Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνέντευξη Αναστασόπολου: Να γίνει το άλμα προς τα εμπρός

Συνέντευξη Αναστασόπολου: Να γίνει το άλμα προς τα εμπρός

«Να απαλλαγούμε από τα βαρίδια του παρελθόντος, να μπει ένα τέλος στην οπισθοδρόμηση, να γίνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός». Αυτό είναι το μήνυμα που επιχειρεί να περάσει με τη σημερινή του συνέντευξη στο in.gr ο κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος, υποψήφιος Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενόψει των επαναληπτικών εκλογών στον ΔΣΑ, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου.

«Να απαλλαγούμε από τα βαρίδια του παρελθόντος, να μπει ένα τέλος στην οπισθοδρόμηση, να γίνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός». Αυτό είναι το μήνυμα που επιχειρεί να περάσει με τη σημερινή του συνέντευξη στο in.gr ο κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος, υποψήφιος Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενόψει των επαναληπτικών εκλογών στον ΔΣΑ, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου των αρχαιρεσιών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε στους δικηγόρους;
Την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα χιλιάδες δικηγόροι έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα. Είπαν όχι στις αποχές και στην αδράνεια. Είπαν ναι στη συμμετοχή και στην ανανέωση. Στήριξαν ενεργά την υποψηφιότητά μου, ακριβώς επειδή εκφράζει όλα αυτά. Το ίδιο μήνυμα θέλω να επιστρέψω και εγώ στο σύνολο του δικηγορικού σώματος. Οι σημερινές και αυριανές εκλογές μας δίνουν μια μεγάλη ευκαιρία να γυρίσουμε οριστικά σελίδα στον Σύλλογό μας. Να απαλλαγούμε από τα βαρίδια του παρελθόντος, να μπει ένα τέλος στην οπισθοδρόμηση, να γίνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Ας μην επιλεγούν για μια ακόμη φορά οι ίδιοι, λάθος άνθρωποι. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητες σας για την επομένη ημέρα των εκλογών;
Εφόσον οι συνάδελφοι μας εμπιστευτούν, οι πρώτες προτεραιότητές μας είναι τρεις. Πρώτον, το φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς του δικηγόρου. Οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί τσακίζουν κυριολεκτικά τους συναδέλφους. Πρότασή μας είναι η μέγιστη, συνολική, φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση να μην υπερβαίνει το 40%. Μπορούμε να το κάνουμε πράξη, μέσω ευρύτατων συμμαχιών με άλλους επιστημονικούς κλάδους και συντονισμένης δράσης. Δεύτερον, η βελτίωση της καθημερινότητάς μας. Οι εικόνες ντροπής των δικαστηρίων και ενίοτε του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών μπορούν να θεραπευτούν. Δεν απαιτούνται κοσμογονικές αλλαγές, αρκούν σε πρώτη φάση στοχευμένες ενέργειες. Τρίτον, η αλλαγή νοοτροπίας του Συλλόγου μας. Τέλος στην ηττοπάθεια, τη μιζέρια και την αδιαφορία.

Θα μπορούσατε να μας δώσετε μια εικόνα για τις προγραμματικές θέσεις σας;
Η υποψηφιότητά μου πρωτοτυπεί σε σχέση με τα ειωθότα των αρχαιρεσιών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ως προς αυτό το ζήτημα. Πριν από λίγες εβδομάδες παρουσιάσαμε ένα ρεαλιστικό και εμπεριστατωμένο σύνολο προγραμματικών θέσεων. Αποτελούμε τους μόνους που το έκαναν σε αυτό τον βαθμό. Πρόκειται για «60 και 1 προτάσεις για το αύριο του δικηγόρου, 60 και 1 προτάσεις για το αύριο όλων μας» (metodikigoro.gr). Σε αυτό το εκτενές κείμενο αναπτύσσονται οι 61 βασικές θέσεις μας. Πάνω από αυτές, σαν μια ομπρέλα, βρίσκονται 5 κεντρικές αρχές, τις οποίες ασπαζόμαστε. Από εκεί πηγάζουν οι προτάσεις μας και εκεί ουσιαστικά συνοψίζονται. Πρόκειται για την αποτελεσματικότητα στο Δικηγορικό Σύλλογο, την αριστεία στο δικηγορικό λειτούργημα, την ελευθερία από τον κρατικό εναγκαλισμό, την ισότητα κατά την άσκηση της δικηγορίας και την αξιοπρέπεια κατά την απονομή της δικαιοσύνης.

Τι προτίθεστε να κάνετε για το πολύ μεγάλο ζήτημα της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης;
Οι τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης αποτελούν, δυστυχώς, καθημερινό πλέον βίωμα για τους πολίτες. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2015, που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στην πεντάδα των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, για να ολοκληρωθεί η εκδίκαση μιας αστικής υπόθεσης στον πρώτο βαθμό χρειάζεται περισσότερο από ένα έτος! Ο αντίστοιχος χρόνος για την εκδίκαση μιας διοικητικής υπόθεσης υπερβαίνει τα δυόμιση έτη! Οι προγραμματικές θέσεις μας, που προανέφερα, περιέχουν σειρά σχετικών προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μεταξύ πολλών άλλων, προτείνουμε τη δημιουργία παρατηρητηρίου του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, για το διαρκή εντοπισμό των σχετικών παθογενειών, και σημαντική ενίσχυση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.

Πολύς λόγος γίνεται για τις διαρκείς αποχές που κυριάρχησαν στις αντιδράσεις των δικηγόρων για σειρά κυβερνητικών μέτρων κατά το παρελθόν. Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτές;

Είμαι κατά των αποχών, με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκαν την επίμαχη χρονική περίοδο. Σας θυμίζω ότι κατά τη θητεία της απελθούσας διοίκησης του Συλλόγου μας σχεδόν ένα ολόκληρο δικαστικό έτος χάθηκες σε αποχές. Ο πρώτος που ζημιώθηκε από αυτή την τακτική ήταν ο δικηγόρος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, επί της ουσίας δεν πετύχαμε κανέναν από τους στρατηγικούς στόχους μας. Το βρίσκω παράλογο, λοιπόν, να επιλέγουμε μορφές συλλογικής δράσης με τέτοιο τρόπο, που αντί να προωθούν τα συμφέροντα των δικηγόρων, όπως θα έπρεπε, να τα βλάπτουν. Εμείς αρνούμαστε να υιοθετήσουμε τη λογική του αυτομαστιγώματος. Ασπαζόμαστε τη δημιουργική μαχητικότητα, με συγκεκριμένο σχέδιο, με συγκεκριμένες προτάσεις, με συντονισμένες, εναλλακτικές μορφές δράσης.

Αποτελεί κοινό τόπο ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών και λοιπών δυσκολιών, οι νέοι δικηγόροι στις ημέρες μας βρίσκουν την ένταξη τους στο δικηγορικό λειτούργημα όλο και πιο δύσκολη. Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα;

Είναι γεγονός ότι οι νέοι δικηγόροι βρίσκονται σήμερα σε πάρα πολύ ευάλωτη θέση. Η συρρίκνωση της οικονομίας από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης κατά τα τέλη του 2008 και ύστερα οδήγησε σε βίαιη συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης. Η πραγματικότητα αυτή επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από σειρά μνημονιακών μέτρων που στόχευσαν τους δικηγόρους. Σε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα, με αφόρητα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, η είσοδος ενός νέου ανθρώπου στο λειτούργημα, χωρίς γραφείο, χωρίς εμπειρία, χωρίς υποθέσεις και κατά κανόνα χωρίς το αναγκαίο κεφάλαιο είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το πρόγραμμά μας περιέχει ένα συγκεκριμένο τμήμα με προτάσεις για τη λήψη μέτρων υπέρ ευάλωτων κατηγοριών δικηγόρων, όπως οι νέοι δικηγόροι. Έτσι, μεταξύ πολλών άλλων, προτείνουμε: την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, την αύξηση του μερίσματος του Ειδικού Διανεμητικού Λογαριασμού Νέων Δικηγόρων και την εισαγωγή του θεσμού του «βοηθού δικαστή», για την απασχόλησή τους επ’ αμοιβή κατά την απονομή δικαιοσύνης.

in.gr

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024