Με τη συμμετοχή των επενδυτών στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την ανταλλαγή (swap) ομολόγων να ξεπερνά το 80% η προσπάθεια θεωρείται ότι στέφθηκε με επιτυχία. Ανάμεσα στους κατόχους ομολόγων που μετείχαν στο swap ήταν ελληνικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και διεθνείς επενδυτές. Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον ΟΔΔΗΧ σήμερα, Τετάρτη.

Θυμίζεται ότι στο swap κλήθηκαν να μετέχουν ομολογιούχοι (hedge funds, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία) που κατείχαν συνολικά 20 ομόλογα αξίας 29,7 δισ. ευρώ, -τα οποία προέκυψαν μετά την αναδιάρθρωση χρέους (PSI) το 2012 και ως επί το πλείστον βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια hedge funds-,τα οποία θα ανταλλάξουν με πέντε νέες σειρές ομολόγων.

Την επιτυχία του εγχειρήματος ίσως επηρέασε και το γεγονός ότι όλοι οι ξένοι οίκοι που εξέδωσαν αναλύσεις για το θέμα τάχθηκαν υπέρ της ανταλλαγής.

Παρά το γεγονός ότι το swap δεν προσθέτει φρέσκο χρήμα στα ταμεία του Δημοσίου το εγχείρημα θεωρείται υψίστης σημασίας για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς το υψηλό ποσοστό συμμετοχής των επενδυτών εκπέμπει σήμα ομαλοποίησης της ελληνικής οικονομίας. Πόσω μάλλον όταν τα εν λόγω ομόλογα λήξης από το 2023 έως και το 2042 αντικαταστάθηκαν με 5 νέα, χρονικής διαρκείας 5, 10, 15 και 25 έτη.

Σε αυτό το θετικό σήμα που εκπέμπεται για την ελληνική οικονομία από την επιτυχή ολοκλήρωση του swap στέκονται και οι Financial Times, σημειώνοντας ότι η ολοκλήρωση του swap σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την προγραμματισμένη επιστροφή της Ελλάδας στον δανεισμό από τις αγορές, στις αρχές του επόμενου χρόνου.

in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας