Αρνούνται να μετακινηθούν σε άλλες δομές και διαμερίσματα οι 13 από τους 21 διαμένοντες σήμερα στην «Κοινωνική Πολυκατοικία» της οδού Μπουμπουλίνας, η λειτουργία της οποίας τερματίζεται, όπως δηλώνει, σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Αθηναίων, απαντώντας σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έξωση από την πλευρά του δήμου.

Σύμφωνα με τον δήμο, σήμερα στην πολυκατοικία φιλοξενούνται έξι οικογένειες και ένας μοναχικός ενήλικας, ενώ όλοι, πλην μίας περίπτωσης που βρίσκεται στην εξάμηνη παράταση, έχουν εξαντλήσει προ πολλού το 15μηνο της διάρκειας παραμονής, όπως προβλέπει το σχετικό πρόγραμμα.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, πολλοί από αυτούς βρίσκονται εκεί από την έναρξη λειτουργίας της δομής, τον Μάρτιο του 2014. Σε όλους έχει προταθεί εναλλακτική στέγαση, είτε σε διαμερίσματα, είτε σε ξενώνα, δηλαδή σε δωμάτιο κτιρίου στο οποίο παρέχεται και διατροφή.

Τους προτεινόμενους ξενώνες τούς διαχειρίζονται συνεργαζόμενοι φορείς του Δήμου Αθηναίων, όπως ο Ερυθρός Σταυρός. Παρ’ όλα αυτά, υπογραμμίζει ο δήμος, «οι 13, παρά την εξαντλητική συζήτηση με το εξειδικευμένο προσωπικό του δήμου, δεν συναινούν στην εναλλακτική λύση που τους εξασφαλίζεται».

Η πολυκατοικία της οδού Μπουμπουλίνας εντάχθηκε στο Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας του δήμου το 2014, κατόπιν προγραμματικής σύμβασης με το Ίδρυμα Χατζηκώνστα, το οποίο παραχώρησε τη χρήση του κτιρίου για χρονικό διάστημα τριών ετών, με την καταβολή αντίστοιχου τιμήματος. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η σύμβαση παρατάθηκε έως τις 30 Ιουνίου 2017, ενώ από τότε μέχρι και σήμερα η λειτουργία της δομής γίνεται στη βάση άτυπης συνεννόησης με το Ίδρυμα, «η οποία δεν είναι δυνατόν να παραταθεί περαιτέρω» επισημαίνει ο δήμος.

Εκτός από την πολυκατοικία της οδού Μπουμπουλίνας, ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει και άλλες δομές που λειτουργεί ως κοινωνικές κατοικίες, όπως στις οδούς Επιδάμνου και Βρεσθένης, στον Νέο Κόσμο, στην οδό Αμβρακίας στα Σεπόλια, αλλά και δώδεκα μεμονωμένα διαμερίσματα. Συνολικά έχουν φιλοξενηθεί σε αυτά 215 άτομα, η επιλογή των οποίων γίνεται από τη διαπαραταξιακή Επιτροπή Αξιολόγησης που έχει εκλέξει το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, το οποίο έχει ψηφίσει και τον κανονισμό λειτουργίας της Κοινωνικής Κατοικίας.

Επίσης, κάθε φιλοξενούμενος, για να ενταχθεί στο Δίκτυο, υπογράφει ιδιωτικό συμφωνητικό προσχώρησης, στο οποίο εξηγείται ρητά, όπως και στον Κανονισμό, ότι η στέγαση παρέχεται για ορισμένο χρονικό διάστημα, αρχικά εννέα μηνών, με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ