Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ: Έκκληση να απομακρυνθούν 500 ασθενείς από τη Συρία

ΟΗΕ: Έκκληση να απομακρυνθούν 500 ασθενείς από τη Συρία

Ο ΟΗΕ απηύθυνε την Πέμπτη έκκληση για την άμεση απομάκρυνση 500 ασθενών, μεταξύ αυτών και 167 παιδιά, από την ανατολική Γούτα στη Συρία, μια πόλη που πολιορκείται από το 2013 από τον συριακό στρατό και όπου η κατάσταση είναι «καταστροφική».

Ο ΟΗΕ απηύθυνε την Πέμπτη έκκληση για την άμεση απομάκρυνση 500 ασθενών, μεταξύ αυτών και 167 παιδιά, από την ανατολική Γούτα στη Συρία, μια πόλη που πολιορκείται από το 2013 από τον συριακό στρατό και όπου η κατάσταση είναι «καταστροφική».

«Οι μάχες τερματίστηκαν φέτος στη Χομς, στο Χαλέπι, στη Ράκα, μπορεί να τερματιστούν στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ και μεταφέρθηκαν στην ανατολική Γούτα, η οποία πλέον βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα», δήλωσε ο Γιαν Έγκελαντ επικεφαλής του ανθρωπιστικού έργου του ΟΗΕ στη Συρία.

Περίπου 500 σοβαρά ασθενείς, κάποιοι από τους οποίους κινδυνεύουν να πεθάνουν, πρέπει να απομακρυνθούν, τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη. «Τους τελευταίους δύο μήνες δεν έχει απομακρυνθεί ούτε ένας. Ούτε ένας», υπογράμμισε ο Έγκελαντ.

Εννέα άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες εβδομάδες αναμένοντας να λάβουν άδεια από τη συριακή κυβέρνηση για να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.

Η Ρωσία, το Ιράν, οι ΗΠΑ και η Γαλλία δεσμεύθηκαν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνάντησης για ανθρωπιστικά θέματα.

«Θα είναι φοβερό αν δεν καταφέρουν μια απλή απομάκρυνση κυρίως γυναικών και παιδιών από μια περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 40 λεπτών με το αυτοκίνητο από τη Δαμασκό», πρόσθεσε.

«Τα παιδιά υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό (…) Πρόκειται για μια ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε ο Έγκελαντ. «Η κατάσταση είναι σπαρακτική, απαράδεκτη και θα βαραίνει τη συνείδησή μας για πάρα πάρα πολύ καιρό», επεσήμανε.

Σε αυτή την περιοχή, οι περίπου 400.000 κάτοικοι της οποίας είναι αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, το ποσοστό των παιδιών κάτω των 5 ετών που πάσχουν από οξύ υποσιτισμό έφτασε το 11,9% τον Νοέμβριο έναντι 2,1% που ήταν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Unicef την Τετάρτη,

Το γεγονός ότι «εδώ και πολλούς μήνες δεν έχουμε καταφέρει να στείλουμε βοήθεια στην ανατολική Γούτα έχει οδηγήσει σε μια καταστροφική κατάσταση», εξήγησε ο Έγκελαντ.

Η ανατολική Γούτα είναι ο τελευταίος θύλακας κοντά στη Δαμασκό που βρίσκεται στα χέρια των Σύρων ανταρτών και βομβαρδίζεται τακτικά από τον συριακό στρατό.

Δεκάδες όλμοι έπεσαν στη Γούτα την Τετάρτη, παρά τη 48ωρη εκεχειρία που είχε προτείνει η Ρωσία προκειμένου να συμπέσει με την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

Στο μεταξύ ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα ανακοίνωσε χθες ότι οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη θα συνεχιστούν ως τις 15 Δεκεμβρίου και θα επικεντρωθούν στη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος και τη διεξαγωγή εκλογών.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ντε Μιστούρα χαρακτήρισε «επαγγελματική και σοβαρή» την ατμόσφαιρα στην οποία διεξάγεται ο όγδοος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που ξεκίνησε την Τετάρτη.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024