Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συντάξεις, επιδόματα στην ατζέντα των επαφών με θεσμούς

Συντάξεις, επιδόματα στην ατζέντα των επαφών με θεσμούς

Μετά την πρόοδο στις διαβουλεύσεις για τα ενεργειακά, οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης επικεντρώνονται στα ζητήματα των συντάξεων, των επιδομάτων, του ΦΠΑ στο Β.Αιγαίο. Σήμερα, Τετάρτη, οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν με την Όλγα Γεροβασίλη για το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο.

Μετά την πρόοδο στις διαβουλεύσεις για τα ενεργειακά, οι
διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης επικεντρώνονται
στα ζητήματα των συντάξεων, των επιδομάτων, του ΦΠΑ στο Β.Αιγαίο.

Σήμερα, Τετάρτη, οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν με την Όλγα
Γεροβασίλη για το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο. Εν όψει της συνάντησης, η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε τετράωρη στάση εργασίας.

Εν τω μεταξύ, με την κατάθεση μέσα στις επόμενες μέρες της ρύθμισης για τον τρόπο κήρυξης των απεργιών, κλείνουν και τυπικά τα θέματα που αφορούν την ατζέντα των εργασιακών με τους πιστωτές.

Έτσι, ανοιχτά παραμένουν μόνο τα ζητήματα του επανυπολογισμού των συντάξεων, καθώς και η αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη της χώρας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2018 και να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν την Παρασκευή στη συνάντηση που θα έχουν οι εκπρόσωποι των θεσμών με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά επιδόματα, η κυβέρνηση έχει προτείνει στους θεσμούς αύξηση κατά 160 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά τους οι δανειστές ζητούν να αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή επιδόματος.

Ένα ακόμη ζήτημα που παραμένει ανοιχτό είναι ο ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα 32 νησιά, που είχαν εξαιρεθεί από την εξομοίωση, υπενθυμίζοντας ότι η εξαίρεση είχε αποφασιστεί λόγω του προσφυγικού βάρους.

Μιλώντας στον Realfm, η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε σχετικά με τη διαπραγμάτευση ότι εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και πολύ σύντομα θα υπάρξει τεχνική συμφωνία.

«Θα είναι μία γρήγορη αξιολόγηση, χωρίς προβλήματα, για να περάσουμε, αμέσως μετά, στην εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος και να ανοίξει ο διάδρομος για την έξοδο από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018» τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας.

Υλοποίηση προαπαιτούμενων

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, έως το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου θα έχει υλοποιηθεί το σύνολο των προαπαιτούμενων. Ωστόσο, δεν αλλάζει ο στόχος για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως το Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, καθώς έχει δοθεί λύση σε δύο μεγάλα «αγκάθια», τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το θέμα της ΔΕΗ.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ΔΝΤ παρακολουθεί
μεν τις διαβουλεύσεις, αλλά δεν μετέχει ενεργά, ζητώντας να μην βγουν οι
αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα εκτός προγράμματος.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, τα περισσότερα από τα prior actions αφορούν στον τομέα των υποδομών, όπως είναι το Κτηματολόγιο, τα μεταλλεία, κ.ά.

Στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, η πιο σημαντική εκκρεμότητα αφορά στην επιλογή, μέσω ΑΣΕΠ, γενικών διευθυντών στο Δημόσιο, διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.

Εξάλλου, στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών «κλείδωσε» η αναβολή στη θέσπιση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έως τον Μάρτιο, με στόχο αυτή να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

Ενώ εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί το ΦΕΚ για την αξιολόγηση των εργαζόμενων στην ΑΑΔΕ, η οποία θα είναι 3.500 σελίδες με περιγραφή θέσεων.

Διαβάστε επίσης:

in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024