Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόσφυγες και δημογραφικό στη Ρωσία

Πρόσφυγες και δημογραφικό στη Ρωσία

Το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών (ΚΣΜ), επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν, παροτρύνει τους Ρώσους να συμβιβαστούν με τους πρόσφυγες.Στην έκθεση του Κέντρου με τίτλο «Δημογραφικές προκλήσεις στη Ρωσία», οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν την «ανεπάρκεια πληθυσμού» στη χώρα, η οποία προκαλείται από την χαμηλή γεννητικότητα και την υψηλή θνησιμότητα.

Το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών (ΚΣΜ), επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν, παροτρύνει τους Ρώσους να συμβιβαστούν με τους πρόσφυγες.

Στην έκθεση του Κέντρου με τίτλο «Δημογραφικές προκλήσεις στη Ρωσία», οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν την «ανεπάρκεια πληθυσμού» στη χώρα, η οποία προκαλείται από την χαμηλή γεννητικότητα και την υψηλή θνησιμότητα, ενώ παράλληλα προειδοποιούν, ότι με τους σημερινούς ρυθμούς που παρατηρούνται στους δύο αυτούς δείκτες, ο πληθυσμός της Ρωσίας θα μειωθεί το 2035, στο ελάχιστο κατά 400 χιλιάδες άτομα ενώ η μείωση αυτή μπορεί να φθάσει και το ένα εκατομμύριο.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού άρχισε ήδη να αποτελεί πρόβλημα στη Ρωσία και οι εμπειρογνώμονες του ΚΣΜ θεωρούν ότι από τώρα πρέπει να προσελκύεται μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις τους για να καλυφθεί το κενό που δημιουργεί το υπάρχον δημογραφικό πρόβλημα, θα πρέπει να έρχονται στην Ρωσία τουλάχιστον 500 χιλιάδες μετανάστες.

Η εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις αυτές δεν αφορούν μετανάστες που θα έρθουν προσωρινά στη Ρωσία για να καλύψουν την έλλειψη εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας, αλλά έχουν ως στόχο μετανάστες που θα έρθουν να μείνουν στην Ρωσία.

Πιο συγκεκριμένα αφορά μετανάστες που θα τους δίνεται πιο γρήγορα η ρωσική υπηκοότητα, θα έχουν τα ίδια δικαιώματα συνεπώς με τους Ρώσους πολίτες και θα υπάρχουν προγράμματα ένταξης τους στην ρωσική κοινωνία. Παράλληλα στους ίδιους τους Ρώσους πολίτες, ενόψει της μελλοντικής προσέλευσης μεταναστών, προτείνεται να «ανεβάσουν τον πήχη της κοινωνικής ανοχής»

Η εφημερίδα RBK αναφέρεται σε μια άλλη πλευρά της δημογραφικής πολιτικής, η οποία αναφέρεται στην έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, και αφορά στην μετανάστευση στη Ρωσία.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις για μετανάστες που θα μείνουν στη Ρωσία, όπως και ότι με την μορφή που υπάρχει δεν επηρεάζει την δημογραφική κατάσταση της χώρας. Παράλληλα όμως επισημαίνουν ότι το μοναδικό είδος μετανάστευσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ρωσία είναι η «διαρροή εγκεφάλων» στο εξωτερικό, η οποία συνιστά μια οικονομική ή πολιτική πρόκληση, αλλα σε καμία περίπτωση δημογραφική.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024