Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αμερικανική επίπληξη για τη συμπεριφορά του Ιράν στο Ιράκ

Αμερικανική επίπληξη για τη συμπεριφορά του Ιράν στο Ιράκ

Ο διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, δήλωσε το Σάββατο ότι απηύθυνε επιστολή στον ιρανό υποστράτηγο Κασέμ Σολεϊμανί και άλλους ηγέτες του Ιράν προκειμένου να εκφράσει την ανησυχία του για την «όλο και πιο απειλητική συμπεριφορά του Ιράν στο έδαφος του Ιράκ».

Ο διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, δήλωσε το Σάββατο ότι απηύθυνε επιστολή στον ιρανό υποστράτηγο Κασέμ Σολεϊμανί και άλλους ηγέτες του Ιράν προκειμένου να εκφράσει την ανησυχία του για την «όλο και πιο απειλητική συμπεριφορά του Ιράν στο έδαφος του Ιράκ».

Σε δημόσια τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης Reagan National Defense Forum στη Νότια Καλιφόρνια, ο Πομπέο διευκρίνισε πως αποφάσισε να στείλει την επιστολή επειδή ο ιρανός ανώτατος αξιωματικός άφησε να εννοηθεί ότι δυνάμεις που τελούν υπό τον έλεγχό του μπορεί να επιτεθούν εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία.

«Αυτό που του κάναμε σαφές με τη συγκεκριμένη επιστολή ήταν ότι θα καταστήσουμε τον ίδιο και το Ιράν υπεύθυνο για οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ από δυνάμεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους», ανέφερε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης.

«Θέλαμε να σιγουρευτούμε ότι ο ίδιος και η ηγεσία του Ιράν το καταλαβαίνουν αυτό», να ειπωθεί κατά «τρόπο απολύτως σαφή», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας απευθυνόμενος στο πάνελ.

Ο Σολεϊμανί, επικεφαλής των επιχειρήσεων στο εξωτερικό των Φρουρών της Επανάστασης, αρνήθηκε να ανοίξει την επιστολή, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Πομπέο, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής της CIA τον περασμένο Ιανουάριο.

Το Reuters είχε μεταδώσει τον Οκτώβριο ότι ο υποστράτηγος Σολεϊμανί είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τους ηγέτες των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την πόλη Κιρκούκ, γύρω από την οποία βρίσκονται σημαντικά πετρελαϊκά κοιτάσματα, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με μια έφοδο των ιρακινών ομοσπονδιακών δυνάμεων και παραστρατιωτικών οργανώσεων που υποστηρίζει η Τεχεράνη, καθώς και ότι ταξίδεψε στο Κουρδιστάν για να συναντηθεί με τους ηγέτες των Κούρδων.

Η παρουσία του Κασέμ Σολεϊμανί στα μέτωπα υπογράμμισε την μεγάλη επιρροή που διαθέτει η Τεχεράνη στη χάραξη της πολιτικής της Βαγδάτης, εν μέσω της κλιμακούμενης σύγκρουσης δι’ αντιπροσώπων στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, το σουνιτικό βασίλειο που αποτελεί στενό σύμμαχο των ΗΠΑ.

Άνδρες του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) βρίσκονται συχνά σε απόσταση μερικών μέτρων από σιίτες παραστρατιωτικούς που υποστηρίζονται από το Ιράν και πολεμούν επίσης εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ.

«Το μόνο που χρειάζεται να κοιτάξετε είναι τις προσπάθειες των Ιρανών τις τελευταίες εβδομάδες να ασκήσουν την επιρροή τους στο βόρειο Ιράκ και άλλες περιοχές του Ιράκ για να αντιληφθείτε ότι οι ιρανικές προσπάθειες να γίνουν μια ηγεμονική δύναμη σε όλη τη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να εντείνονται», υποστήριξε ο Πομπέο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της CIA, η Σαουδική Αραβία το τελευταίο διάστημα δείχνει μεγαλύτερη προθυμία να ανταλλάσσει πληροφορίες με άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής όσον αφορά το Ιράν αλλά και τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό.

Στέλεχος της κυβέρνησης του Ισραήλ αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι γίνονται μυστικά επαφές με τη Σαουδική Αραβία, καθώς τα δύο κράτη έχουν κοινές ανησυχίες για το Ιράν. Ήταν η πρώτη φορά που ειπώθηκε κάτι τέτοιο επίσημα από οποιονδήποτε αξιωματούχο στις δύο χώρες, παρότι επί σειρά ετών κυκλοφορούν φήμες για συνδιαλλαγές των δύο κρατών.

Ο Πομπέο επισήμανε ότι «τους είδαμε να συνεργάζονται με τους Ισραηλινούς για να αποκρούσουν την τρομοκρατία σε όλη τη Μέση Ανατολή, σε βαθμό που μπορούμε να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων και να εργαζόμαστε παράλληλα με αυτές και αξιοποιώντας τις—τα κράτη του Κόλπου κι η ευρύτερη Μέση Ανατολή πιθανόν θα γίνουν πιο ασφαλή» χάρη σ’ αυτές.

ΑΠΕ/Reuters,in.gr

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024