Από δηλητηρίαση με κυάνιο πέθανε ο καταδικασθείς για εγκλήματα πολέμου, Σλόμπονταν Πράλγιακ, σύμφωνα με το προκαταρκτικό πόρισμα από τις τοξικολογικές εξετάσεις, όπως ανακοίνωσαν οι ολλανδικοί εισαγγελείς.

  • Έρευνα για την αυτοκτονία Πράλγιακ με δηλητήριο στη Χάγη

Σε ένα δελτίο τύπου, οι εισαγγελείς επισημαίνουν ότι οι τοξικολογικές εξετάσεις δείχνουν ότι «ο Πράλγιακ είχε υψηλά επίπεδα κυανιούχου καλίου στο αίμα του. Αυτό οδήγησε στο να υποστεί καρδιακή ανακοπή, η οποία όπως φαίνεται είναι η πιθανή αιτία θανάτου του».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας που επιβεβαίωσε την καταδίκη του σε 20ετή κάθειρξη, ο Σλόμπονταν Πράλγιακ, 72 ετών, όρθιος απέναντι στους δικαστές, είπε με δυνατή φωνή: «Ο Σλόμπονταν Πράλγιακ δεν είναι εγκληματίας πολέμου, απορρίπτω με περιφρόνηση την ετυμηγορία σας».

Στη συνέχεια, έβγαλε από την τσέπη του ένα φιαλίδιο και κατάπιε το περιεχόμενό του. Ο δικηγόρος του πρόφερε τη λέξη «δηλητήριο», ενώ η δίκη διακόπηκε. Λίγο μετά, ο Νέναντ Γκολτσέβσκι, εκπρόσωπος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ανακοίνωσε τον θάνατο του Πράλγιακ.

«Ένας από τους έξι κατηγορούμενους στη δίκη (…) πέθανε σήμερα στο νοσοκομείο HMC της Χάγης» όπου διακομίστηκε αφού «κατάπιε ένα υγρό μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου», είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr