Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνία θεσμών - κυβέρνησης για λιγνιτικές μονάδες και ΔΕΠΑ

Συμφωνία θεσμών – κυβέρνησης για λιγνιτικές μονάδες και ΔΕΠΑ

Την επίτευξη συμφωνίας για τα ενεργειακά (λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ, αγορά φυσικού αερίου κλπ) ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Γ.Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο. Το μεσημέρι του Σαββάτου, ξεκινά ο τελευταίος γύρος επαφών, όπου θα επιχειρηθεί να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες που απομένουν, όπως το ζήτημα των επιδομάτων και το ΦΠΑ στα 32 νησιά, ώστε να καθαρογραφεί το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Την επίτευξη συμφωνίας για τα ενεργειακά (λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ, αγορά φυσικού αερίου κλπ) ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ξεκινά ο τελευταίος γύρος επαφών, όπου θα επιχειρηθεί να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη, όπως το ζήτημα των επιδομάτων και το ΦΠΑ στα 32 νησιά, ώστε να καθαρογραφεί το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Λευκός καπνός στα ενεργειακά

Τα ενεργειακά «έκλεισαν απόψε» είπε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Όπως είπε, συμφωνήθηκε να περιληφθούν στο market test οι λιγνιτικές μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η μονάδα της Φλώρινας και η άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας.

Το market test θα προκηρυχθεί άμεσα, την ερχόμενη εβδομάδα, από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, με στόχο ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί τον Ιούνιο και η πώληση να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018.

Όπως τόνισε ο υπουργός, θα ισχύσουν μέτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας, καθώς «οι θέσεις εργασίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας».

Σε ότι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες του Αμυνταίου θα επιτραπεί στη ΔΕΗ η αναβάθμιση των μονάδων, ενώ αναμένεται από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ να απαντήσει για το αίτημα της ελληνικής πλευράς να αυξηθούν οι ώρες λειτουργίας τους.

Στον τομέα του φυσικού αερίου, συμφωνήθηκε η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις εταιρείες προμήθειας σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και η ενίσχυση της παρουσίας της στην αντίστοιχη εταιρεία της Αττικής (ΕΠΑ Αττικής), στην οποία πιθανότατα θα αποκτήσει επιπλέον ποσοστό από αυτό που έχει σήμερα (51%).

Το σχέδιο πάντως θα τεθεί υπό την κρίση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Συμφωνία επήλθε, επίσης, για επιμέρους θέματα, όπως η χρέωση προμηθευτή για τις ανανεώσιμες πηγές (το πλεόνασμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα διοχετεύεται κατά προτεραιότητα για τη μείωση της εν λόγω χρέωσης, έως ότου αντικατασταθεί από άλλους μηχανισμούς της αγοράς) και οι πληρωμές διαθεσιμότητας ισχύος στους παραγωγούς ενέργειας για τις οποίες θα σταλεί προς έγκριση ο σχετικός μηχανισμός στην ΕΕ.

Επίσης έγινε συζήτηση με τους θεσμούς για τις αγορές προϊόντων και τις εργαλειοθήκες ΟΟΣΑ. Εχει γίνει ήδη πολύ δουλειά και ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα θα κλείσει το επόμενο διάστημα, είπε αρμόδια κυβερνητική πηγή, συμπληρώνοντας ότι στο τραπέζι έπεσαν και ορισμένες αλλαγές στο εταιρικό δίκαιο.

    Ο κ. Σταθάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, συζήτησαν με τους θεσμούς και το θέμα των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων και, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, η εξέλιξη είναι ομαλή.

    Το Σάββατο «χτενίζουν» τη τεχνική συμφωνία

    Στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου, ξεκινά ο τελευταίος γύρος επαφών των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών, για να επιλυθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες και να καθαρογραφεί το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

    Στη συνάντηση αυτή θα εξεταστεί εκ νέου και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των οικογενειακών επιδομάτων, για το οποίο σήμερα δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινό έδαφος οι δύο πλευρές στην πολύωρη συνάντησή τους το μεσημέρι (ενώ δεν υπήρξε νέα συνάντηση το απόγευμα, όπως είχε αρχικά ειπωθεί). Επίσης θα τεθεί το ελληνικό αίτημα για αναστολή της εφαρμογής της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα 32 νησιά.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων έχει ως εξής:

    12:00 Δημοσιονομικά

    13:00 Φορολογικά

    14:30 Έναρξη συζητήσεων για την ολοκλήρωση των κειμένων, με πρώτη ενότητα τα Χρηματοπιστωτικά.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

    Sports in

    Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

    Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Πέμπτη 25 Απριλίου 2024