Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζανακόπουλος: Αποκατάσταση των αδικιών το κοινωνικό μέρισμα

Τζανακόπουλος: Αποκατάσταση των αδικιών το κοινωνικό μέρισμα

Ως αποκατάσταση των αδικιών της λιτότητας στα χρόνια της κρίσης από πλευράς της κυβέρνησης χαρακτηρίζει το κοινωνικό μέρισμα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ως αποκατάσταση των αδικιών της λιτότητας στα χρόνια της κρίσης από πλευράς της κυβέρνησης χαρακτηρίζει το κοινωνικό μέρισμα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Αυτό που επιδιώκει σταθερά η κυβέρνηση είναι, μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας, να αποκατασταθούν οι αδικίες που προκάλεσε η επιθετική λιτότητα τα χρόνια της κρίσης.
Τόσο πέρυσι όσο και φέτος, η απόδοση προς τους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη, ενός ποσού που ξεπερνά αθροιστικά τα 2 δισ. ευρώ, είναι μια έμπρακτη απόδειξη της παραπάνω θέσης. Όσο η χώρα βαδίζει με σταθερό βήμα έξω από τη σκληρή περίοδο των μνημονίων, όσο η οικονομία κινείται με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόσο θα επιταχύνεται η υλοποίηση της επιδίωξης που σας ανέφερα αρχικά» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και υποστήριξε πως «η πορεία συνεχίζεται και έχει ορόσημο το τέλος των μνημονίων και της ασφυκτικής επιτροπείας τον ερχόμενο Αύγουστο».

Ο κ. Τζανακόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων όπου έκανε αναφορά, πέραν του μερίσματος όπου θα συζητηθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας, στα τραγικά γεγονότα της Δυτικής Αττικής.

«Το βασικό αυτές τις ώρες είναι να έχουν θετική κατάληξη οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής ώστε, να μην υπάρξουν περισσότερες απώλειες. Αυτή είναι η πρώτιστη προτεραιότητα μας. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δύο στάδια αντιμετώπισης του προβλήματος. Το πρώτο είναι η καταγραφή των υλικών ζημιών και στη συνέχεια η εκπόνηση ενός σχεδίου για την αποκατάστασή τους και την αποζημίωση των πληγέντων. Διότι, αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι οι οποίοι έχουν βρεθεί στην κυριολεξία επί ξύλου κρεμάμενοι. Έχουν χάσει το σπίτι τους, την περιουσία τους και βρίσκονται σε μία κατάσταση η οποία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος για τα γεγονότα στη Μάνδρα και τις γύρω περιοχές, συμπληρώνοντας: «Το δεύτερο στάδιο της κρατικής παρέμβασης, έχει να κάνει με την εκπόνηση ενός εκτεταμένου σχεδίου για να επιλυθεί το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από δεκαετίες άναρχης δόμησης, όχι μόνο στη δυτική Αττική, αλλά σε πολλές περιοχές της χώρας. Ήδη βεβαίως η Περιφέρεια αλλά και η Κυβέρνηση έχουν κάνει βήματα και έχουν προϋπολογιστεί περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα εκ των οποίων τα 500 περίπου από την Περιφέρεια και 100 από το ΠΔΕ και το ΠΕΠ, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης και πρέπει να επιταχυνθούν».

«Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις η τάση είναι να επιμερίζουμε ευθύνες. Στην κυβέρνηση, στις προηγούμενες κυβερνήσεις, στο πολιτικό σύστημα, στην τοπική αυτοδιοίκηση ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκεται ο καθένας. Ευθύνες βεβαίως και υπάρχουν. Αυτό που νομίζω όμως ότι πρέπει να επισημάνουμε σήμερα είναι ότι τα μπαζωμένα ρέματα και τα αυθαίρετα κτίσματα, ήταν ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε το ελληνικό κράτος, επί δεκαετίες, το πρόβλημα της στέγης» πρόσθεσε.

Παράλληλα, εξαπέλυσε μετωπική επίθεση εναντίον του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι «θέλει στην πραγματικότητα να εφαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα της Θάτσερ και του Πινοσέτ στην Ελλάδα», προσθέτοντας, «ευτυχώς δεν θα έχει την ευκαιρία του».

«Είναι θετικό το ότι η ΝΔ δεν επαναλαμβάνει το ατόπημα του 2016 και ότι ο κ. Μητσοτάκης υποχώρησε από τις αρχικές του τοποθετήσεις σε σχέση με το μέρισμα. Είναι όμως προφανές ότι σύρεται σε αυτή την επιλογή λόγω της κοινωνικής και πολιτικής πίεσης. Ο ίδιος δεν θα εισηγούνταν ποτέ μια τέτοια πολιτική στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων. Δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ αυτή η αντίληψη του. Δεν είναι τυχαίο ότι πρότεινε να μειώσουμε με το ποσό του κοινωνικού μερίσματος οριζόντια τον φόρο στην ακίνητη περιουσία. Να επωφεληθούν δηλαδή από την υπεραπόδοση ακόμη και εκείνοι με μεγάλη και πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία και όχι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη. Νομίζω ότι εκεί φαίνεται το χάσμα που μας χωρίζει από τη ΝΔ».

«Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ηγείται της παράταξης που καλούσε τους δανειστές να επιβάλλουν «τόσα και άλλα τόσα» μέτρα, για να κλείσει η αξιολόγηση, που καταθέτει προς τον ελληνικό λαό ένα πρόγραμμα με άξονες τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, την παράδοση του ασφαλιστικού συστήματος σε ιδιωτικά συμφέροντα, είναι λίγο γκροτέσκο να εμφανίζεται ως πολέμιος της λιτότητας. Η ΝΔ αποτελεί τον επίσημο εκφραστή στη χώρα των πλέον ακραίων θέσεων που έχουν κατά καιρούς εκφραστεί από μέρους των δανειστών. Είναι το κόμμα που επί των ημερών του, υπουργοί υπέγραφαν σε λευκά χαρτιά, τα οποία συμπληρώνονταν μετά με ατελείωτους καταλόγους μέτρων λιτότητας. Είναι η παράταξη που το πολιτικό της πρόγραμμα, προϋποθέτει τη λιτότητα. Δηλαδή των περιορισμό των ανελαστικών κοινωνικών δαπανών, του κοινωνικού μισθού, το ξεπούλημα των δημοσίων αγαθών» σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφορικά με τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε πως «όταν ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για μεταρρυθμίσεις, ρίγος τρόμου διαπερνά τον ελληνικό λαό. Τι εννοεί; Περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, μείωση μισθών, μείωση των εταιρικών φόρων και των μερισμάτων, διάλυση της δημόσιας παιδείας, ιδιωτικά πανεπιστήμια, ιδιωτική ασφάλιση, ιδιωτική υγεία. Ένα πρόγραμμα σοκ και δέους δηλαδή που δεν έχει αποδειχθεί μόνο κοινωνικά καταστροφικό αλλά και οικονομικά αποτυχημένο όπου έχει εφαρμοστεί. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει στην πραγματικότητα να εφαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα της Θάτσερ και του Πινοσέτ στην Ελλάδα. Ευτυχώς δεν θα έχει την ευκαιρία του».

Με αφορμή δε, την υπόθεση των «Paradise Papers», ο υπουργός Επικρατείας υποστηρίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ότι «το στίγμα της γενικευμένης διαπλοκής και διαφθοράς είναι εγγεγραμμένο στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ». «Το ηθικό πλεονέκτημα λοιπόν, που έχει η Αριστερά είναι δεδομένο. Όπως είναι δεδομένος και ο κυνισμός κάποιων να υπερασπίζονται πρακτικές απόκρυψης εισοδημάτων μέσα από τις ύποπτες διαδρομές των off shore» υπογράμμισε.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «άτοπα» τα σενάρια ανασχηματισμού και προσδιορίζει την εκλογική αναμέτρηση με τη λήξη της τετραετίας, τότε, δηλαδή, που η κυβέρνηση θα κριθεί, όπως αναφέρει, αφενός από τη δυνατότητα σταθεροποίησης της οικονομικής θέσης της χώρας, αφετέρου από τα μέτρα αποκατάστασης των αδικιών και τη θεμελίωση ενός νέου και κοινωνικά δίκαιου παραγωγικού μοντέλου.

«Αυτό που δεν κατανοούν όσοι σπεύδουν να βγάλουν τέτοια συμπεράσματα (σ.σ. για εκλογές) είναι ότι ο πολιτικός σχεδιασμός αυτής της κυβέρνησης έχει χαρακτήρα μακροπρόθεσμο με πρωταρχικό στόχο την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία και την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας. Εμείς επομένως θα κριθούμε από δύο κυρίως παράγοντες. Από τη δυνατότητα μας να ολοκληρώσουμε αυτό το σχεδιασμό και να σταθεροποιήσουμε τη χώρα οικονομικά αλλά και από τα μέτρα αποκατάστασης των αδικιών και τη θεμελίωση ενός νέου και κοινωνικά δίκαιου παραγωγικού μοντέλου. Με στήριξη της εργασίας, με ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους, με ρήτρες αναδιανομής του πλούτου υπέρ των πολλών. Και το 2019, με τη λήξη της τετραετίας οι πολίτες θα μπορούν να κρίνουν αν πράγματι έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης αφορούν την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Και βρισκόμαστε σε πλήρη υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, από το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου. Επομένως, φαντάζουν άτοπα τα σενάρια ανασχηματισμού. Όμως, όπως γνωρίζετε, ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται, δεν προεξοφλείται. Αποτελεί δικαίωμα του πρωθυπουργού και αυτός κρίνει πότε και αν, θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος» κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024