Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάνδρα: Χωρίς σχολεία, σπίτια, καταστήματα ή αποζημίωση

Μάνδρα: Χωρίς σχολεία, σπίτια, καταστήματα ή αποζημίωση

Δύο εβδομάδες σχεδόν μετά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Αττική και άφησαν πίσω τους 21 νεκρούς και έναν αγνοούμενο, οι κάτοικοι προσπαθούν ακόμη με όσες δυνάμεις τούς έχουν απομείνει να στήσουν από την αρχή τα νοικοκυριά και τις παντελώς κατεστραμμένες επιχειρήσεις τους. Ωστόσο, τα σχολεία είναι κλειστά και η βοήθεια από την πολιτεία ελάχιστη.

Δύο εβδομάδες σχεδόν μετά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Αττική και άφησαν πίσω τους 21 νεκρούς και έναν αγνοούμενο, οι κάτοικοι προσπαθούν ακόμη με όσες δυνάμεις τούς έχουν απομείνει να στήσουν από την αρχή τα νοικοκυριά και τις παντελώς κατεστραμμένες επιχειρήσεις τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», από τα έξι δημοτικά σχολεία του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας λειτουργούν μόνο δύο, το 3ο και το 4ο ενώ από τα επίσης έξι νηπιαγωγεία μόλις δύο είναι ανοιχτά.

Κλειστό είναι το γυμνάσιο και το λύκειο της περιοχής, όπως και οι παιδικοί σταθμοί και τα δύο δημοτικά γυμναστήρια.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μάνδρας Περικλή Ρόκα, 1.500 σπίτια και καταστήματα έχουν πάθει από μεγάλες μέχρι ολοκληρωτικές καταστροφές.

Τόσες μέρες μετά, τα μόνα καταστήματα που είναι ανοιχτά αυτή τη στιγμή στη Μάνδρα είναι ένας φούρνος και ένα φαρμακείο, των οποίων οι ιδιοκτήτες πρόλαβαν να αποκαταστήσουν άμεσα τις ζημιές.

«Τα καταστήματα είναι κλειστά. Τα περισσότερα σχολεία επίσης. Τα παιδιά, εκτός από τους μαθητές δύο δημοτικών, δεν πηγαίνουν σχολείο. Ευελπιστούμε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να ανοίξουμε κάποια από τα υπόλοιπα σχολεία, όπως και κάποιους από τους παιδικούς σταθμούς», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Π. Ρόκας.

‘Ολες αυτές τις μέρες στη Μάνδρα οι κάτοικοι με ό, τι μέσο διέθεταν προσπάθησαν να βγάλουν τα νερά και τις λάσπες από τα σπίτια και τις αυλές τους και να καθαρίσουν όσα μπόρεσαν να γλιτώσουν από τη μανία του νερού. Κι ακόμη συνεχίζουν. Καρέκλες, έπιπλα, στρώματα, τα βρεγμένα σκεπάσματα και ρούχα όλα είναι πια στοιβαγμένα σε κάποια γωνιά των σπιτιών ή έξω από αυτά μέχρι το εσωτερικό των κατοικιών να μπορέσει να μπει σε μια υποτυπώδη σειρά.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει μείνει τίποτα. Σε κάποια σπίτια, πέρα από την καταστροφή των επίπλων και των οικοσυσκευών, έχουν φύγει πόρτες και παράθυρα, δεν έχουν ούτε τραπέζι, ούτε ντουλάπες, ούτε τοίχους. Η πόλη είναι ακόμη και τώρα σα να πέρασε πόλεμο», προσθέτει ο αντιδήμαρχος.

Οι περισσότεροι καταστηματάρχες είδαν μέσα σε ένα βράδυ τις επιχειρήσεις τους πλήρως κατεστραμμένες. Κάναμε αυτοψία σε οκτώ ιατρεία – μικροβιολογικά και οδοντιατρεία – τα οποία ήταν ισόγεια. Μιλάμε για πλήρη καταστροφή. Τα ιατρικά μηχανήματα των επαγγελματιών έπλεαν στις λάσπες και τα νερά. Μιλάμε για ζημιά πολλών χιλιάδων ευρώ. Κι όλοι αυτοί οι άνθρωποι περιμένουν άμεσα από το κράτος να τους αποζημιώσει. Εάν η αποζημίωση αυτή καθυστερήσει, τότε, δυστυχώς, οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες που επλήγησαν θα περιμένουν μέσα στη μιζέρια και την απόγνωση», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο Γ. Πατούλης.

Οι κάτοικοι της Μάνδρας δεν έχουν, λοιπόν, να αντιμετωπίσουν μόνο τις λάσπες και τη συσσωρευμένη κούραση όλων αυτών των ημερών, αλλά έχουν να κυνηγήσουν και τη γραφειοκρατία, καθώς ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μάνδρας Περικλή Ρόκα, ο δήμος έχει ξεκινήσει να χορηγεί στους κατοίκους το βοήθημα των 585 ευρώ, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με την αποζημίωση που θα δώσει το κράτος. «Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι πως οι ζημιές που έχουν υποστεί οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες είναι σαφέστατα πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μπορούν να καλυφθούν με το επίδομα και την αποζημίωση».

Συνεργεία του υπουργείου Υποδομών αναμένεται σήμερα, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, να εγκατασταθούν στα ΚΕΠ του δήμου, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για τις αιτήσεις σχετικά με τις αποζημιώσεις. «Θα μας πουν ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για να πάρει κάποιος την αποζημίωση από το κράτος».

in.gr

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024