Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε σκηνικό ακραίας πόλωσης ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Σε σκηνικό ακραίας πόλωσης ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Για σύγκρουση σε σκηνικό ακραίας πόλωσης την ερχόμενη Δευτέρα προετοιμάζονται κυβέρνηση και ΝΔ, ύστερα από την πρωτοβουλία Τσίπρα να αναβληθεί έως τότε η επίμαχη κοινοβουλευτική συζήτηση για τον Πάνο Καμμένο και την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Για σύγκρουση σε σκηνικό ακραίας πόλωσης την ερχόμενη Δευτέρα προετοιμάζονται κυβέρνηση και ΝΔ, ύστερα από την πρωτοβουλία Τσίπρα να αναβληθεί έως τότε η επίμαχη κοινοβουλευτική συζήτηση για τον Πάνο Καμμένο και την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Το γραπτό δι’ επιστολής αίτημα του Πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της Βουλής συνοδεύτηκε μάλιστα από πρωτοφανή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη – τον οποίο απέφυγε να κατονομάσει. Σχεδόν την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών, θέλοντας να θωρακίσει τα νώτα της κυβέρνησης από νέες αποκαλύψεις για τον υπουργό Άμυνας, απειλούσε πως όποιος δημοσιοποιήσει απόρρητα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών, θα αντιμετωπίσει ποινικές κυρώσεις που επισύρουν ποινή πολυετούς φυλάκισης. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Βουλή σφράγισε σε απόρρητο φάκελο τα ντοκουμέντα που κατέθεσε για την υπόθεση Καμμένου ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι κινήσεις αυτές υπονοούν προφανώς πανικό και φόβο της κυβέρνησης και γεννούν αμηχανία στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ενδεικτική είναι η στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου και Θανάση Παπαχριστόπουλου, οι οποίοι έδωσαν αντιφατικές ψήφους στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία αποφάσισε οριστικά τη μετάθεση της συζήτησης για τη Δευτέρα. Ο κ. Καμμένος ψήφισε υπέρ της αναβολής, ενώ ο κ. Παπαχριστόπουλος δήλωσε «παρών», με το σκεπτικό – όπως είπε – πως θα έπρεπε να εξεταστούν εκτενέστερα τα απόρρητα έγγραφα που κατατέθηκαν.

Οι ίδιες κινήσεις γεννούν παράλληλα το ερωτηματικό για ποιο λόγο ο Πρωθυπουργός ενεργεί ως όμηρος του κ. Καμμένου, αφού ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι ο κ. Τσίπρας θέλησε με την κίνησή του να πάρει πάνω του την υπόθεση και να αφήσει σε δεύτερο πλάνο τον υπουργό Άμυνας. Κάτι που ναι μεν δεν απαγορεύεται από τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά σίγουρα δεν συνηθίζεται – δηλαδή το να παίρνει το λόγο ένας πολιτικός αρχηγός και δη ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να υπερασπιστεί τον «εγκαλούμενο» στον κοινοβουλευτικό έλεγχο υπουργό του.

Είναι προφανές πως με την κίνησή του ο κ. Τσίπρας θέλησε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ ότι στηρίζει με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος τον συγκυβερνήτη του, διαλύοντας και την ελάχιστη υποψία ότι κρατά αποστάσεις ασφαλείας. Παράλληλα, επιδιώκει να μετατρέψει τη συζήτηση της Δευτέρας στη Βουλή σε προσωπική αναμέτρηση με τον κ. Μητσοτάκη, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.

Ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται σήμερα κανονικά στο Παρίσι για τη διπλή του βράβευση, από τον Δικηγορικό Σύλλογο της γαλλικής πρωτεύουσας και την επιθεώρηση Politique Internationale. Μάλιστα, την τελευταία στιγμή, κλείστηκε – ανεπίσημο – ραντεβού με τον Εμανουέλ Μακρόν, με τη μορφή προγεύματος εργασίας αύριο το πρωί, πριν ο κ. Τσίπρας και ο Γάλλος πρόεδρος μεταβούν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (σ.σ.: με τη συμμετοχή χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης).

Σε ό,τι αφορά τις επαφές του με επιχειρηματίες και επενδυτές, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντήσει σήμερα εκπροσώπους μεγάλων γαλλικών και πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Μεταξύ άλλων, των L’ Oreal, Airbus, Nestle, Philip Morris, EDF, Societe Generale, BlackRock, HSBC France.

in.gr

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024