Η τραγωδία στη Μάνδρα στο μικροσκόπιο της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης
H Novartis και οι πρακτικές στην τιμολόγηση των φαρμάκων, αλλά και η τραγωδία που συντελέστηκε στη Μάνδρα, με τις καταστροφικές πλημμύρες και τους δεκάδες νεκρούς, ήταν οι κύριοι θεματικοί άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ) για το 2016.
H Novartis και οι πρακτικές στην τιμολόγηση των φαρμάκων, αλλά και η τραγωδία που συντελέστηκε στη Μάνδρα, με τις καταστροφικές πλημμύρες και τους δεκάδες νεκρούς, ήταν οι κύριοι θεματικοί άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ) για το 2016.
Η κυρία Παπασπύρου έδωσε ως χρονικό ορίζοντα τις αρχές του 2018 για την ολοκλήρωση των πορισμάτων που αφορούν τις πρακτικές τιμολόγησης φαρμάκων, σε σχέση με την έρευνα για τη Novartis, αλλά και αυτών για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ – δικογραφίας που μετρά μέχρι στιγμής 250.000 έγγραφα. Στο πλαίσιο της τελευταίας υπόθεσης, η κυρία Παπασπύρου άφησε αιχμές για φακέλους που έλειπαν από το Κέντρο, αλλά «μπορούν να ανακτηθούν και θα ανακτηθούν».
Αναφερόμενη στη Μάνδρα, η Γενική Επιθεωρήτρια έκανε γνωστό ότι έχει οριστεί μεικτό κλιμάκιο ελέγχου, για:
– τον έλεγχο του προγραμματισμού και της υλοποίησης των έργων που διαχρονικά έχουν επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής αλλά και
– τη διαπίστωση πράξεων και παραλείψεων των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης που τυχόν συνέβαλαν στην εκδήλωση των καταστροφικών φαινομένων.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες -Πολεοδομία και τμήμα Υδραυλικών Εργων της Περιφέρειας – έχουν διορία να δώσουν τις σχετικές απαντήσεις μέχρι αύριο, Πέμπτη.
Παράλληλα, όπως είπε η κυρία Παπασπύρου, θα ελεγχθούν όλα τα ρέματα της Αττικής προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν μπαζωθεί και ποιος φέρει την ευθύνη από πλευράς δημόσιων υπηρεσιών.
Με το νέο έτος αναμένεται –κατά την ίδια πάντα- να είναι έτοιμο και το πόρισμα που αφορά παράνομες ελληνοποιήσεις στη χώρα μας. Από τις 137.000 που έχουν γίνει συνολικά τα τελευταία επτά χρόνια, στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών έχουν μπει αυτές των τελευταίων 3 ετών. Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν περιέλθει στους ελεγκτές, οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι ελάμβαναν από 3.000 έως 5.000 ευρώ το «κεφάλι».
Σχολιάζοντας συνολικά το περιεχόμενο της Έκθεσης, η κυρία Παπασπύρου δήλωσε ότι οι 12 επιθεωρητές που υπηρετούν στην υπηρεσία, επεξεργάστηκαν 1.688 υποθέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων σχετίζονταν με θέματα διαχείρισης δημοσίου χρήματος, παραβίασης διοικητικών διαδικασιών, πολεοδομίας, δημοσίων έργων, προμηθειών και αδειών λειτουργίας καταστημάτων.
Η ίδια δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από την κατάθεση μηνύσεων σε βάρος τους, για ανύπαρκτα αδικήματα, από πρόσωπα που έχουν λόγους να παρακωλύουν τους ελέγχους.
Ελευθερία Κόλλια
in.gr
- ΗΠΑ: Δικαστής αμφισβητεί τη συνταγματικότητα της προσφυγής του Τραμπ εναντίον της αμερικανικής εφορίας
- Greece Expands List of Protected ‘Untouched Beaches’
- «Ξέσπασε» ο Γκουαρντιόλα με τις τιμές των εισιτηρίων του Μουντιάλ: «Το ποδόσφαιρο είναι για τους φιλάθλους»
- Κεφαλονιά: Για απάτη είχε μηνυθεί από πρώην πελάτη του ο 66χρονος που μιλούσε με τη Μυρτώ το μοιραίο βράδυ
- ΣΥΡΙΖΑ για ρεπορτάζ in: Πόσο καιρό θα κάνει τον «ψόφιο κοριό» για τις υποκλοπές ο Μητσοτάκης;
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (25/4): Δράση με τελικό Κυπέλλου, Stoiximan GBL και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο
- Lolita Cercel: Γιατί μια εικονική ΑΙ τραγουδίστρια έχει εξοργίσει τους Ρομά
- Δάγκωσε τον σκύλο σας φίδι; – Οι πρώτες βοήθειες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/kiarash-mansouri-7yIWldVlGks-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442