Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε

Παραιτήθηκε ο 93χρονος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ύστερα από πιέσεις του κυβερνώντος κόμματος και την κατάληψη της κρατικής τηλεόρασης από τις δυνάμεις του στρατού. Πανηγυρικό κλίμα επικρατεί στους δρόμους της πόλης. Ο νέος πρόεδρος αναμένεται να καθίσει στον θώκο του την Τετάρτη, τη στιγμή που οισμένοι κάτοικοι της Ζιμπάμπουε ευχαριστούν μέλη του στρατού που οδήγησαν στην παραίτηση τον Μουγκάμπε.

Παραιτήθηκε ο 93χρονος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ύστερα από πιέσεις του κυβερνώντος κόμματος και την κατάληψη της κρατικής τηλεόρασης από τις δυνάμεις του στρατού.

Σε επιστολή του ο Μπουγκάμπε αναφέρει ότι η απόφασή του να παραιτηθεί ήταν εκούσια, σημειώνοντας ότι προέβη στη συγκεκριμένη κίνηση για να μεταφέρει ομαλά την εξουσία σε νέα χέρια.

Η ανακοίνωση – έκπληξη έφτασε ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την πρόταση μομφής σε βάρος του 93χρονου. Πριν από μερικές ημέρες, ο Μουγκάμπε απέρριψε το ενδεχόμενο παραίτησής του, ανεβάζοντας τους τόνους.

Πανηγυρικό κλίμα επικρατεί στους δρόμους, με την πρωτεύουσα Χαράρε να έχει πλημμυρίσει από πλήθος διαδηλωτών που κρατούν πανό με τη φωτογραφία του αρχηγού του στρατού και του έκπτωτου αντιπροέδρου Έμμερσον Μνανγκάγκοβα.

Στα ηνία της Ζιμπάμπουε βρίσκεται ο Μουγκάμπε από την ανεξαρτησία της χώρας, το 1980. Έχει κερδίσει σε εκλογές, όμως τα τελευταία 15 χρόνια ο συγκεκριμένος θεσμός έχει πάψει να υφίσταται, αφού τη θέση του έχει δώσει σε βίαιες μεθόδους επιβολής της εξουσίας.

Η οικονομική κρίση έχει βαθύνει τις τελευταίες δεκαετίες στη Ζιμπάμπουε, καθώς οι πολίτες της χώρας είναι κατά 15% φτωχότεροι σε σχέση με το 1980.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερίσα Μέι, ανέφερε από την πλευρά της ότι με την παραίτηση Μουγκάμπε ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη Ζιμπάμπουε που δεν θα φέρει το στίγμα της αυταρχικής διακυβέρνησής του.

Τετάρτη ή Πέμπτη ο Μνανγκάγκουα στην προεδρία

Ο νέος πρόεδρος αναμένεται να καθίσει στον θώκο του την Τετάρτη ή την Πέμπτη, ενώ όπως δήλωσε ο νομικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF, θα είναι ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Ζιμπάμπουε Έμερσον Μνανγκάγκουα.

Γρίφος παραμένει εάν θα οδηγήσει τη χώρα σε πιο υγιή πολιτικά και οικονομικά μονοπάτια.

Υπό ομαλές συνθήκες, οι εκλογές στη Ζιμπάμπουε θα πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018.

Οι Ηνωμένες Πολιτείας ζήτησαν τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, αποκαλώντας «ιστορική στιγμή» την παραίτηση του Μουγκάμπε από την εξουσία.

Η έντονη αμφισβήτηση στο πρόσωπο του 93χρονου πρώην προέδρου ξεκίνησε από την κίνησή του να αποπέμψει τον αντιπρόεδρό του, Έμμερσον Μνανγκάγκοβα. Με την κίνηση απομάκρυνσης του αντιπροέδρου γεννήθηκαν φόβοι για άνοδο της συζύγου του Μουγκάμπε στην εξουσία.

Άλλωστε αυτή ήταν και η επιδίωξη του παραιτηθέντα προέδρου: να δημιουργήσει δυναστεία.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024