Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τη μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά, ανέδειξαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ευρεία αντιπροσωπεία εκπροσώπων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων κατά τη διάρκεια της συνάντησης σήμερα Παρασκευή.

Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τη μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά, ανέδειξαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ευρεία αντιπροσωπεία εκπροσώπων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων κατά τη διάρκεια της συνάντησης σήμερα Παρασκευή.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του ΚΕΕΛΠΝΟ για την αντιμετώπιση του φλέγοντος αυτού ζητήματος δημόσιας υγείας.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος υπενθύμισε ότι «σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα δεδομένα η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, ενώ είναι πρώτη στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών παραγόντων. Μάλιστα, η συνεχώς καταγραφόμενη αύξηση της μικροβιακής αντοχής οφείλεται στην κατάχρηση των αντιμικροβιακών παραγόντων, ειδικότερα των παραγόντων ευρέος φάσματος. Η μικροβιακή αντοχή που παρατηρείται αποτελεί μία μεγάλη κρίση δημόσιας υγείας. Για την αντιμετώπιση αυτής της δυσάρεστης κατάστασης είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ότι οι Επιστημονικοί Φορείς στα θέματα της Υγείας δεσμευόμαστε σήμερα να συντονίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, με συγκεκριμένα σχέδια δράσης και με στόχο η κατάσταση αυτή να αλλάξει ριζικά και γρήγορα, ενισχύοντας ουσιαστικά τη Δημόσια Υγεία και την ποιότητα ζωής των Πολιτών».

Στην παγκόσμια προσπάθεια, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τον περιορισμό των ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά φάρμακα λοιμώξεων αναφέρθηκε αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ λέγοντας ότι «δύο είναι οι κύριοι άξονες της παγκόσμιας προσπάθειας: Πρώτον, να μπει τέλος στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών τόσο από τους πολίτες, χωρίς ιατρική συνταγή, όσο και στην  κτηνοτροφία και στην ιχθυοκαλλιέργεια. Δεύτερον, να μπει φραγμός στην κατάχρηση ισχυρών αντιβιοτικών μέσα στα νοσοκομεία, ώστε  να προστατευθούν τα ελάχιστα αποτελεσματικά αντιβιοτικά, που απομένουν διαθέσιμα για την αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων».

Αναφερόμενος στους λόγους της επίσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Ρόζενμπεργκ είπε: «Με τη σημερινή μας επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όλοι εμείς, εκπρόσωποι του επιστημονικού κόσμου, εκπρόσωποι των ασθενών, των καταναλωτών-απλών πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και με την συμμετοχή των μελλοντικών ιατρών μας, των φοιτητών της ιατρικής, δίνουμε δημόσιο και πανηγυρικό χαρακτήρα στη δέσμευσή μας για να εργαστούμε για την υλοποίηση των αποφάσεων της παγκόσμιας κοινότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Προσβλέπουμε δε στο επιστημονικό κύρος και την μεγάλη αναγνώριση και αποδοχή που απολαύει το πρόσωπο του κ. Πρόεδρου προκειμένου να προσδώσουμε στην προσπάθειά μας αυτή το μεγαλύτερο δυνατό εύρος και στήριξη».

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr