Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Πώς «βλέπει» η αγορά την επόμενη μέρα στη Γερμανία

Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, της περίφημης «Τζαμάικα», αναζωπύρωσε τις ανησυχίες τόσο σχετικά με την προώθηση των θεμάτων που άπτονται της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όσο και για τις εξελίξεις στο «ελληνικό ζήτημα» και ειδικότερα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, της περίφημης «Τζαμάικα», αναζωπύρωσε τις ανησυχίες τόσο σχετικά με την προώθηση των θεμάτων που άπτονται της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όσο και για τις εξελίξεις στο «ελληνικό ζήτημα» και ειδικότερα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel είπε ότι οι προσπάθειες απέτυχαν, φέρνοντας τη Γερμανία πιο κοντά σε μία πολιτική κρίση και το ενδεχόμενο νέων εκλογών, ενώ σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές προσθέτει στην αβεβαιότητα και βαρύνει το κλίμα κινδύνου στην παγκόσμια αγορά.

Για την Deutsche Bank πάντως η Γερμανία έχει πλέον 4 επιλογές: το μεγάλο συνασπισμό, μια κυβέρνηση μειοψηφίας, νέες εκλογές, ή επανάληψη των συνομιλιών για την «Τζαμάικα». Μία κυβέρνηση μειοψηφίας μεταξύ του CDU/CSU και των Πρασίνων (που θα χρειαζόταν μόνο 29 πρόσθετους ψήφους) με την ανοχή των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), δείχνει το ποιο πιθανό σενάριο σε αυτή την φάση.

Οι εκλογές εξάλλου δεν προσφέρουν διέξοδο, καθώς δεν θα αλλάξουν τους συσχετισμούς στην Bundestag με αποτέλεσμα και πάλι οι επιλογές να είναι δύο: δηλαδή ο μεγάλος συνασπισμός ή ο συνασπισμός «Τζαμάικα».

Καθώς δεν υπάρχει πολιτικό κενό στη Γερμανία δεν υπάρχει και πίεση χρόνου ανέφερε η Deutsche, αφού η διακυβέρνηση της χώρας μπορεί να καθώς με βάση τα ισχύοντα και τις ερμηνείες του γερμανικού συντάγματος ο νέος καγκελάριος μπορεί να αναδειχθεί μετά από μία περίοδο ως και μισού έτους μετά τις εκλογές με τον Πρόεδρο Frank-Walter Steinmeier να αναλαμβάνει πάντως κεντρικό ρόλο για την επόμενη μέρα, καθώς μία κυβέρνηση μειοψηφίας θα είναι προσωρινή λύση.

Σε αυτή την φάση πάντως οι μόνοι που ενθουσιάζονται με την προοπτική διεξαγωγής νέων εκλογών είναι οι υποστηρικτές του AFD, ελπίζοντας σε ισχυροποίηση της θέσης τους.

Ορισμένοι αναλυτές ευρωπαϊκών τραπεζών εκτίμησαν πάντως πως μετά το αρχικό σοκ, οι αγορές δεν δείχνουν έντονο προβληματισμό, καθώς ακόμα και αν υπάρξουν νέες εκλογές, είναι απίθανο να επικρατήσουν οι λαϊκιστές, ενώ σε κάθε περίπτωση υποστηρικτικά λειτουργεί τόσο η ισχυρή πορεία της γερμανικής οικονομίας όσο και η θετική δυναμική της ευρωζώνης.

Η αβεβαιότητα πάντως αποτελεί πάντα δηλητήριο για την οικονομία, ορισμένοι αναλυτές, αν και βλέπουν περιορισμένες μόνο αναταράξεις. Αν πάντως υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στην πορεία της γερμανικής οικονομίας αυτές θα αποτυπωθούν άμεσα στο σύνολο της ευρωζώνης, ενώ
αν περιοριστεί η γερμανική επιρροή στην ευρωζώνη, αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις τόσο στις διαπραγματεύσεις για το «Brexit», όσο και για τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς το ερώτημα έχει να κάνει με το ποιος θα είναι ο «παίχτης» που μπορούσε να στηρίξει μία κυβέρνηση μειοψηφίας στην Γερμανία.

Τάσος Μαντικίδης

in.gr

Sports in

Η μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία του Ολυμπιακού

Λίγο πριν την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, ο Ολυμπιακός ζει την μεγαλύτερη βραδιά της ιστορίας του με την πρόκριση στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024