Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μυτιλήνη: Διάθεση 2,5 εκατ.ευρώ για τις ζημιές από το σεισμό

Μυτιλήνη: Διάθεση 2,5 εκατ.ευρώ για τις ζημιές από το σεισμό

Υπογράφηκε σήμερα, Πέμπτη, από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, η τελική απόφαση για τη διάθεση στον Δήμο Λέσβου του ποσού των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη φύλαξη και για την εναλλακτική διαχείριση των προϊόντων κατεδαφίσεων επικίνδυνα ετοιμόρροπων κτιρίων που επλήγησαν από το μεγάλο σεισμό της 12ης Ιουνίου.

Υπογράφηκε σήμερα, Πέμπτη, από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, η τελική απόφαση για τη διάθεση στον Δήμο Λέσβου του ποσού των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη φύλαξη και για την εναλλακτική διαχείριση των προϊόντων κατεδαφίσεων επικίνδυνα ετοιμόρροπων κτιρίων που επλήγησαν από το μεγάλο σεισμό της 12ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Τεντόμα, συντονιστή των ενεργειών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ο Δήμος Λέσβου στην αμέσως επόμενη συνεδρίασή του θα κάνει αποδοχή του παραπάνω ποσού και θα δρομολογήσει σχετικές εργολαβίες και συγκεκριμένα:

  • Για την περίφραξη χώρου συγκέντρωσης των επιλεγμένων υλικών των κατεδαφίσεων.
  • Για τον ορισμό εταιρίας για φύλαξη του παραπάνω χώρου.
  • Για τη περισυλλογή των υπόλοιπων μπάζων και τη μεταφορά τους από τα οικόπεδα των ιδιοκτητών στο χώρο ανακύκλωσης καθώς και για την πληρωμή της εταιρίας ανακύκλωσης.
  • Για την περισυλλογή, ασφαλή προσωρινή φύλαξη και αποστολή των υλικών αμιαντοτσιμέντου, που είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, σε επιχείρηση εκτός Ελλάδος για ασφαλή καταστροφή.

Η απόφαση του υπουργείου δρομολογεί το ξαναχτίσιμο του ισοπεδωμένου παραδοσιακού οικισμού της Βρίσας και προπάντων τη διάσωση των αρχιτεκτονικών του χαρακτηριστικών, αλλά και το ξεπέρασμα όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων που υπήρχαν.

Στο σκεπτικό της η απόφαση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι λήφθηκε δεδομένου του ότι:

είναι αναγκαία η επιτάχυνση της διαδικασίας της κατεδάφισης των επικίνδυνα ετοιμόρροπων κτιρίων τα οποία εγκυμονούν κινδύνους.

  • ο οικισμός της Βρίσας μετά το σεισμό έχει καταστεί ως μη κατοικήσιμος στο σύνολό του, εξαιτίας των επικίνδυνα ετοιμόρροπων κτιρίων, και θα πρέπει να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.
  • η άρση κινδύνου σε περίπτωση επικινδύνου κτιρίου ή τμήματος αυτού, βαρύνει τον ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση αδυναμίας του, βαρύνεται ο Δήμος, ο οποίος εν προκειμένω έχει δηλώσει αδυναμία διαχείρισης του συνόλου του έργου.
  • η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Βορείου Αιγαίου σε αρκετά κτίρια για τα οποία συναινεί στην κατεδάφισή τους θέτει όρο «να γίνει περισυλλογή και φύλαξη των αξιόλογων αρχιτεκτονικών μελών (γωνιόλιθοι, περιθυρώματα, διακοσμητικά στοιχεία κ.λπ.) του κτιρίου προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν στην μελλοντική αποκατάστασή τους».
  • οι ιδιοκτήτες των επικίνδυνα ετοιμόρροπων κτιρίων είναι αναγκαίο να μεριμνήσουν για την περισυλλογή των προσωπικών τους αντικειμένων από κατεδαφιστέα κτίρια.
  • δεν είναι δυνατόν να αρχίσουν οι εργασίες επισκευής των επισκευάσιμων κτιρίων, αν δεν κατεδαφιστούν τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια.
  • πρέπει να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν προκληθεί στα κτίρια από τον σεισμό μια και για την αποκατάσταση των εν λόγω κτιρίων εγκρίνεται στεγαστική συνδρομή για ανακατασκευή, αυτοστέγαση ή αποπεράτωση η οποία χορηγείται μετά την κατεδάφιση των κτιρίων.

Ας σημειωθεί ότι τα στοιχεία των κτιρίων που πρόκειται να επαναχρησιμοποιηθούν συλλέγονται με ευθύνη του επιβλέποντος μηχανικού και φυλάσσονται στον χώρο που έχει υποδειχθεί από τον Δήμο Λέσβου.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024