Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom για πρώτη φορά από τις αρχές του 2017 στοιχίζει πιο ακριβά από την ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft, γράφει η ρωσική εφημερίδα Vedomosti. Λίγο πριν κλείσει το χρηματιστήριο της Μόσχας η κεφαλαιοποίηση της Gazprom έφθασε τα 3,128 τρισεκατομμύρια ρούβλια ( περίπου τα 53,4 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ της Rosneft τα 3,111 τρισεκατομμύρια ρούβλια ( περίπου 53,1 δισεκατομμύρια δολάρια).

Οι ειδήμονες εκτιμούν ότι αυτή η διαφορά οφείλεται στην χρηματοοικονομική αναφορά της εταιρείας για το διάστημα των εννέα μηνών που έγινε με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (IFRS) , η οποία έδειξε ότι τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 7,4% φθάνοντας τα 4,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια ( περίπου τα 78,5 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η Gazprom είχε καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα και σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, αυτό οφείλεται στην αύξηση των πωλήσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη και στην αύξηση των τιμών, που της εξασφάλισαν ηγετική θέση στην κεφαλαιοποίηση. Παρόλα αυτά οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η κατάσταση αυτή θα είναι προσωρινή.

Η μετοχή της Rosneft έχει περισσότερες πιθανότητες να ανέβει καθώς η εταιρεία προτίθεται να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου. Αλλά παρόλα αυτά και οι δύο εταιρείες, εξαιτίας των ρίσκων που υπάρχουν για τους επενδυτές, είναι πιο φτηνές από τους δυτικούς ανταγωνιστές τους.

Η Gazprom ήταν η πιο ακριβή εταιρεία της Ρωσίας έως τον Απρίλιο του 2016, όταν τα ηνία τα πήρε για πρώτη φορά η Rosneft, καθώς η μετοχή της ανέβηκε, κάτι που δεν συνέβη με την μετοχή της Gazprom. Πριν από ένα χρόνο την πρώτη θέση ως προς την κεφαλαιοποίηση την είχε καταλάβει η ρωσική τράπεζα Sbebank, η οποία διατηρεί και τώρα την ηγετική της θέση στο Χρηματιστήριο της Μόσχας με 4,87 τρισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 83,1 δισεκατομμύρια δολάρια).

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας