Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βούτσης: Στην αρμόδια υπηρεσία Βουλής τα διαβαθμισμένα έγγραφα

Βούτσης: Στην αρμόδια υπηρεσία Βουλής τα διαβαθμισμένα έγγραφα

Την αντίδραση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, προκάλεσαν οι αιχμές εναντίον του από την πρόεδρο της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά, για τους χειρισμούς του σε ό,τι αφορά τα διαβαθμισμένα έγγραφα που είχε καταθέσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος, για την υπόθεση της συμφωνίας με τους Σαουδάραβες. Πρακτικά του ΚΥΣΕΑ και έγγραφο του ΥΠΕΞ ανέδειξαν ΔΗΣΥ και Ποτάμι. «Η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι έλαβαν την πολιτική ευθύνη να δημοσιοποιήσουν απόρρητα έγγραφα, αλλά κατά τη γνώμη μου, είναι έκθετοι» είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης

Την αντίδραση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, προκάλεσαν οι αιχμές εναντίον του από την πρόεδρο της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά, για τους χειρισμούς του σε ό,τι αφορά τα διαβαθμισμένα έγγραφα που είχε καταθέσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος, για την υπόθεση της συμφωνίας με τους Σαουδάραβες.

Ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι έπραξε ό,τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, γι’ αυτό και τα διαβαθμισμένα κρατικά έγγραφα δεν τα παρέλαβε αλλά τα παρέπεμψε, όπως προβλέπεται, στην αρμόδια υπηρεσία της Βουλής.

«Καμία αντίρρηση και από καμία πλευρά δεν υπήρξε στη Διάσκεψη των Προέδρων από αυτήν που εφαρμόζω και τώρα, πιστός και στον όρκο μου», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι μονόγραψε και τα έγγραφα που κατέθεσε η κ. Γεννηματά σήμερα και αν είναι τα ίδια με του κ. Λοβέρδου, θα έχουν τον ίδιο χειρισμό, όπως είπε.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις τόσο του κ. Λοβέρδου όσο και άλλων βουλευτών από τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που έκαναν λόγο για προσπάθεια φίμωσης των βουλευτών, ο κ. Βούτσης αντέτεινε ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει η Βουλή χώρος αυθαιρεσίας και ασυδοσίας, όπως αυτή που εμφανίζεται στα κανάλια με διάφορα πάνελ.

Πρακτικά του ΚΥΣΕΑ και έγγραφο του ΥΠΕΞ ανέδειξαν ΔΗΣΥ και Ποτάμι

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, με κοινή δήλωση όλων των βουλευτών τους, που υπογράφουν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, έδωσαν στη δημοσιότητα τα τρία απόρρητα έγγραφα. Αφορούν πρακτικά του ΚΥΣΕΑ και έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών.

Καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση «για απόπειρα να αποκρύψουν από τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου τα τρία έγγραφα που κατατέθηκαν στον προεδρεύοντα της Βουλής, στη συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου 2017 προκειμένου να αναγνωστούν από τα μέλη του σώματος, προστατεύοντας το απόρρητό τους».

Οι βουλευτές των δυο κομμάτων κάνουν λόγο για απόδειξη άγνοιας της διάκρισης των εξουσιών από τους υπουργούς και τον πρόεδρο της Βουλής, τη στιγμή που ένα εξ αυτών, το είχε καταθέσει στη Βουλή όπως ισχυρίζονται, ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας. Μιλούν επίσης για σοβαρό θεσμικό και πολιτικό ζήτημα: «Κάθε απόπειρα να μην ενημερωθούν τα μέλη της Βουλής για μια σκανδαλώδη κι επικίνδυνη υπόθεση, στοχεύει στη συγκάλυψη ευθυνών που είναι ανοικτό ζήτημα το πόσο ψηλά φτάνουν» αναφέρουν στη δήλωσή τους οι βουλευτές της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού.

Βούτσης: Έκθετοι ΔΗΣΥ και Ποτάμι

«Τα δύο κόμματα μπορούν να πάρουν την πολιτική ευθύνη και να καταθέσουν τα έγγραφα, αλλά είναι έκθετοι προς κάθε κατεύθυνση ως προς την πράξη», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σχολιάζοντας την επιλογή της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού να δημοσιοποιήσουν στον Τύπο τα απόρρητα έγγραφα, που σχετίζονται με την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία και τα οποία είχε καταθέσει την περασμένη Τρίτη ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή.

«Αποδείχθηκε ότι εξ αρχής αυτός ήταν ο στόχος, να προετοιμαστεί το έδαφος» ανέφερε ο κ. Βούτσης και τόνισε ότι «διαφυλάξαμε τη Βουλή – και μέσα από την αντιπαράθεση που υπήρξε – ώστε να μην γίνει όχημα παράνομης διαχείρισης απόρρητων κρατικών εγγράφων».

«Η συζήτηση ήταν άκρως αποκαλυπτική και δεν υπήρξε κανενός είδους συγκάλυψη. Η Βουλή δεν είχε δικαίωμα να αποχαρακτηρίσει έγγραφα. Είναι λυμένα αυτά τα θέματα, αλίμονο αν ετίθετο θέμα συγκάλυψης επειδή κρατικά κυβερνητικά έγγραφα δεν δώσαμε την άδεια διά της Βουλής, να δημοσιοποιηθούν. Είναι θέμα αρχής, που τιμά τη Βουλή και δεν την αφήνει άθυρμα επικοινωνιακό των, έξω από αυτή, μεθοδεύσεων», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Παίρνοντας τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, απάντησε πως ο ίδιος απευθύνθηκε στη Βουλή και πουθενά αλλού, ώστε να καταθέσει τα απόρρητα έγγραφα, ένα εκ των οποίων – όπως είπε – είχε καταθέσει ο ίδιος ο κ. Καμμένος.

Επίσης, απευθύνθηκε προς τον κ. Βούτση, λέγοντας πως ουδέποτε βουλευτής έδωσε στη δημοσιότητα στο παρελθόν απόρρητα έγγραφα για τα οποία ενημερώνεται στην ειδική αίθουσα του Κοινοβουλίου, παρουσία υπαλλήλων της Βουλής για να μην λαμβάνονται φωτογραφίες και υπάρξει κίνδυνος διαρροής, «αυτή την φορά όμως, είπατε όχι (σε ενημέρωση των βουλευτών) κατ’ εξαίρεση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024