Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιοι φορολογούμενοι επιβαρύνονται από τους νέους φόρους

Ποιοι φορολογούμενοι επιβαρύνονται από τους νέους φόρους

Χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων θα επιβαρυνθούν με νέους φόρους από την 1η Ιανουαρίου 2018

Χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων θα επιβαρυνθούν με νέους φόρους από την 1η Ιανουαρίου 2018

Στον Προϋπολογισμού του 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή οι φόροι για άλλη μια χρονιά έχουν την τιμητική τους, καθώς από άμεσους φόρους αναμένει το κράτος να εισπράξει επιπλέον έσοδα 478 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2017 και έμμεσους φόρους 473 εκατ. ευρώ, συνολικά δηλαδή 951 εκατ. ευρώ. Στα ύψη παραμένει και η φορολογία στα ακίνητα, καθώς από τον ΕΝΦΙΑ και λοιπούς φόρους στην περιουσία το κράτος προβλέπει να εισπράξει 3,37 δισ. ευρώ (από τα υψηλότερα των τελευταίων ετών).

Συνολικά τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 50,5 δισ. ευρώ, ενώ σημαντικά υψηλές προβλέπονται να είναι οι επιστροφές φόρων και να διαμορφωθούν στα 3,65 δισ. ευρώ.

Ποιοι θα επιβαρυνθούν

Τα νέα μέτρα που φέρνει ο προϋπολογισμός έχουν ήδη ψηφιστεί και περιλαμβάνουν επιβαρύνσεις για όλες τις κατηγορίες.

Συγκεκριμένα οι νέοι φόροι οι οποίοι θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2018 είναι οι εξής:

  • Ιατρικές δαπάνες: Από το 2017 καταργήθηκε η έκπτωση του φόρου 10% για τις ιατρικές δαπάνες και έτσι όταν θα υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις τα 8.500.000 των φορολογουμένων θα χάσουν 121 εκατ. ευρώ, καθώς αυτό το ποσό έχει προϋπολογίσει το κράτος. Το ποσό της έκπτωσης λειτουργούσε και ως ένα αξιόλογο κίνητρο προκειμένου κάποιος να ζητήσει από τον γιατρό του να κόψει απόδειξη. Τώρα που δεν θα υπάρχει αυτό, είναι πολύ πιθανόν το κράτος αντί να εισπράξει 121 εκατ. ευρώ να χάσει μέρος ή ακόμα και το σύνολο αυτού του ποσού.
  • Έκπτωση φόρου 1,5%: Καταργείται η έκπτωση φόρου 1,5% που απολαμβάνουν σήμερα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι στον φόρο παρακράτησης λόγω του ότι το κράτος προεισπράττει ακόμα και 16 μήνες νωρίτερα τους φόρους που αναλογούν στα εισοδήματα των εν λόγω φορολογουμένων. Από την κατάργηση αυτή το κράτος θα επιβαρύνει τους πολίτες κατά 68 εκατ. ευρώ.
  • Πετρέλαιο θέρμανσης: Μειώνεται στο μισό το κονδύλι για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης στα 47 εκατ. ευρώ. Με την περικοπή τα εισοδηματικά κριτήρια θα γίνουν αυστηρότερα και το ποσό του επιδόματος ανά λίτρο θα περιοριστεί.
  • ΕΚΑΣ: Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν το 2018 περικοπή στο ΕΚΑΣ, το οποίο καταργείται οριστικά και για όλους στο τέλος του 2019. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν μειωμένο ΕΚΑΣ κατά 240 εκατ. ευρώ.
  • ΦΠΑ νησιά: Από την αύξηση του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου προβλέπει να εισπράξει επιπλέον έσοδα περίπου 85 εκατ. ευρώ. Το ειδικό καθεστώς της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ θα αποτελεί παρελθόν στο τέλος του έτους αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές να παρατείνει τη διάρκειά του για έναν χρόνο ακόμη και φυσικά να βρει χρήματα για να καλύψει τη δημοσιονομική τρύπα που θα ανοίξει.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων: Περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει και παραμένει τουλάχιστον στα 2,65 δισ. ευρώ, όποια μείωση γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αντισταθμιστεί από τις αυξήσεις που θα γίνουν σε πολλές φθηνές περιοχές.
  • Ελεύθεροι επαγγελµατίες: Θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών μέσω του υπολογισμού των εισφορών επί του αθροίσματος φορολογητέου εισοδήματος και καταβληθέντος εντός του 2017 εισφορών. Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του συνολικού καθαρού φορολογητέου εισοδήματος προηγούμενου έτους.
  • Ξενοδοχεία: Η επιβολή φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα από 0,5 ευρώ ως 4 ευρώ ανά διαμονή (συνολικά 74 εκατ. ευρώ). Ο φόρος διαμονής ανέρχεται σε: 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων, 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων, 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων, 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα.

in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024