Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρόπους αναχαίτισης των αποκαλύψεων για Καμμένο αναζητεί το Μαξίμου

Τρόπους αναχαίτισης των αποκαλύψεων για Καμμένο αναζητεί το Μαξίμου

Καθημερινά σφίγγει ο κλοιός των αποκαλύψεων για την κυβέρνηση σχετικά με την υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Η προσπάθεια εκ μέρους του Μαξίμου να κλείσει άρον-άρον το ζήτημα με την κάλυψη του Πάνου Καμμένου από τον Αλέξη Τσίπρα και τη διαφαινόμενη ακύρωση της αμαρτωλής συμφωνίας πέφτει στο κενό.

Καθημερινά σφίγγει ο κλοιός των αποκαλύψεων για την κυβέρνηση σχετικά με την υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Η προσπάθεια εκ μέρους του Μαξίμου να κλείσει άρον-άρον το ζήτημα με την κάλυψη του Πάνου Καμμένου από τον Αλέξη Τσίπρα και τη διαφαινόμενη ακύρωση της αμαρτωλής συμφωνίας πέφτει στο κενό.

Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση εμφανίζεται διατεθειμένη να στριμώξει ακόμη περισσότερο τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας, αξιοποιώντας τα ντοκουμέντα για να στοιχειοθετήσει το σκάνδαλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ προχωρεί στην κλιμάκωση της επίθεσής της μετά την καταγγελία ότι τα έγγραφα που παρουσίασε στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος δεν είναι γνήσια, εκτιμώντας ότι η διερεύνηση εις βάθος της υπόθεσης είναι επιβεβλημένη.

Η ίδια εκτίμηση ενυπάρχει και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία θεωρεί πως η κυβέρνηση και προσωπικά Τσίπρας-Καμμένος αφήνουν σκόπιμα αναπάντητα ερωτήματα, κατηγορώντας παράλληλα το Μαξίμου και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας ότι επιδιώκουν να συσκοτίσουν την κοινή γνώμη με πιέσεις, απειλές και απόκρυψη στοιχείων.

Στην οδό Πειραιώς υποστηρίζουν συγκεκριμένα πως, με βάση όσα γνωρίζει ο Κώστας Τασούλας ως μέλος της Επιτροπής Εξοπλισμών, υπάρχουν και άλλες συμφωνίες για εκποίηση πυρομαχικών με υπογραφή του μεσάζοντα Παπαδόπουλου και με χώρα προορισμού τη Σαουδική Αραβία.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος επισήμανε πως πρόκειται για μία υπόθεση «που είναι κάτι περισσότερο από σκάνδαλο», σημείωσε δε ότι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι πως η Σαουδική Αραβία επιθυμούσε απευθείας συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων «και ήταν διατεθειμένη να πληρώσει οποιαδήποτε τιμή αλλά όχι μίζα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επισημαίνεται πως υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν στο αβίαστο συμπέρασμα ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης στην υπόθεση είναι σκοτεινές, ύποπτες, αδιαφανείς και δημιουργούν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία δεν απαντήθηκαν στη Βουλή. Ορισμένα από αυτά τα ερωτήματα είναι τα εξής:

– Γιατί δεν υλοποιήθηκε η συμφωνία, αφού κατά την κυβέρνηση είναι διαφανής και διακρατική; Στην πραγματικότητα, επισημαίνει η ΔΗΣΥ, η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του υπουργείου Άμυνας και ενός ιδιώτη (Παπαδόπουλου) επ’ ουδενί θεωρείται διακρατική, ενώ η ίδια η νομοθεσία της Σαουδικής Αραβίας απαγορεύει τη συμμετοχή τρίτων σε σύναψη διακρατικών συμφωνιών.

– Γιατί δεν απαίτησε η ελληνική κυβέρνηση η σύμβαση να υπογραφεί από κρατικό φορέα της Σαουδικής Αραβίας, δεδομένου ότι και η νομοθεσία της Σαουδικής Αραβίας απαγορεύει την καθ΄οιονδήποτε τρόπο διαμεσολάβηση τρίτων; Εδώ επισημαίνει πάλι η ΔΗΣΥ πως η «εξουσιοδότηση» εκπροσώπησης που παρουσίασε ο μεσάζων δεν φέρει την επίσημη σφραγίδα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, με αποτέλεσμα να μην είναι νόμιμη.

– Γιατί έγιναν αποδεκτά έγγραφα εκπροσώπησης και πιστοποιητικών τελικού χρήστη χωρίς να φέρουν κρατική σφραγίδα της Σαουδικής Αραβίας, παρά τις προειδοποιήσεις διεθνών οργανισμών για την τακτική που ακολουθούν διάφοροι μεσάζοντες; Η ΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι το πιστοποιητικό τελικού χρήστη δεν έχει συνταχθεί με βάση την προβλεπόμενη από την ελληνική νομοθεσία φόρμα, με αποτέλεσμα να λείπουν απαραίτητα από το νόμο στοιχεία.

– Γιατί έγινε αποδεκτή η απαίτηση του μεσάζοντα να μεταφερθούν τα πυρομαχικά με μεταφορική εταιρία της επιλογής του και πώς διασφαλίζεται η χώρα μας ότι τα 200.000 βλήματα δεν θα πάρουν τον δρόμο της «μαύρης» αγοράς; Όπως παρατηρεί η ΔΗΣΥ, ο μεσάζων εμφανίζεται ως υπεύθυνος εξαγωγής στο πιστοποιητικό τελικού χρήστη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βεβαιωθεί ο τελικός προορισμός του στρατιωτικού υλικού. Τούτο εντείνει τα ερωτηματικά για το πού κατευθύνθηκαν τα 200 από τα συνολικά 300 χιλιάδες βλήματα, καθώς, ως γνωστόν, η Σαουδική Αραβία ζήτησε την αγορά μόνον 100 χιλιάδων.

– Πώς διασφαλίζεται η χώρα μας ότι η διαφορά στην αξία της ανέκκλητης πίστωσης που όφειλε με βάση την «διακρατική» σύμβαση να ανοίξει ο ιδιώτης προς το υπουργείο Άμυνας, με την ανέκκλητη πίστωση που θα άνοιγε η Σαουδική Αραβία προς τον ιδιώτη, δεν θα χρησιμοποιείτο για πάσης φύσεως πληρωμές σε γνωστούς και αγνώστους; Το ερώτημα αυτό προκύπτει συγκεκριμένα από ένα άλλο κρίσιμο ερώτημα, κατά τα στελέχη της ΔΗΣΥ: για ποιο λόγο ο κ. Καμμένος, όταν η πρεσβεία της Ελλάδας στο Ριάντ ενημέρωσε την κυβέρνηση για την πρόθεση υπογραφής διακρατικής συμφωνίας, έσπευσε να στείλει ως αντιπρόσωπο τον διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να υπογράψει «στο πόδι» τη συμφωνία με τον Παπαδόπουλο;

in.gr

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024