Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα επόμενα βήματα του Κιμ Γιονγκ Ουν

Τα επόμενα βήματα του Κιμ Γιονγκ Ουν

Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι στρατηγικοί αναλυτές ρωτούσαν «πόση πυρηνική ισχύς είναι αρκετή» για να διασφαλιστεί η αποτροπή και η ασφάλεια του έθνους. Οι υπεύθυνοι σχεδιασμού στην Πιονγκγιάνγκ μπορεί να κάνουν τώρα την ίδια ερώτηση.

Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι στρατηγικοί αναλυτές ρωτούσαν «πόση πυρηνική ισχύς είναι αρκετή» για να διασφαλιστεί η αποτροπή και η ασφάλεια του έθνους. Οι υπεύθυνοι σχεδιασμού στην Πιονγκγιάνγκ μπορεί να κάνουν τώρα την ίδια ερώτηση.

Όπως σημειώνει «Το Βήμα», σε τελική ανάλυση, η δραματική εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα του νέου διηπειρωτικού πυραύλου μεγάλης εμβέλειας Hwasong-15 είναι στα μάτια κάποιων αναλυτών απόδειξη ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι πλέον ικανό να χτυπήσει τόσο μακριά όσο η Ουάσιγκτον ή η Νέα Υόρκη.

Μετά από έξι πυρηνικές δοκιμές από το 2003 και περισσότερες από 20 εκτοξεύσεις πυραύλων το 2017, έχει φτάσει ο Βορράς στο σημείο όπου η στρατιωτική του πρόοδος του έχει δώσει έναν de facto πυρηνικό αποτρεπτικό παράγοντα τόσο αξιόπιστο ώστε να αποθαρρύνει τις ΗΠΑ να επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα;

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Εάν η Πιονγκγιάνγκ αισθάνεται ασφαλής (και οι ηγέτες του Βορρά ισχυρίζονται ότι τα πυρηνικά και τα άλλα όπλα μαζικής καταστροφής είναι καθαρά αμυντικά) τότε πιθανώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα μπορέσει να διαπραγματευθεί από μια θέση ισχύος με τις ΗΠΑ για να εξασφαλίσει μια χαλάρωση των οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων.

Τέτοιες συνομιλίες θα επιτρέψουν στον Κιμ να υλοποιήσει τις δίδυμες στρατηγικές του προτεραιότητες: τον εκσυγχρονισμό του στρατού και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, ενισχύοντας τη νομιμότητα της ηγεσίας του στα μάτια του ταλαιπωρημένου λαού του.

Οι επίσημες δηλώσεις της Βόρειας Κορέας που συνοδεύουν την εκτόξευση των πυραύλων υποδηλώνουν ότι η τελευταία δοκιμή είναι το αποκορύφωμα μιας μακροπρόθεσμης τεχνολογικής αποστολής – σύμφωνα με τα λόγια του Κιμ Γιονγκ Ουν, ήταν «μια σημαντική ημέρα, όπου επιτεύχθηκε ο ιστορικός στόχος για την ολοκλήρωση της πυρηνικής δύναμης του κράτους». Αλλά αυτή η πρόκληση – άλλη μια επιβεβαίωση της αυξανόμενης τεχνολογικής προόδου του Βορρά – είναι πιθανότατα ένα προοίμιο για περαιτέρω δοκιμές.

Ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανησυχούν ότι η Βόρεια Κορέα φτάνει πιο κοντά στην ημερομηνία που θα μπορεί να τοποθετήσει μια πυρηνική κεφαλή σε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και να τον εκτοξεύσει με έναν βαθμό ακρίβειας σε μια πόλη των ΗΠΑ, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Κιμ είναι ακόμη ένα ή δύο χρόνια μακριά από την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες παρόμοιες δοκιμές πυραύλων μεγάλης εμβέλειας. Περισσότερες δοκιμές ενισχύουν την αποφασιστικότητα στο εσωτερικό και αποδεικνύουν την ικανότητα της χώρας να αντέξει απέναντι στις απειλές των ΗΠΑ.

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024