Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Σόιμπλε ζητά τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης

Ο Σόιμπλε ζητά τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης

Πληθαίνουν οι φωνές στη Γερμανία που ζητούν από τα κόμματα να αναλάβουν πρωτοβουλίες για σχηματισμό κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφερε ότι τα κόμματα οφείλουν να επιδείξουν μεγαλύτερη βούληση για συμβιβασμό και να αναλάβουν την ευθύνη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Πληθαίνουν οι φωνές στη Γερμανία που ζητούν από τα κόμματα να αναλάβουν
πρωτοβουλίες για σχηματισμό κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος
του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφερε ότι τα κόμματα
οφείλουν να επιδείξουν μεγαλύτερη βούληση για συμβιβασμό και να
αναλάβουν την ευθύνη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Από την πλευρά του, ο προσωπάρχης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, ο Πέτερ Άλτμαϊερ, κάλεσε σήμερα τα πολιτικά κόμματα να αποφασίσουν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες αν μπορούν να σχηματίσουν σταθερή κυβέρνηση ώστε να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο.

Όπως ανέφερε ο Β. Σόιμπλε «η Ευρώπη και ο κόσμος έχουν ανάγκη το Βερολίνο να είναι ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος». Απευθυνόμενος στους βουλευτές μετά την κατάρρευση των τριμερών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε: «Η Ευρώπη έχει ανάγκη μία Γερμανία που να είναι ικανή να δράσει. Οι αντιδράσεις από το εξωτερικό δείχνουν ότι η Ευρώπη και πολλές άλλες χώρες στον κόσμο περιμένουν εμάς».

»Οι προκλήσεις είναι τεράστιες και όπως εμείς έχουμε ανάγκη από ισχυρούς εταίρους, οι γείτονές μας θέλουν επίσης έναν αξιόπιστο εταίρο το πλευρό τους».

Ο Άλτμαϊερ κάλεσε τα κόμματα να αποφασίσουν αν μπορούν να σχηματίσουν άμεσα κυβέρνηση

Ο προσωπάρχης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, ο Πέτερ Άλτμαϊερ, κάλεσε σήμερα τα πολιτικά κόμματα της χώρας να αποφασίσουν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες αν μπορούν να σχηματίσουν σταθερή κυβέρνηση ώστε να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο.

Η κατάρρευση των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Πράσινων και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP) έχει βυθίσει τη Γερμανία σε πολιτική αβεβαιότητα και έχει εγείρει το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών.

Αμφίβολο αν η Μέρκελ θα καταφέρει να βρεθεί για 4η θητεία στην καγκελαρία

Επίσης πλέον είναι αμφίβολο αν η Μέρκελ θα καταφέρει να βρεθεί για μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία. «Τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο αν θα μπορέσει να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση βάσει αυτού του εκλογικού αποτελέσματος», δήλωσε ο Άλτμαϊερ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ξεκάθαρο ότι το CDU έχει λάβει εντολή να κυβερνήσει, ενώ πρόσθεσε ότι τα κόμματα πρέπει να απαντήσουν στην έκκληση του ομοσπονδιακού προέδρου Φραν-Βάλτερ Στάινμαϊερ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμμαχήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο Στάινμαϊερ συναντάται με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων κομμάτων αυτή την εβδομάδα, περιλαμβανομένων των Πρασίνων και του FDP που θα δει αργότερα σήμερα.
«Εμμένουμε στην ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι η χώρα έχει μια σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση», τόνισε ο Άλτμαϊερ. «Όπως το “Made in Germany” είναι γνωστό ότι έχουμε σταθερές και αξιόπιστες κυβερνήσεις», πρόσθεσε.

Έκκληση στους Σοσιαλδημοκράτες να επανεξετάσουν τη στάση τους

Ο Άλτμαϊερ απηύθυνε και μια έμμεση έκκληση στους Σοσιαλδημοκράτες (SDP) να επανεξετάζουν την άρνησή τους να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού με το CDU. «Πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στο SDP να σκεφτεί (την ευθύνη που έχει)», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Αντρέα Νάλες, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SDP, επανέλαβε σήμερα ότι το κόμμα της δεν επιθυμεί να συμμετάσχει ξανά σε κυβέρνηση συνασπισμού με το CDU.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν τις συζητήσεις με τον Στάινμαϊερ για να βρεθούν μελλοντικές λύσεις. «Θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να έχουμε μια διαδικασία που θα οδηγήσει τη χώρα μας σε μια νέα, σταθερή κυβέρνηση», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι προτιμά τη διεξαγωγή νέων εκλογών αντί μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, η Μέρκελ παραμένει καγκελάριος, ενώ και οι υπουργοί παραμένουν στις θέσεις τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024