Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βήμα - βήμα η αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα

Βήμα – βήμα η αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα

Από 250 ευρώ έως και 1.350 ευρώ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων για το κοινωνικό μέρισμα με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί τις προηγούμενες μέρες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πραγματοποιούν είσοδο στην πλατφόρμα με τους κωδικούς που έχουν στο TAXISNet και με απλές κινήσεις να υποβάλουν τις αιτήσεις για τη χορήγηση του βοηθήματος.

Από 250 ευρώ έως και 1.350 ευρώ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων για το κοινωνικό μέρισμα με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί τις προηγούμενες μέρες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πραγματοποιούν είσοδο στην πλατφόρμα με τους κωδικούς που έχουν στο TAXISNet και με απλές κινήσεις να υποβάλουν τις αιτήσεις για τη χορήγηση του βοηθήματος.

Η ιστοσελίδα για την υποβολή αιτήσεων διανομής του κοινωνικού μερίσματος είναι η Koinonikomerisma.gr και άνοιξε το βράδυ της Κυριακής για τους πολίτες και η προθεσμία θα «τρέχει» μεχρι της 12 Δεκεμβρίου. Ως την Δευτέρα το πρωί έχουν υποβληθεί πάνω από 75.000 αιτήσεις όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας Δημήτρης Καρέλλας. Το κοινωνικό μέρισμα, που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 3,4 εκατομμυρίων δικαιούχων πριν από τα Χριστούγεννα, θα κυμαίνεται από 250 έως 1.350 ευρώ.

Οι βασικές εισοδηματικές κατηγορίες είναι τρεις και αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα άτομα που απαρτίζουν το ωφελούμενο νοικοκυριό, μαζί με μία σειρά πρόσθετων κριτηρίων όπως η ασφάλιση, ο τόπος διαμονής, καθώς και το ύψος της ακίνητης και κινητής περιουσίας.

Τα βήματα για την υποβολή της αιτησης

Ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr και στο http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Services/Polites/merisma.html, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxis.

  • Με την είσοδό στο σύστημα ζητείται επιβεβαίωση του ΑΜΚΑ του ενδιαφερόμενου και συνεναιση του ιδίου στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά του/της, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων).
  • Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία (το ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο κτλ), οικονομικά στοιχεία (φορολογητέο και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα), περιουσιακά στοιχεία (αξία ακίνητης περιουσίας, τόκους καταθέσεων) και μια λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού.
  • Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο ο ενδιαφερόμενους είναι δικαιούχος ή συν-δικαιούχος. Προσοχή! Θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να εισάγει ένα e-mail και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.
  • Σε περίπτωση που το νοικοκυριό έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληρεί τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.
  • Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροί ο ενδιαφερόμενος τα κριτήρια ή όχι.
  • Για να καταστεί δικαιούχος πρέπει να πατήσει το κουμπί [Έγκριση -Συναίνεση]. Εάν πληροί τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος 2017, εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι αναλυτικά.

Ποιοι δικαιούνται κοινωνικό μέρισμα

Με κριτήρια το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα του νοικοκυριού που ανάλογα με τον αριθμό των μελών ξεκινάει από τις 5.000 ευρώ και φθάνει τις 27.000 ευρώ, το ύψος της ακίνητης περιουσίας που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ και το ύψος των καταθέσεων θα χορηγηθεί το κοινωνικό μέρισμα σε 1,4 εκατ. νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την απόφαση για τη χορήγηση του μερίσματος στο νοικοκυριό που πληροί τις προϋποθέσεις λαμβάνονται υπόψη υποχρεωτικά τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.
Επίσης υπολογίζονται και τα άτομα που έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από φυσικά πρόσωπα στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016, δεν έχουν ίδιο δικαίωμα στην καταβολή κοινωνικού μερίσματος

Κοινωνικό μέρισμα δικαιούνται και:

  • Όσοι διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων που λειτουργούν στους Δήμους.
  • Οσοι έχουν συμπληρώσει στις 31.10.2017 τουλάχιστον 6 μήνες συνεχόμενης ανεργίας εντός του τρέχοντος έτους (2017), όπως αυτό προκύπτει από τα μητρώα ανέργων του Οργανισμού Ασφάλισης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Για αυτούς δεν λαμβάνεται υπόψη τυχόν ατομικό εισόδημα του φορολογικού έτους 2016 από μισθωτή εργασία έως το ύψος των 9.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά το ποσό των 1.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μήνα ανεργίας πέραν των έξι μηνών εντός του 2017.

in.gr

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024