Τουλάχιστον 31 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους, όταν το σκάφος τους
ναυάγησε σήμερα στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Λιβύης, και περίπου
200 άλλοι περισυνελέγησαν από την ακτοφυλακή και μεταφέρθηκαν πίσω στο
λιμάνι της Τρίπολης, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Όπως έγινε γνωστό, οι πρόσφυγες βρίσκονταν πάνω σε δύο σκάφη στα ανοικτά της ακτής κοντά στο Γκαραμπουλί, ανατολικά της Τρίπολης, και το ένα τους είχε ήδη βυθιστεί όταν έφθασε επιτόπου η ακτοφυλακή, δήλωσε ο Αμπου Αζάλα Άμερ Αμπντελμπάρι, ένας διοικητής της ακτοφυλακής.

«Το σκάφος είχε βυθιστεί και ήταν διασκορπισμένοι στη θάλασσα, προσπαθούσαν να κολυμπήσουν προς την ακτή», δήλωσε. «Μπορέσαμε να σώσουμε γύρω στους 60 ανθρώπους επειδή κρατιόντουσαν από τα συντρίμμια του σκάφους τους». Άλλοι 140 περισυνελέγησαν από το δεύτερο σκάφος, πρόσθεσε.

Και παιδιά ανάμεσα στους νεκρούς

Οι νεκροί, στους οποίους περιλαμβάνονται παιδιά, μεταφέρθηκαν στη ναυτική βάση της Τρίπολης μέσα σε λευκές πλαστικές σακούλες. Η Λιβύη είναι το κύριο σημείο αναχώρησης για τους κυρίως αφρικανούς πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη. Οι διακινητές συνήθως τους στοιβάζουν σε επισφαλή φουσκωτά πλεούμενα που συχνά παθαίνουν βλάβη ή βυθίζονται.

Οι περισσότεροι περισυλλέγονται από διεθνή σκάφη και μεταφέρονται στην Ιταλία, όπου φέτος έχουν φθάσει μέχρι στιγμής περισσότεροι από 115.000, αν και όλο και περισσότεροι αναχαιτίζονται πλέον από την υποστηριζόμενη από την ΕΕ λιβυκή ακτοφυλακή και μεταφέρονται πίσω στη Λιβύη.
Από τον Ιούλιο έχει σημειωθεί σημαντική μείωση στους διάπλους αυτούς, αν και αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε νέα αύξηση των αναχωρήσεων.

3.000 πρόσφυγες έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους

Σχεδόν 3.000 πρόσφυγες είναι γνωστό πως έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους ή είναι αγνοούμενοι αφού προσπάθησαν να φθάσουν δια θαλάσσης στην Ευρώπη, οι περισσότεροι απ’ αυτούς πλέοντας από τη Λιβύη στην Ιταλία. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσε χθες Παρασκευή πως από το 2000 η Μεσόγειος είναι «με μεγάλη διαφορά το πιο φονικό σύνορο στον κόσμο»

ΑΠΕ/Reuters,in.gr