Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το RISS, ο Καμμένος και η ρωσική εμπλοκή στις εκλογές των ΗΠΑ

Το RISS, ο Καμμένος και η ρωσική εμπλοκή στις εκλογές των ΗΠΑ

Νέα δεδομένα ως προς τον ρόλο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στην υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές έρχονται σήμερα στη δημοσιότητα, με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Νέα δεδομένα ως προς τον ρόλο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στην υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές έρχονται σήμερα στη δημοσιότητα, με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Παραπολιτικά». Εκεί, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι στις 19 Απριλίου 2017 από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αποκαλύφθηκαν δύο έγγραφα που ενέπλεκαν το ρωσικό think tank Russian Institute for Strategic Studies (RISS) σε επιχείρηση άσκησης επιρροής υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ για τις αμερικανικές εκλογές.

Την επόμενη ημέρα το think tank, που έχει την έδρα του στη Μόσχα, διέψευδε το ρεπορτάζ. Στα τέλη Οκτωβρίου, όμως, η ανακοίνωση από το γραφείο του αµερικανού ειδικού εισαγγελέα, Ρόµπερτ Μόλερ, ότι ο Τζορτζ Παπαδόπουλος -που εμφανιζόταν ως στενός συνεργάτης του Ντ. Τραμπ και διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο- έδωσε ψευδή κατάθεση σε πράκτορες του FBI κατά τη διάρκεια της έρευνας για την υπόθεση των επαφών του επιτελείου του προέδρου των ΗΠΑ µε ρώσους κυβερνητικούς κατά την προεκλογική περίοδο, δείχνει να αλλάζει τα δεδομένα αναφορικά με τον ρόλο του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. στην όλη υπόθεση.

Σύμφωνα με τα «Παραπολιτικά», η εμπλοκή του RISS αποκτά ξεχωριστή σημασία, ειδικά αν συνδυαστεί με την εμπλοκή του συγκεκριμένου think tank στα ελληνικά πολιτικά πράγματα από το 2014. Ήταν 13 Μαΐου 2014, όταν ο Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ταξίδευε στη Μόσχα και στο πρόγραμμά του συμπεριλαμβανόταν και η ομιλία του τότε επικεφαλής του RISS, Leonid Reshetnikov. Ο αποκαλούμενος «Ρώσος Κίσινγκερ», στενός συνεργάτης του Βλ. Πούτιν, θα εμφανιζόταν ξανά στα ψιλά γράμματα των ελληνικών ΜΜΕ το Νοέμβριο του 2014, λόγω της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο RISS και το επίσημο think tank των ΑΝ.ΕΛ., το Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Μελετών «Εθνική Αναδημιουργία».

Το RISS, όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν ήταν η μοναδική φορά που θα εμφανιζόταν στα ελληνικά πράγματα. Σχεδόν 20 ημέρες μετά το δημοψήφισμα του 2015 η γερμανική «Bild», επικαλούμενη δικές της έρευνες, υποστήριζε ότι σχέδια για Grexit εκπονήθηκαν από τον Π. Λαφαζάνη και τουλάχιστον τέσσερα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το Μάιο του 2014, στο Russian Institute for Strategic Studies. Ήταν κατά τη διάρκεια του πρώτου εκείνου ταξιδιού του Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα.

Ο άνθρωπος που ηγήθηκε του RISS, Leonid Reshetnikov, ο οποίος σύμφωνα με τα παραπάνω δημοσιεύματα είχε δίαυλο επικοινωνίας με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και ήταν επικεφαλής του Ινστιτούτου την περίοδο που εξυφάνθηκαν τα σχέδια που αποκάλυψε το Reuters, από τον Ιανουάριο του 2017, πριν ξεκινήσει η εισαγγελική έρευνα για τις επαφές των Ρώσων με το επιτελείο του Ντ. Τραμπ, απομακρύνθηκε από τη διεύθυνση της ρωσικής δεξαμενής σκέψης με ένα «βελούδινο» διαζύγιο, το οποίο, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, αποφασίστηκε από τον Βλ. Πούτιν…

in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024