήρως τα βήματά τους. Δύο φαίνεται να είναι οι λόγοι της προσέγγισης αυτής.

Ο πρώτος είναι πολιτικός. Η Φώφη Γεννηματά, όπως αναφέρουν οι επιτελείς της, θεωρεί τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον επικεφαλής του δεύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος που συμμετέχει στο Κίνημα Αλλαγής, «βασικό μέτοχο» της προσπάθειας για την πολιτική και οργανωτική ενοποίηση της παράταξης. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την προσωπική τους σχέση. Ηταν τυπική πριν από το εγχείρημα, αλλά, όπως λέγεται, εξελίχθηκε «σε σχέση εμπιστοσύνης».

Κομβικό σημείο θεωρείται το πρώτο debate και η αποκάλυψη της μεταξύ τους συμφωνίας για τη μη ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Η Φώφη Γεννηματά στήριξε τον Σταύρο Θεοδωράκη στις επιθέσεις που δέχθηκε από τους συνυποψηφίους τους, που θεώρησαν ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν προχωρήσει σε συνολικότερη συμφωνία για την επόμενη ημέρα. Σε κάθε περίπτωση, ο Σταύρος Θεοδωράκης θα είναι ο προνομιακός συνομιλητής της Φώφης Γεννηματά. Οπως δήλωσε και η ίδια «οι συναντήσεις μας δεν μπορούν να αποτελούν είδηση».

Πέραν του Σταύρου Θεοδωράκη, η Φώφη Γεννηματά δίνει ιδιαίτερη σημασία στη σχέση της με τον Γιώργο Παπανδρέου. Η συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ στο εγχείρημα θεωρείται επίσης κομβικής σημασίας. Πρόθεση της κυρίας Γεννηματά είναι να μην υπάρξει απόφαση που «να μεταδίδει μήνυμα παραγκωνισμού του πρώην πρωθυπουργού». Για αυτό ήταν και ο μόνος που ενημερώθηκε.

Η ύπαρξη μιας ιδιαίτερης σχέσης με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Παπανδρέου δεν σημαίνει, όπως μεταδίδουν οι συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά, ότι εντός του νέου κόμματος δημιουργείται ένα τρίγωνο που θα έχει τον πρώτο λόγο στη λήψη των αποφάσεων. Η επικεφαλής του νέου φορέα, όπως επισημαίνεται, δίνει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της τόσο με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο όσο και με τους Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Καμίνη. Ωστόσο, οι παλιές ισορροπίες δεν υπάρχουν πλέον.

Ολιγομελές σχήμα

Η σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας που θα καθοδηγήσει πολιτικά την πορεία μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο δείχνει τη φιλοσοφία της νέας ηγεσίας. Η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε τη σύσταση ενός ολιγομελούς σχήματος, μη αποδεχόμενη τις εισηγήσεις για αύξηση του αριθμού των μελών του, προκειμένου να μην υπάρχουν «πικρίες και παρεξηγήσεις». Επέλεξε να συγκροτήσει το όργανο με βάση τη λογική τής συμμετοχής σε αυτό «των αρχηγών των κομμάτων της ΔΗΣΥ και των υποψηφίων που πήραν πάνω από 10%».

Στο νέο όργανο, πέραν της ίδιας, του Σταύρου Θεοδωράκη και του Γιώργου Παπανδρέου, θα συμμετέχουν οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Καμίνης. Επιθυμία της Φώφης Γεννηματά αλλά και του Σταύρου Θεοδωράκη ήταν να συμπεριληφθεί στο νέο όργανο και ο Νίκος Αλιβιζάτος, που όμως επέμεινε ότι ο ρόλος που θα έχει στον νέο φορέα θα είναι του απλού μέλους.

Στο νέο όργανο δεν συμπεριελήφθησαν οι Κινήσεις Πολιτών και ο επικεφαλής της ΕΔΕΜ Απόστολος Πόντας, που συμμετείχαν στο συμβούλιο των αρχηγών και των επικεφαλής των Κινήσεων της ΔΗΣΥ. Δεν συμπεριελήφθη επίσης, αν και συζητήθηκε το όνομά του, ο Γιάννης Ραγκούσης. Στην περίπτωση αυτή θα ετίθετο θέμα συμμετοχής και του Γιάννη Μανιάτη, που θα άνοιγε με τη σειρά του θέμα συμμετοχής και άλλων προβεβλημένων στελεχών του ΠαΣοΚ, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος ή ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ολοι τους θα αξιοποιηθούν σε πρωταγωνιστικές θέσεις στην πορεία προς το συνέδριο.

Αλλωστε οι διαθέσεις και οι προθέσεις της ηγεσίας θα αποτυπωθούν στη σύνθεση της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, για την ακρίβεια στη σύνθεση της γραμματείας της, που αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

in.gr

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024