Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ψυχρό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας

Ψυχρό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας

Η εποχή των φιλοφρονήσεων μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται πως αποτελούν παρελθόν καθώς έχει διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση εσχάτως, στη σκιά και της πρόσφατης επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Η εποχή των φιλοφρονήσεων μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Βλαντίμιρ Πούτιν
φαίνεται πως αποτελούν παρελθόν καθώς έχει διαμορφωθεί μια νέα
κατάσταση εσχάτως, στη σκιά και της πρόσφατης επίσκεψης του έλληνα
πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», προ ημερών στο Σότσι ήρθαν κοντά άσπονδοι φίλοι, όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, μια εξέλιξη που έχει τη σημασία της για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στις σχέσεις Αθήνας – Μόσχας. Την ίδια στιγμή, οι σχέσεις Αθήνας – Μόσχας βρίσκονται στο πιο λεπτό σημείο ισορροπίας των τελευταίων χρόνων, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα, κατά την οποία καταγράφονται αλλαγές συσχετισμών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στα μέσα της εβδομάδας η ρωσική πρεσβεία θεώρησε σκόπιμο να διαψεύσει όσα κυκλοφορούν περί κρίσης στις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας. «Δυστυχώς, πρόσφατα βλέπουμε συχνά αδέξιες προσπάθειες να ρίχνουν σκιά στις σχέσεις Ρωσίας – Ελλάδας, με τις δημοσιεύσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, να αμαυρώνουν τα επιτεύγματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας» ήταν η ανάρτηση, μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Twitter, όπου υπήρχε και η φωτογραφία από θερμή χειραψία του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Προκόπη Παυλόπουλου.

Προβληματισμός και επιφυλακτικότητα

Καπνός χωρίς φωτιά όμως δεν υπάρχει και παρά τη διάψευση καλά πληροφορημένες πηγές μιλάνε όχι ακριβώς για κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά για προβληματισμό και επιφυλακτικότητα από την πλευρά της Μόσχας, η οποία παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικά την ενδυνάμωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Η φράση «οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην Ελλάδα» του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, που ακολούθησε την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, ήταν ένα μήνυμα προς τη ρωσική πλευρά, σε συνέχεια βεβαίως των θετικών αναφορών του Πρωθυπουργού για τον αμερικανό πρόεδρο.

Την επομένη της ανάρτησης στο Twitter, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος παρέθεσε γεύμα εργασίας στον ρώσο πρέσβη Αντρέι Μασλόφ και μεταδόθηκε ότι η συνάντηση έγινε σε θερμό και φιλικό κλίμα, γεγονός που επιβεβαιώνει τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών.

Δυσαρέσκεια

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους και αναφέρονται στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθείται και με την οποία η Αθήνα μπορεί να έχει εξαιρετικές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και να ενισχύει διαρκώς τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ. Μόνο που αυτό το επιχείρημα δεν γίνεται δεκτό ούτε από τη μια ούτε από την άλλη πλευρά. Ειδικά η Μόσχα έδειξε με έντονο τρόπο τη δυσαρέσκειά της για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της Κριμαίας.

Επιδείνωση των σχέσεων

Εμπειροι πολιτικοί παράγοντες μιλάνε για επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων, ειδικά σε μια περίοδο που Μόσχα και Αγκυρα έρχονται όλο και πιο κοντά. Οι σχέσεις επιδεινώνονται για διάφορους λόγους, όπως, π.χ., η απόκτηση των πυραύλων S-400 από τους Τούρκους, που αλλάζει τους συσχετισμούς δυνάμεων στο Αιγαίο, οι σχεδιαζόμενες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα (κυρίως στην Αλεξανδρούπολη), η προώθηση αγωγών που στηρίζουν οι ΗΠΑ (η Μόσχα αντιδρά στον Turkish Stream), τα ναυπηγεία της Σύρου για τα οποία υπήρχε ρωσικό ενδιαφέρον, η ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας (βάση στη Σούδα, κ.λπ.), η ρωσική επιχείρηση διείσδυσης στο Αγιον Ορος, η εκπαίδευση των τούρκων πιλότων πολεμικών αεροσκαφών από τους Ρώσους, κ.ά.

Οι ρωσικοί «δούρειοι ίπποι»

Μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα του think tank Atlantic Council (Eurasia Center) που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη Πέμπτη προκαλεί αίσθηση και δημιουργεί πολλαπλά ερωτήματα. Αναφέρεται στους «δούρειους ίππους» της Ρωσίας στην Ευρώπη και γίνεται ειδικά μνεία στην Ελλάδα, και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, στους Ανεξάρτητους Ελληνες και στη Χρυσή Αυγή.

Στην έκθεση που εξέτασε τη ρωσική επιρροή στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή μέσω της δημιουργίας σχέσεων, επαφών και συνεργασίας με «ριζοσπαστικά» πολιτικά κόμματα και ηγέτες, αναφέρεται ότι μέσω αυτών των προσπαθειών το Κρεμλίνο έχει αναπτύξει «ένα δίκτυο “δούρειων ίππων”: οργανισμούς και άτομα που εργάζονται για να υποστηρίξουν ρωσικά συμφέροντα και να υπονομεύουν τη συνοχή της Ευρώπης».

in.gr

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024