Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εγκρίθηκε η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Παύλος Μελάς

Εγκρίθηκε η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Παύλος Μελάς

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση, την αναβάθμιση και την ανάδειξη δύο εμβληματικών χώρων της Θεσσαλονίκης, του πρώην στρατοπέδου «Παύλος Μελάς», και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με απόφαση της ΓΓ Χωρικου Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος που αναρτήθηκε στη Διαύγεια.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση, την αναβάθμιση και την ανάδειξη δύο εμβληματικών χώρων της Θεσσαλονίκης, του πρώην στρατοπέδου «Παύλος Μελάς», και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ειρήνης Κλαμπατσέα, που δημοσιεύεται σήμερα, Πέμπτη, στη Διαύγεια, προεγκρίνεται η καταρχήν χωροθέτηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ), καθώς και οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης και οι όροι και περιορισμοί δόμησης στο χώρο του πρώην Στρατοπέδου «Παύλος Μελάς», με τις εξής κατευθύνσεις:

  1. Να διατηρηθεί η μνήμη και ο ιστορικός χαρακτήρας του δομημένου και αδόμητου τοπίου εντός του οριοθετημένου ιστορικού τόπου, μέσω της προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης των κηρυγμένων νεωτέρων μνημείων και λοιπών αξιόλογων κατασκευών, λαμβάνοντας υπόψη τις θεσμικές δεσμεύσεις που διέπουν την περιοχή εντός των ορίωντου ιστορικού τόπου (ν. 3028/2002).
  2. Να επιδιωχθεί η διατήρηση, ανάδειξη και εμπλουτισμός του υπάρχοντος πρασίνου και η υιοθέτηση των αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού με γνώμονα τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, την αειφόρο διαχείριση του τοπίου και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Παύλου Μελά.
  3. Η συνολική δόμηση που θα προβλεφθεί να μην υπερβαίνει την ήδη υφιστάμενη στο σύνολο του χώρου, με δυνατότητα ωστόσο αναδιάταξής της όπου αυτό είναι εφικτό, με στόχο τη βελτίωση της πολεοδομικής λειτουργίας της περιοχής.
  4. Οι χρήσεις που θα προβλεφθούν μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ελεύθερους χώρους και αστικό πράσινο, χώρους εκπαίδευσης, πολιτιστικά κτήρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις, Διοίκηση επιπέδου Δήμου, καθώς και εμπορικά καταστήματα εξαιρουμένων υπεραγορών, εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων.

Εξάλλου, με άλλη απόφαση της Γενικής Γραμματέως, Ειρήνης Κλαμπατσέα, που δημοσιεύεται , επίσης, σήμερα στη Διαύγεια, προεγκρίνεται η καταρχήν χωροθέτηση ΕΧΣ, καθώς και οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης και οι όροι και περιορισμοί δόμησης στο χώρο της ΔΕΘ, με τις εξής κατευθύνσεις:

  1. Ο Συντελεστής Δόμησης στην υπόψη έκταση, εξαιρουμένου του τμήματος αυτής που έχει παραχωρηθεί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (χώρος Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου Θεσσαλονίκης), δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τον υλοποιημένο σε αυτήν Συντελεστή Δόμησης και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 0,6.
  2. Στο χώρο του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου δεν θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα πρόσθετης δόμησης πέραν της ήδη υφισταμένης.
  3. Οι χρήσεις που θα προβλεφθούν μπορεί να περιλαμβάνουν, Εκθεσιακά κέντρα, συνεδριακό κέντρο, εμπορικά καταστήματα εξαιρουμένων υπεραγορών, εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων, Γραφεία, τράπεζες, τουρισμό/αναψυχή, πολιτιστικά κτήρια, αθλητισμό, κοινόχρηστο πράσινο, χώρους στάθμευσης.
  4. Να προβλεφθεί ικανή έκταση κοινοχρήστου χώρου της πόλης στο δυτικό τμήμα του χώρου (μητροπολιτικό πάρκο) η οποία θα αποτελέσει συνέχεια των ήδη υφισταμένων χώρων υψηλού πρασίνου νοτιοδυτικά της ΔΕΘ (από τη Λεωφ. Στρατού και μέχρι την παραλία).

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου από τον Δήμο Παύλου Μελά, στον οποίο έχει παραχωρηθεί το πρώην στρατόπεδο, καθώς και τη ΔΕΘ Α.Ε., για την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων, που θα κατατεθούν στο ΣτΕ.

in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024