Αξιολόγηση: Στην τελική ευθεία για την τεχνική συμφωνία
Τις τελευταίες «πινελιές» στο κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement- SLA) βάζουν σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.
Τις τελευταίες «πινελιές» στο κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement- SLA) βάζουν σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, τα θέματα που μένουν ανοικτά είναι ελάχιστα και δεν διαφαίνεται κάποιο εμπόδιο που θα μπορούσε να καθυστερήσει τη συμφωνία.
Στις συναντήσεις θα διευκρινιστούν ζητήματα σχετικά με το θέμα των κοινωνικών επιδομάτων, καθώς και το αίτημα της κυβέρνησης να αναβληθεί η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου. Υπενθυμίζεται πως στις περιοχές αυτές ανεστάλη η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για το 2017, αλλά θα ισχύσει από το 2018.
Στα νησιά στα οποία κανονικά οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, 9% και 17% στο 6%, 13% και 24% με το νέο έτος, περιλαμβάνονται και οι ιδιαίτερα επιβαρυμένες από το μεταναστευτικό Λέσβος και Κως.
Για τις αλλαγές των κοινωνικών επιδομάτων έχουν διασφαλιστεί 320 εκατ. ευρώ μέσω της επισκόπησης των δαπανών (spending review) του Δημοσίου, εκ των οποίων τα 160 εκατ. ευρώ θα προστεθούν στον προϋπολογισμό για την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων (κατά κύριο λόγο του πρώτου και δεύτερου παιδιού), ώστε από 650 εκατ. ευρώ φέτος να διατεθούν το 2018 συνολικά 810 εκατ. ευρώ. Απομένει να συμφωνηθεί σήμερα το ύψος του επιδόματος που θα λαμβάνει το πρώτο παιδί, ώστε να ακολουθήσει η κλιμάκωση, καθώς στη νέα «αρχιτεκτονική» προβλέπεται ένα επίδομα για όλους, το οποίο θα διαμορφώνεται με βάση τον αριθμό των τέκνων και εισοδηματικά κριτήρια.
Από τη στιγμή που συμφωνηθεί το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο θα κοινοποιηθεί στο EuroWorking Group, το οποίο θα προετοιμαστεί αναλόγως για να ενημερώσει το Eurogroup που συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα.
in.gr
- Financial Times: Έτοιμη για συνομιλίες με Πούτιν η ΕΕ; Πράσινο φως από Ζελένσκι
- Παναθηναϊκός: Η Σπόρτινγκ δίνει Ιωαννίδη-Βαγιαννίδη με δανεισμό
- Εδώ είναι Ελλάντα! Η διαιτησία πήρε… Φωτιά επειδή κάνουν κουρέλι του κανονισμούς
- Παραλιακή: Νταλίκα σφήνωσε στις «Τρύπες του Καραμανλή» – Μεγάλες ουρές στο ρεύμα προς Σαρωνίδα
- Νέα Αριστερά: Οι νεκροί στις φυλακές είναι αποτέλεσμα μιας απάνθρωπης πολιτικής
- Ηνωμένο Βασίλειο: Συνελήφθη κουκουλοφόρος που φέρεται να κινήθηκε απειλητικά προς τον πρώην πρίγκιπα Άντριου
- Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μάλι ξεκίνησε το λιντσάρισμα «υπόπτων» που οι πολίτες θεωρούν συνεργούς
- Καμπανάκι από τη Μaersk – «Φέσι» μισό δισ. κάθε μήνα λόγω του πολέμου στο Ιράν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 07.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-juliano-ferreira-102048601-9466837-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442