Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο Eurogroup η τεχνική συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών

Στο Eurogroup η τεχνική συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών

Στο Eurogroup της Δευτέρας θα παρουσιαστεί η τεχνική συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τους θεσμούς στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.

Στο Eurogroup της Δευτέρας θα παρουσιαστεί η τεχνική συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τους θεσμούς στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.

Η συνεδρίαση του Eurogroup θα ξεκινήσει το μεσημέρι με βασικό θέμα την Ελλάδα. Σε αυτό αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, υπό την προϋπόθεση πως οι θεσμοί θα καταθέσουν έως τότε μια θετική έκθεση συμμόρφωσης που θα επιβεβαιώνει πως η Ελλάδα τήρησε όλα τα συμφωνημένα.

Απομένει πλέον να ψηφιστούν εγκαίρως όλα τα προαπαιτούμενα ώστε στο επόμενο Συμβούλιο της 22ας Ιανουαρίου να κλείσει και η πολιτική συμφωνία για να εκταμιευθεί η δόση. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος προσδιόρισε ως στόχο να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2018. Όπως επεσήμανε, μετά το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία για το χρέος, την τέταρτη αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα.

Τι προβλέπει η τεχνική συμφωνία

Στα αξιοσημείωτα της συμφωνίας είναι η αύξηση των επιδομάτων σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και μέχρι δύο παιδιά και η κατάργηση σε όσους τρίτεκνους ή πολύτεκνους έχουν από 34.000 ευρώ και πάνω, οικογενειακό εισόδημα.

Στο τελικό κείμενο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σημαντική αύξηση των κοινωνικών δαπανών στον τομέα της Πρόνοιας. Το συνολικό κονδύλι για οικογενειακά επιδόματα θα φτάσει τα 910 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα είναι αυξημένο κατά 260 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Για το πρώτο παιδί το ανώτερο επίδομα θα διαμορφωθεί στα 70 ευρώ από 40 ευρώ σήμερα. Για οικογένειες με δύο παιδιά, το συνολικό μηνιαίο επίδομα ανεβαίνει στα 140 ευρώ, από 80 ευρώ σήμερα και για τους τρίτεκνους διαμορφώνεται στα 280 ευρώ από 242 ευρώ σήμερα. Για κάθε παιδί μετά το τρίτο, θα καταβάλλεται επίδομα 140 ευρώ το μήνα.

Σστη συμφωνία προβλέπονται επιπλέον 40 εκατ. ευρώ για 130.000 ημερήσια σχολικά γεύματα το 2018 και επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για 400 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς τη νέα χρονιά.

Επίσης, υπήρξε συμφωνία για τον εξορθολογισμό των προστίμων της εφορίας. Παράλληλα, σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης, οι πρώτοι που θα ικανοποιούνται οικονομικά θα είναι οι εργαζόμενοι και μετά οι τράπεζες. Το ανώτερο ποσό που θα μπορούν να λάβουν είναι 2,75 επί του βασικού μισθού για έξι μήνες, δηλαδή 9.669 ευρώ.

Εκκρεμότητα υπάρχει μόνο για το ελληνικό αίτημα να διατηρηθεί για ακόμα ένα χρόνο ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Συμφωνία και ως προς τη σειρά αποζημίωσης των πιστωτών σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας επιχείρησης, με τους εργαζόμενους να επανέρχονται στην πρώτη θέση, αλλά όχι για το σύνολο των απαιτήσεών τους.

Η κυβέρνηση κάνοντας άτακτη υποχώρηση από τις αρχικές θέσεις που είχε διατυπώσει στο παρελθόν συμφώνησε να προχωρήσει εντός του 2018 στην πώληση τεσσάρων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα η πώληση θα αφορά τη Μελίτη Ι στη Φλώρινα, τις μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4 στην Αρκαδία και την άδεια για την κατασκευή και λειτουργία της Μελίτης ΙΙ στη Φλώρινα.

Στο Eurogroup και ο νέος πρόεδρος

Τον νέο πρόεδρο του Eurogroup θα εκλέξουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Στη συνεδρίαση του Eurogroup είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί η πορεία της τρίτης εν εξελίξει αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, τα δημοσιονομικά και η προετοιμασία της συνόδου κορυφής των χωρών του ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024