Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Βραχυκύκλωμα» στη συζήτηση περί ανασχηματισμού λόγω Σ.Αραβίας

«Βραχυκύκλωμα» στη συζήτηση περί ανασχηματισμού λόγω Σ.Αραβίας

Πολλαπλές εμπλοκές στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου έχουν επιφέρει οι αποκαλύψεις στην υπόθεση των όπλων προς την Σαουδική Αραβία, αλλά και η κοινωνική ένταση που έχει δημιουργηθεί λόγω των πλειστηριασμών κατοικιών.

Πολλαπλές εμπλοκές στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου έχουν επιφέρει οι αποκαλύψεις στην υπόθεση των όπλων προς την Σαουδική Αραβία, αλλά και η κοινωνική ένταση που έχει δημιουργηθεί λόγω των πλειστηριασμών κατοικιών.

Σύμφωνα με τα όσα διακινούσαν τις προηγούμενες εβδομάδες κυβερνητικές πηγές, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έδινε και το σήμα για έναν νέα ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Η διαφαινόμενη συμφωνία με τους δανειστές φαίνεται, όμως, ότι έχει προκαλέσει μάλλον περισσότερους πονοκεφάλους στην ηγεσία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την έκταση που θα μπορούσε να έχει μία σειρά αλλαγών στα υπουργεία και την πολιτική επίδραση μίας τέτοιας κίνησης.

Όπως έχει ήδη διαφανεί από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, για παράδειγμα, αλλαγές στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας είναι πλέον εξαιρετικά δυσχερείς. Και αυτό επειδή ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει καλύψει πλήρως τους κ. Κοτζιά και Καμμένο για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας και μία απομάκρυνση κάποιου από τους δύο θα συνιστούσε πολιτικό «άδειασμα» και άτακτη υποχώρηση.

Την ίδια στιγμή δε, θεωρείται βέβαιον ότι οι αντιδράσεις τους θα διαμόρφωναν ένα ακόμη δυσμενέστερο κλίμα για την κυβέρνηση. Αλλαγή σε αυτή την φάση είναι εξαιρετικά δύσκολη και στα υπουργεία Οικονομικών ή Εργασίας, ενώ μία απομάκρυνση του Π.Σκουρλέτη από το υπουργείο Εσωτερικών δεν μοιάζει πιθανή για πολλούς λόγους, εσωκομματικούς, εκλογικούς κλπ.

Οι μόνες κινήσεις που απομένουν στον κ. Τσίπρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών παραγόντων, είναι μία ενδεχόμενη επιστροφή του Ν.Φίλη στην κυβέρνηση ή κάποιων στελεχών των 53. Τέτοιες τοποθετήσεις θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς πολλές περιπλοκές σε υπουργεία, όπως το Πολιτισμού ή το Παιδείας, χωρίς όμως να επιφέρουν και εντυπωσιακά πολιτικά αποτελέσματα.

Ένα άλλο πεδίο στο οποίο ο κ. Τσίπρας φαίνεται αναγκασμένος να μεταθέσει για το μέλλον τις πρωτοβουλίες του, είναι αυτό της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, η διαδικασία σε επίπεδο συζήτησης επρόκειτο να ξεκινήσει τον περασμένο Οκτώβριο.

Όμως, το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση έχουν αναβάλλει κάθε σχετική πρωτοβουλία. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν – με την επισήμανση ότι η όποια απόφαση εναπόκειται στον πρωθυπουργό – ότι σχετική κινητικότητα δεν θα πρέπει να αναμένεται ούτε στους πρώτους μήνες του έτους.

Κατά τις ίδιες πηγές, δεν θα πρέπει να αποκλείεται μία μετάθεση της συζήτησης για το… 2019, καθώς όπως λένε πρόσωπα με πρόσβαση στην διαδικασία, η αναθεώρηση «θα πρέπει να συνδυαστεί και με πολιτικό δίλημμα».

Κάτι τέτοιο παραπέμπει και πάλι στους σχεδιασμούς για δημοψήφισμα ταυτόχρονα με τις εκλογές ή για κάλπη με δημοψηφισματικό χαρακτήρα, η οποία όμως θα μπορούσε να στηθεί και νωρίτερα…

Άγγελος Κωβαίος

in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024