Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρίσιμη ημέρα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Κρίσιμη ημέρα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

«Πρεμιέρα» κάνουν την Τετάρτη, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί υπό την προϋπόθεση ότι οι συμβολαιογράφοι στη σημερινή Γενική Συνέλευσή τους θα ανάψουν το «πράσινο φως» αποφασίζοντας την άρση της αποχής τους.

«Πρεμιέρα» κάνουν την Τετάρτη, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί υπό την προϋπόθεση ότι οι συμβολαιογράφοι στη σημερινή Γενική Συνέλευσή τους θα ανάψουν το «πράσινο φως» αποφασίζοντας την άρση της αποχής τους.

Οι πλειστηριασμοί είναι βασικό εργαλείο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, καθώς η συμβολή τους ορίζεται στο 30% της επίτευξης του στόχου για τη μείωση των NPLs μέχρι τα τέλη του 2019. Κυρίως, όμως, οι πλειστηριασμοί είναι το μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη οφειλών. Εάν αυτοί δεν γίνουν, τότε οι τράπεζες δεν θα ανακτήσουν οφειλές και δεν θα μπορέσουν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια

Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους πρώτους πλειστηριασμούς θα ανοίξει σε όσους έχουν εγγραφεί στο σύστημα και θα έχουν καταθέσει την απαιτούμενη εγγύηση, ενώ η διαδικασία θα διαρκέσει τέσσερις ώρες.

Μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – αντί για τρεις φορές την εβδομάδα, που προβλέπει ο σχετικός νόμος, προκειμένου το πρώτο διάστημα να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος της διαδικασίας που θα είναι άλλωστε υπό την επιτήρηση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στόχος είναι πάντως σταδιακά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να διευρύνονται και, μέχρι τον Μάιο του 2018, το 70% των πλειστηριασμών να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι πλειστηριασμοί που έχουν ήδη ανακοινωθεί να εγγραφούν στην ηλεκτρονική διαδικασία και να δημιουργηθεί σχετικό πρόγραμμα πλειστηριασμών από τους επισπεύδοντες σε συνεργασία με τους δικαστικούς επιμελητές.

Επίθεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές…

Με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι τράπεζες επιχειρούν ολομέτωπη επίθεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι «οι τράπεζες δεν έχουν κανένα λόγο να στραφούν κατά των αδύναμων δανειοληπτών, ούτε και έχουν ως στόχο τα μικρής αξίας ακίνητα, που έχουν μεγάλη μεν σημασία για τους πολίτες, περιορισμένη δε οικονομική αξία για τις ίδιες. Μάλιστα όλη την περίοδο της κρίσης στάθηκαν δίπλα στους συνεπείς δανειολήπτες».

Αν και στα συρτάρια τους έχουν ήδη αποφάσεις που τους δίνουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε περίπου 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων ιδιωτών και επιχειρήσεων, οι τράπεζες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν από ακίνητα η αξία των οποίων είναι άνω των 300.000 ευρώ. Τα ακίνητα αυτά είναι επαγγελματικά αλλά και οικιστικά.

…και πωλήσεις δανείων

Ήδη οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες έχουν εκπονήσει σχέδια για την πώληση των δανείων, μέρος των οποίων μάλιστα έχει διαγραφεί και από τους ισολογισμούς τους, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν μπορούν να ανακτηθούν.

Τα επιτελεία των τραπεζών ετοιμάζονται για πώληση και νέων πακέτων κόκκινων δανείων, το συνολικό ύψος των οποίων εκτιμάται ότι θα φτάσει έως το τέλος του 2019 στα 12,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για δάνεια ιδιωτών χωρίς εξασφαλίσεις αλλά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχαν δοθεί στην πλειονότητά τους για κεφάλαια κίνησης.

Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να κορυφωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2018 και να τρέξουν παράλληλα με τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο την αποφυγή πρόσθετων προβλέψεων και κεφαλαιακών αναγκών.

in.gr

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024